• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bruceloza la ovine: semnele bolii care cauzează avortul oilor. Măsuri de prevenire la stână!

    Ramona Dascălu -

    Bruceloza la ovine sau infecția cu Brucella ovis este o boală care poate cauza mari pierderi în turmele de oi prin deprecierea berbecilor, care nu mai pot fi folosiţi ca reproducători, prin tulburări de reproducţie la oi (avorturi, fătări de miei morţi sa neviabili, repetarea căldurilor). Cum se poate evita astfel avortul oilor în ultima perioadă de gestație? Sunt câteva semne care dau de gol boala instalată la berbeci care, prin testare, pot fi diagnosticați și eliminați din efectivul stânei.

    Crescătorii de oi trebuie să fie extrem de atenți la berbecii pe care îi introduc în turmă pentru reproducție. În acest sens, este bine ca înainte de introducerea berbecilor în turme, ciobanii să aibă în vedere efectuarea unor teste de sânge pentru depistarea brucelozei, care este o boală extrem de periculoasă care cauzează avortul ovinelor în ultima perioadă de gestație sau fătarea de produși neviabili.

    Testarea berbecilor pentru bruceloză, înainte de a fi introduși în turmă

    Efectuarea testelor de sânge la berbeci pentru despistarea brucelozei ajută la prevenirea răspândirea bolii la nivelul întregului efectiv de animale pe care îl dețin crescătorii.

    ”Luna aceasta trebuie să li se recolteze sânge berbecilor înainte de a fi introduși între oi pentru montă. Recoltarea se face mai mult pentru depistarea brucelozei. Trebuie monitorizată această boală prin examene de laborator periodice, tocmai de aceea se recoltează sânge de la berbeci înainte de a fi băgați la montă, pentru a preveni răspândirea acestei boli în turmele de ovine. Anual, în această perioadă, toți berbecii de reproducție trebuie testați, începând de la cei care au șase luni în sus, până la vârsta la care îi exploatează crescătorul”, a declarat medicul veterinar Florin Fiak pentru emisiunea Satul hunedorean.

    Bruceloza la ovine: Ce simptome prezintă animalele bolnave

    În ceea ce privește simptomele brucelozei, crescătorii de oi trebuie să le acorde o atenție deosebită animalelor pentru a vedea semnele determinate de această afecțiune. În principal, la berbecii care au bruceloză se poate observa o inflamație a testiculelor, iar la ovine o mamită și o eventuală lipsă a laptelui.

    ”Această boală se depistează clinic destul de greu. La berbeci putem observa o inflamație a testiculelor, o epididimită, în termeni medicali. Mai pot apărea spre exemplu dureri articulare, șchiopături, iar la oi apar mamitele, precum și lipsa laptelui”, a spus medicul veterinar.

    Pe lângă aceste simptome prezentate mai sus, medicul veterinar Florin Fiak susține că unul dintre cele mai cunoscute simptome este apariția avortului la oi în ultima perioadă de gestație.

    Trebuie menționat faptul că masculii sunt mai predispuși la această boală decât femelele și că, de asemenea, adulții sunt mai sensibili comparativ cu tineretul ovin.

    Ovinele depistate cu bruceloză trebuie excluse din efectiv

    Ovinele care sunt depistate cu bruceloză trebuie excluse din efectiv pentru a evita răspândirea bolii la toată turma. ”După ce este recoltat, sângele este trimis mai departe la laborator și așteptăm să vină buletinul de analiză ca să le putem comunica proprietarilor ce să facă cu animalele, adică cele cu probleme trebuie neapărat excluse din efectiv, pentru a nu răspândi boala, și celelalte care sunt sănătoase pot fi ținute în continuare”, a explicat Florin Fiak.

    Bruceloza se poate transmite atât pe cale genitală, de la mascul la femelă, cât și pe cale indirectă prin coabitare, pe cale digestivă, prin apă și furaje contaminate.

    Tratarea brucelozei – nerecomandată de veterinar

    Medicul veterinar Florin Fiak spune că chiar dacă există un tratament pentru bruceloza la ovine, nu se recomandă aplicarea lui deorece este și foarte scump și nu se știe sigur dacă va da sau nu rezultate.

    ”Există tratamente, dar sunt destul de costisitoare și incerte la ovine. Din punctul meu de vedere, nu este recomandat să se facă tratamente la ovine și caprine prin prisma faptului că animalul odată depistat pozitiv este mai bine să fie exclus din efectiv pentru a preveni transmiterea bolii la restul animalelor din turmă”, a concluzionat acesta.

    Bruceloza, boală transmisibilă la om

    Fiind o zoonoză, bruceloza se transmite în mod natural de la animale la om. Cel mai frecvent este întâlnită la medici veterinari, la fermieri, precum și la muncitorii din abatoare.

    Bruceloza se poate transmite şi prin consumul de lapte nepasteurizat sau de brânzeturi.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!