• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tractorul U651 care nu vrea să iasă ”la pensie”. Cosmin Turceanu, fermier: ”Face de rușine utilaje noi și scumpe!”

    Angelica Lefter -

    Tractoarele românești Universal ai zice că se apropie de vârsta de pensionare. Multe ieșite pe poarta uzinei de la Brașov la începutul anilor 90, continuă să fie de bază în multe ferme din România. Dacă unii fermieri au preferat să le păstreze cu configurația de fabrică, alții le-au transformat în adevărați bolizi care dau ”rușine” unor modele noi, străine, care nu pot să opună rezistență la proba ”trasului” cu un U650 cu motor de MAN.

    În ciuda faptului că Guvernul vede tractoarele vechi, românești, la un viitor program ”Rabla”, mulți dintre cei care le dețin spun că nu le-ar da pe un voucher la care, mai apoi, au de pus o diferență serioasă pentru a se apropia de un utilaj nou, cu motorizare similară.

    Prețul unui U651 cu motor de MAN: 3.500 de euro de la un cunoscut

    Cu două tractoare U650 lucrează pământul – circa 30 de hectare, și tânărul Cosmin Turceanu din localitatea Vânători – Popricani, județul Iași. La cei 21 de ani ai săi, a fost plecat la lucru în străinătate, iar când tatăl lui l-a sunat că un vecin vinde un U651 cu motor de MAN, Cosmin nu a stat pe gânduri și i-a zis părintelui să profite de oferta de 3.500 de euro pentru tractorul cunoscutului. ”Omul care a vândut s-a lăsat de agricultură și eu eram în străinătate, tata m-a sunat într-o seară să-mi spună că omul vinde tractorul, și i-am spus în secunda doi: mâine te duci și-l cumperi. Așa a fost, l-a cumpărat, merge enorm de bine, forță nu mai zic 163 de cai. Sincer cred că tractorul meu este foarte bun, îl văd în stare să facă de rușine utilaje noi și scumpe”.

    Tractorul U651 este al doilea intrat în ferma de familie. ”Noi mai avem un tractor U650, dar fără motor nou pe el. Cel pe care l-am luat acum vreo 8 luni de la un vecin este adaptat cu motor de MAN, are 163 de cai putere. Ca să vă fac o comparație, dacă schimbam motorul pe tractorul vechi mă costa cu totul 3.000 de euro. Așa, cu 3.500 de euro, acum am două tractoare, ambele bune cu care lucrez. Chiar și acum sunt în câmp, pregătesc de semănat grâul”, ne-a explicat fermierul.

    Despre U651-ul cel ”nou”, Cosmin Turceanu are numai cuvinte de laudă. Se felicită că a ales bine, că nu a luat țeapă: ”Sunt și tractoare românești mult mai scumpe. Le-am văzut și eu pe anunțuri, arată bine, sunt recondiționate, dar nu poți știi de la cine iei tractorul, cât e de sincer. Așa, de la un cunoscut, știam exact ce iau, pe ce dau banii”.

    Tânărul ieșean rămâne consecvent și dă ferm din cap când spune că un tractor românesc trebuie să rămână la un preț decent. ”Am văzut și UTB-uri la 7.000 de euro, dar mi se pare exagerat, a înnebunit lumea! Nu-i nici confort, nu ai nimic, orice hop îl simți, dar își face treaba! Scaun am adaptat cu pernă de aer, la acesta nu i-am pus radio. La tractorul de acum este prima campanie, pe celălalt nici nu l-am pornit, însă amândouă sunt funcționale, deși acela are 20 de ani. Consumul e foarte mic, e motor mai nou, am arat cu el, avem un plug reversibil cu trei trupițe la el, merge ușor, consum mic, viteză. Tractorul pe care l-am achiziționat este U651, dar nu-l dau la Rabla în niciun caz! Tractorul românesc știu că-i al meu, știu că-l fac și desfac în curte, este din 1990, are motorul modificat, din 2013-2014, mai nou!”

    Tractorul U651 este înregistrat la Primărie, are numere ”galbene”. ”Mi se pare asta încă o prostie, o lege dată să înregistrăm la RAR tractorul. Cum să mă duc eu până în oraș să înregistrez tractorul?”, a mărturisit tânărul fermier.

