• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îi pasă cuiva în țara asta că fermierul Neluțu Ionică renunță la agricultură?

    Ionel Văduva -

    La începutul unei săptămâni în care pe canalele de știri generaliste curg informațiile despre cine a câștigat și cine a pierdut scaunul de primar, o știre cruntă lipsește de pe burtierele explozive: tot în aceste zile, fermierul Neluțu Ionică își încheie socotelile în agricultură, abandonează ideea de a mai asigura traiul familiei sale din roadele câmpului. Dezamăgit de nedreptățile din sectorul agricol, Neluțu Ionică din Olt a luat o decizie cruntă: a renunțat la pământ și își vinde toate utilajele.

    Neluțu Ionică este din Făgețelu, județul Olt. Mic producător de cereale, agricultorul a luat decizia de a renunța la a mai face agricultură, a ieșit din ferma în care activa alături de nașul său, pe cele peste 30 ha puse la comun și cu ajutorul a două tractoare vechi, românești.

    Prima dată a renunțat la pământ, acum vinde și tractorul

    Despe cazul fermierului Neluțu Ionică, unul dintre mulți cei pentru care acest an se dovedește unul cumplit, am aflat dintr-un banal anunț prin care olteanul își vindea tractorul. Micul fermier din comuna Făgețelu a decis să se despartă de tractorul său U650 cu toată gama de utilaje, pentru suma de 3.000 de euro. Vânzarea tractorului pune punct poveștii agricole a lui Neluțu Ionică, asta după ce, în urmă cu mai bine de trei ani, acesta a renunțat la teren și a dat pământul în arendă.

    Nașul iese și el din agricultură după un an cu pierderi

    Nu este ușor pentru un cap de familie să facă agricultură, să susțină o familie și să meargă și la serviciu. Da, agricultorul nostru le făcea pe toate! „De când se lua zăpada și până dădea primul fulg (…) stăteam numai pe câmp. Am lucrat în agricultură până mai acum trei ani și ceva. Am renunțat. Am avut niște dezamăgiri. Am avut și o asociere mai mare, de peste 30 de hectare, terenul meu (aproape 15 hectare) și al nașului meu. Pe nașul, acum vreo trei ani și jumătate l-am lăsat să continue producția de cereale, pe terenul său. Nașul meu a mai continuat să lucreze până anul acesta și a zis că nu mai vrea, gata, s-a săturat și el. A băgat 16.000 lei în teren și a scos 14.000 lei”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Neluțu Ionică, fostul fermier din Făgețelu.

    Supărarea care i-a pus capac: prețurile incorecte

    Decizia de a renunța la mica producție de cereale a fost luată ca urmare a nerespectării înțelegerilor avute cu achizitorii de cereale cu care discutase inițial. „Acum trei ani, că de asta m-am și supărat, m-am întors, m-am dat peste cap, am avut vreo 35 de tone de porumb boabe. Prețul era de 0,55 lei kilogramul, iar când am fost să vând boabele, cu camioanele plătite cu mine, m-am trezit că mi-au dat pe marfă 0,37 lei kilogramul. De la 0,37, la 0,55 este diferență. Ăștia mari au și silozuri. Eu, ce recoltam, primeam de la cei cu silozuri ce voiau ei pe produse. Mi se spunea că marfa mea fie are corpuri străine, fie că are umiditate… ”, a continuat cu amărăciune în glas fostul fermier.

    Pentru Neluțu Ionică sau nașul său, programele trâmbițate de politicieni nu mai au nicio valoare. Nu le mai vede finalitatea, nu le mai vede rostul în cazul lor, al celor care anul acesta își închid socotelile cu agricultura. Ajutorul, dacă el va veni pentru acești mici producători, este deja tardiv în foarte multe cazuri. Grăbiți-vă, dragi politicieni! Anul 2020 nu este doar un an electoral! Este și anul în care ne dispar fermieri, producători mici, ferme de familie, oameni harnici care nu dorm nopțile și se gândesc încontinuu dacă s-o mai ia de la început cu un nou sezon agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale