• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îmbăierea oilor. Când și cum se face deparazitarea externă a ovinelor prin îmbăiere

    Ramona Dascălu -

    Îmbăierea oilor, cea mai la îndemână metodă de deparazitare externă a ovinelor! Crescătorii de ovine trebuie să aibă grijă în această perioadă, odată cu introducerea animalelor pe stabulație, să realizeze deparazitarea acestora, atât externă, cât și internă. În ceea ce privește deparazitarea externă, pentru curățarea lânii, dar și a pielii ovinelor se recomandă îmbăierea, care ar trebui realizată de către toți crescătorii pentru a se asigura că peste iarnă vor avea animale sănătoase.

    Îmbăierea, recomandată pe timpul zilei când temperaturile sunt suficient de ridicate

    Cum este început de octombrie, crescătorii de ovine trebuie deja să pregătească animalele pentru sezonul rece. Un prim pas, care are și o importanță aparte pentru sănătatea animalelor, este reprezentat de îmbăiere.

    ”Există niște acțiuni recomandate toamna la ovine, cum ar fi îmbăierea. Celor care nu au făcut deja le recomandăm să facă acest lucru, mai ales că acum este perioada optimă când se poate face îmbăierea ovinelor – cât mai sunt temperaturi ridicate. Noi avem și o vorbă – ”Îmbăierea e sfântă la oaie!” pentru că îi curăță foarte bine lâna și distruge ectoparaziții care se cumulează pe parcursul anului la nivelul lânii și a pielii ovinelor. Este imperios necesar să se facă această îmbăiere”, a declarat medicul veterinar Paul Jurjuman pentru emisiunea Satul Hunedorean.

    Cum se face îmbăierea oilor

    Îmbăiere oilor se face prin scufundarea animalelor în apa în care s-a pus, în cantitatea prevăzută la fiecare produs, o soluție deparazitară. Aceste soluții pentru îmbăiere – precum Neocidol, sunt disponibile la farmaciile veterinare, iar la majoritatea produselor, dacă există infestare sau suspiciune de râie, se recomandă repetarea îmbăierii la circa o săptămâna, maxim două.

    Animalele trebuie imersate în totalitate cel puţin odată în soluţia de îmbăiat. În cazul oilor, îmbăierea nu trebuie efectuată cu mai puţin de 2 săptămâni imediat după tundere. Soluţia preparată trebuie utilizată în decurs de 24 ore pentru a avea eficiență maximă.

    În timp ce animalele sunt îmbăiate, se recomandă și dezinfectarea și deparazitarea adăposturilor.

    Îmbăierea trebuie făcută cu multă grijă pentru a evita avorturile

    Crescătorii care amână cât mai mult această acțiune de îmbăiere a ovinelor trebuie să știe că odată cu trecererea timpului, apare riscul de avorturi întrucât oile se apropie de jumătatea gestației.

    ”Cu cât înaintăm spre toamnă, în luna octombrie, ținând cont că unele ovine se apropie de jumătatea gestației, există riscul avortului spontan din cauza faptului că animalele sunt strânse în lese, sunt aruncate în baia cu apă și pot apărea avorturi din cauza loviturilor. De aceea, recomandăm ca îmbăierea cu multă grijă”, este sfatul medicului veterinar.

    Tratamente la ovine după îmbăiere

    Cum îmbăierea reprezintă doar un prim pas în deparazitarea animalelor, urmează să se realizeze de către crescători o serie de tratamente care să asigure pe viitor niște produși sănătoși. Astfel, când deja ovinele se apropie de jumătatea perioadei de gestație, este bine să se facă și o deparazitare internă.

    ”Pe lângă aceste îmbăieri, mai trebuie efectuate anumite deparazitări. În primul rând, o deparazitare internă la animalele care au trecut de jumătatea gestației se poate efectua atât prin folosirea de preparate injectabile cât și de preparate care se administrează pe cale orală”, susține medicul veterinar Paul Jurjuman.

    Astfel, la intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei, se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: Rombendazol 10% (1ml/10 kg greutate vie repetată după 24 de ore) sau Romfenbendazol (2,5 ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu Levamisol, 1ml/ 10 kg, subcutanat.

    După ce a fost efectuată și deparazitarea internă, urmează vaccinarea oilor, vaccinare care are un rol extrem de important atât pentru oaie, cât și pentru mieii nou fătați.

    ”Unul dintre vaccinurile importante este vaccinul împotriva agalaxiei contagioase, despre care știm că provoacă pierderi economice însemnate, chiar și pierderea totală a animalului din punct de vedere economic din cauza faptului că poate să nu mai dea lapte sau chiar poate muri. Trebuie făcută această vaccinare, trebuie ținut cont de faptul că nu trebuie mers foarte departe în ce privește gestația, în ultima lună nu este recomandat să se facă acest vaccin. În ultima lună de gestație trebuie făcut un alt vaccin, și anume vaccinul împotriva anaerobiozelor. Acesta trebuie făcut neapărat în ultima perioadă de gestație pentru a transmite imunitatea și mieilor în primele zile de viață”, a mai spus acesta.

    Vaccinul împotriva anaerobiozei trebuie făcut înainte de schimbarea regimului alimentar al oilor

    Medicul veterinar Paul Jurjuman recomandă ca vaccinarea împotriva anaerobiozei să se facă mai repede de către crescători pentru a proteja efectivul de ovine de schimbarea regimului alimentar.

    ”Unii crescători bagă oile pe tocătura de după recoltatul porumbului și pot apărea cazuri de indigestie și chiar de anaerobioză deoarece suportul proteic este mult mai mare și automat pot apărea aceste probleme. Trecerea trebuie să fie făcută treptat. Unii dintre crescători chiar realizează vaccinarea împotriva anaerobiozei mai repede pentru a proteja de schimbarea regimului alimentar. Este foarte greu de făcut treptat această trecere pentru că pur și simplu animalele nu sunt ținute pe stabulație, ele pur și simplu sunt orientate spre aceaste tocături și mănâncă cât vor ele și de aceea este bine să se facă din timp vaccinarea împotriva anaerobiozei. De asemenea, în momentul când se schimbă alimentația oilor, fiecare crescător ar fi bine să aibă o sare amară, un purgativ, ceva care să ajute animalul să depășească această perioadă”, a dezvăluit acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!