Plată parțială la despăgubirile de secetă! Fermierii încasează 82% din cuantumurile pe hectar anunțate oficial!
agrointeligenta.ro -Plată parțială a despăgubirilor de secetă pentru fermieri! În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, joi – 24 septembrie, premierul României, Ludovic Orban a dezvăluit că agricultorii nu încasează sumele integrale din cuantumurile stabile pentru despăgubirile de secetă la culturile înființate în toamna lui 2019.
În deschiderea ședinței de Guvern, Ludovic Orban a purtat un scurt dialog cu secretarul de stat George Scarlat, cel care i-a ținut din nou locul ministrului Oros la întâlnirea de la Palatul Victoria. ”Ministerul Agriculturii, ați făcut plata despăgubirilor pentru suprafețele afectate de secetă?”, a întrebat Orban.
”Domnule prim-ministru, da, toți banii sunt în cont la fermieri. Astăzi au fost în anumite județe, care au avut mici probleme cu privire la depunerea cererilor, au făcut partea către băncile comerciale. Toți banii alocați măsurii au fost trimiși către băncile comerciale, către fermieri”, a răspuns George Scarlat.
Răspunul de la MADR l-a făcut pe Orban să completeze: ”Restul de 18%…”, moment în care Scarlat, vădit încurcat a încercat să dea un răspuns din care s-a înțeles doar ”Așteptăm…”. Pentru a salva situația, Orban a intervenit: ”Vedem dacă putem da din fondul de rezervă sau așteptăm rectificarea bugetară”.
Vă reamintim că plata despăgubirilor pentru secetă se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar autorizarea plăților a demarat de vinerea trecută. Adică de aproape o săptămână.
Într-un sondaj realizat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pe grupul SUBVENȚII APIA de pe Faceook, dintre fermierii care au răspuns, 340 au declarat că nu au primit nicio sumă de la despăgubiri, 30 de fermieri au spus că au încasat banii parțial și numai 11 agricultori au spus că, din punctul lor de vedere, au încasat sumele cuvenite.
Conform informațiilor prezentate în ședința de Guvern de astăzi, APIA le achită fermierilor 82% din cuantumurile integrale, care sunt:
- Grâu 925 lei/ha,
- Secară 925 lei/ha,
- Triticale 805 lei/ha,
- Orz 912 lei/ha,
- Orzoaică 951 lei/ha,
- Ovăz 772 lei/ha
- Rapiță 1002 lei/ha.