    Cu combina românească SEMA are probleme

    Cosmin Turceanu și-a încercat norocul și cu o combină românească SEMA care, însă, a clacat după mai puțin de 2 luni. ”Am achiziționat combina acum 2 luni tocmai de la Bihor, ne-a costat transportul 6.000 de lei, pe ea am dat 2.800 de euro, cu tot cu cap de porumb. O putem repara, am fost astăzi la 2 mari magazine de aici din Iași, dar nu sunt piese, trebuie să le facem noi la strug, să căutăm un meseriaș bun, e greu! Mai avem din campanie, dar o facem noi!”, spune tânărul.

    Tractorul nou, un vis

    Pentru ferma de familie unde terenul se lucrează cu două tractoare Universal, achiziția unui tractor nou pare un vis greu de realizat. Iar într-un an cum este 2020, în care de luni bune nu a mai plouat pe terenuri, acest vis se transformă în himeră.

    În acest context, fermierul ieșean spune că ”Rabla pentru Tractoare”, program propus recent de prim-ministrul Ludovic Orban, nu este un proiect viabil și că statul ar putea să facă mai multe pentru fermieri. ”Eu nu aș opta, sincer pentru un tractor nou, pentru că nu am forța ca să-l plătesc. Mi se pare enorm de mult o rată de 8.000 de euro pe an, nu scoți banii aceștia. În plus trebuie să pregătești terenul, trebuie dat fungicide, erbicide, îngrășământ, dacă ai prins doi ani fără ploaie, deja ai rămas și fără tractorul nou și ți-l ia și pe celălalt din curte! După aceea trebuie să-ți vinzi casa ca să mai cumperi un tractor! Eu am stat 2 ani în străinătate și mi-am luat o casă la 15.000 de euro, casa am luat-o de la niște tineri, este o casă frumoasă, am avut noroc cu ea, cereau 25.000 și le-am oferit atât și am bătut palma! Tractorul nou ar valora mai mult decât am dat pe casă”, își face calculele Cosmin.

    Până la utilaje noi, campania de semănat e un hop greu de trecut

    În finalul discuției cu tânărul Cosmin, tragem concluzia că până la a-și schimba tractorul, ieșeanul are baiuri mai mari și mai apăsătoare. Simți în glasul lui și îți confirmă și el verbal că este foarte dezamăgit de cum au evoluat lucrurile în acest an în curs. ”N-a mai plouat de 6 luni în zonă. N-am făcut nimic, nici porumb, nici floarea-soarelui, absolut nimic! Dacă nu mai plouă, nu mai punem nici grâu, ne lăsăm păgubași! Aseară, a plouat 2 litri pe metru pătrat. Dacă și la anul este tot așa, dăm faliment! Noi avem 30 de hectare, 16 hectare le lucrăm pe contracte, în rest, trăim de pe o zi pe alta, nu suntem firmă mare să avem sute de hectare! (…) Anul acest noi am pus grâu, floarea-soarelui, porumb și lucernă. Acum sunt la dat cu discul în bețele rămase de la floarea-soarelui și vreau să pun grâu, un hibrid mai bun, Glosa, încă nu am luat sămânța. Despăgubirile nu au intrat, nici nu cred că mai intră dacă s-au dus alegerile! Nu am avut culturi de toamnă pentru despăgubiri! Am făcut pentru porumb și floarea-soarelui, acum să văd dacă ne cheamă la APIA. Dacă scot o tonă la hectar e bine la porumb, eu am recoltat un hectar și am scos 7 saci de boabe! Am băgat atâția bani și nu am scos nimic, am investit, dar toată zona este așa! Am avut o pornire am crezut că dăm lovitura, că scoatem peste 8 ore la hectar. Avem un fermier mai mare în zonă, a băgat 500 de kg de azot la hectar, avea o pornire mare, într-o săptămână dacă nu a avut ploaie i-a ars toată cultura și are leasinguri la tractoare! Riscul este că dacă ai un an ca acesta și mergi pe leasing, riști să pierzi tot! Soluția ar fi ca la un tractor vechi să se dea unul nou, cu diferența foarte mică, dar nu o să vedem așa ceva niciodată”, și-a încheiat Cosmin Turceanu, tânăr fermier din Iași, relatarea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!