• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul Vasile Belous – născut în Siberia, decorat cu ordinul ”Gloria Muncii”

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Vasile al lui Andrei Belous s-a născut în adâncurile reci ale Siberiei, unde părinţii săi, oameni gospodari din satul Tarasova, raionul Rezina, fusese deportaţi. Întors la baştină, a absolvit Institutul agricol din Chişinău, ulterior activând în mai multe funcţii în sectorul agrar. Gospodăriile din satul Alcedar conduse de Vasile Belous totdeauna au fost printre cele fruntaşe nu numai în raionul Şoldăneşti, fapt pentru care dumnealui a fost decorat cu ordinul „Gloria Muncii”.

  A crescut şi a educat trei copii. Unul din ei, mezinul, care îi poartă şi numele, este patronul unei gospodării ţărăneşti prospere din satul Alcedar. Vorba veche: din stejar, stejar răsare.

  Vasile Belous-junior a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova. Îşi găsise şi un serviciu bun în capitală, unde deja se aranjase fratele mai mare, fapt care nu l-a bucurat deloc pe taică-său, care foarte mult vroia să aibă măcar un fecior alături.

  Până la urmă, dorinţa tatălui s-a realizat, Vasile-junior a revenit la baştină, consacrându-se, ca şi tatăl său, agriculturii. Dar mai întâi a absolvit Institutul de Management şi Dezvoltare Rurală.

  Cea mai performantă fermă din raion

  Acum gospodăria ţărănească pe care o gestionează dânsul este recunoscută ca fiind cea mai performantă în raion.

  Vasile Belous-junior printre primii în regiune a implementat irigarea prin picurare a plantaţiei legumicole, cultivând castraveţi şi tomate, condiţionate pentru conservare şi export în câteva ţări din Uniunea Europeană. Apoi a procurat de peste hotare combine moderne pentru recoltarea cerealelor şi culturilor tehnice de ultimă generaţie, care asigură o calitate impecabilă a lucrărilor, cu evitarea la maxim a piederilor. Potrivit calculelor dumnealui, costul cantităţii de producţie care era lăsată în câmp de tehnica veche (iar acum ajunge la depozit) acoperă preţul motorinei necesare pentru recoltarea roadei de pe un hectar. A reconstruit o încăpere veche, adaptând-o ca frigider pentru păstrarea fructelor şi legumelor, a plantat o livadă modernă cu soiuri performante de măr pe o suprafaţă de 36 hectare, cu utilizarea tehnologiei de îngrijire italiană.

  Nu-și lasă tractorul pe mâna altcuiva

  În anul trecut a procurat un tractor modern John Deere, una din cele mai performante şi economicoase maşini agricole, cu un sistem automatizat de conducere, care permite efectuarea lucrărilor agricole într-un regim foarte econom. Noul tractor e atât de sofisticat, necesită cunoştinţe vaste în domeniul tehnologiilor informaţionale, încât Vasile deocamdată nu-l poate încredinţa nimănui, efectuând singur toate lucrările.

  În ultimii ani, tânărul vizitează cu regularitate exploataţiile agricole şi studiază experienţa fermierilor din Germania, Italia, Grecia, România şi alte ţări. Multe din cele văzute le implementează în gospodăria sa.

  Prima livadă de cireș cu irigație prin picurare

  Iar nu demult a participat la un concurs de proiecte anunţat de Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală în cadrul Programului de adaptare la schimbările climatice adverse. Proiectul lui prevede înfiinţarea unei plantaţii de cireş cu utilizarea unui sistem de irigare prin picurare microsprinkler şi a metodelor de protecţie contra secetei şi îngheţurilor tardive de primăvară. Asemenea lucruri se implementează printre primele în ţara noastră. Livada de cireş e plantată cu puieţi procuraţi din Italia cu un potenţial înalt de productivitate, rezistenţă sporită la boli şi dăunători şi calităţi gustative deosebite. Ea va fi acoperită cu plasă antigrindină şi folie specială, care vor proteja fructele de surplusul de precipitaţii atmosferice înainte şi în perioada de recoltare, în scopul păstrării calităţii şi aspectului producţiei.

  Sistemul de irigare prin sprinklere este considerat unul din cele mai performante şi econome. Graţie lui în livadă se produce o ceaţă din particule foarte fine de apă. În cazul temperaturilor joase florile cireşilor se acoperă cu o pojghiţă subţire de gheaţă şi nu pierd capacitatea de rod. De menţionat, că pentru asigurarea cu apă a livezii a fost construit un bazin de acumulare căptuşit cu geomembrană. În sistem este inclusă staţia de pompare şi fertilizare, dimensionate în funcţie de zona care trebuie irigată, inclusiv de diferenţele de nivel, sistemele de filtrare, conductele de transport a apei. În aşa mod livada de cireş va fi protejată completamente de hazardele naturale, asigurând anual în perioada de exploatare o roadă mare şi stabilă, de calitate înaltă, iar fermierului beneficii constante.

  Graţie străduinţelor şi eforturilor lui Vasile Belous, după o întrerupere de peste 20 de ani, terenurile agricole ale gospodăriei vor fi irigate în curând cu apă din râul Nistru de la staţia de pompare din s.Tarasova.

  Sursa: Cuvântul

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  FURIOUS, PATRICIA ȘI FAUSTO – trei hibrizi RWA de floarea-soarelui pentru toți fermierii! ROVENSA își extinde afacerile de biocontrol prin achiziția Grupului AGROTECNOLOGIA! Nu ratați pe 31 octombrie! Agrointeligența Summit 2019: Balul Fermierilor, deschis de conferința “100 de soluții pentru viitorul satului românesc”

  Ultimele știri

  Gheorghe Vlad, CATAR: Primarii să se implice și să facă achiziții de legume pentru cauze sociale! Gest de recunoștință al unui fermier față de medicii care luptă cu noul coronavirus! Alexandru Csokaci: ”Mi s-a interzis să mai adap animalele în râul Crișul Repede! Renunț la ele, nu le pot ține fără apă!”

  Căutare în articole