• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ştefan Popescu – moldoveanul care face bani din prune uscate

  agrointeligenta.ro -

  Întreprinderea individuală „Ştefan Popescu” din satul Cotiujenii Mari este afacerea unde Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală din Republica Moldova implementează un proiect, care prevede producerea şi ambalarea modernă a fructelor uscate, în special a prunelor. Întreprinderea dată a fost selectată pentru că dispune de o bază de producere, care, prin anumite eforturi tehnice şi financiare, poate fi ajustată la cerinţele moderne de producere a fructelor şi legumelor uscate, iar patronul ei dispune de cunoştinţe şi o experienţă bogată în domeniu. Pe vremuri la Cotiujenii Mari erau peste 50 de lozniţe cu fum, unde anual se uscau sute de tone de prune, mere, pere, caise foarte solicitate pe piaţa din fosta Uniune Sovietică.

  În anii de tranziţie la economia de piaţă întreprinderea dată a încetat să mai activeze. Ştefan Popescu lucrase mai mulţi ani la această întreprindere şi cu mari eforturi şi probleme a procurat ceea ce mai rămăsese din încăperile de producţie. A avut nevoie de mai mulţi ani pentru a o readuce la viaţă. Ca să adune bani un timp a muncit peste hotare, a luat credite şi împrumuturi de la rude şi prieteni şi a procurat utilaj pentru o uscătorie modernă, iar alta analogică a înjghebat-o împreună cu feciorul Ion. În prezent cele două uscătorii îi permit să producă anual peste 100 de tone de fructe uscate. A construit şi un frigider, unde păstrează materia primă pentru uscarea ulterioară.

  Moldova are o tradiție în uscarea fructelor

  În calitate de combustibil utilizează gazul. Astfel obţine producţie de bună calitate, care este destul de solicitată pe piaţă. În Moldova lumea se îndeletniceşte de secole cu uscarea fructelor, care totdeauna s-au bucurat de mare căutare, îndeosebi prunele. Cercetările demonstrează foarte convingător că prunele uscate sunt un aliment delicios, cu efecte curative de valoare pentru mai multe maladii. Prunele uscate sunt şi o sursă bogată de vitamine: A, C, grupul B şi substanţe minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu şi fier. De asemenea, prunele uscate oferă organismului o doză considerabilă de fibre, care potolesc foamea şi o amână pentru mai multe ore.

  Ca majoritatea fructelor de culoare închisă, intermediară între indigo, negru şi vişiniu închis, prunele au în compoziţia lor resveratrol, considerat drept cel mai puternic antioxidant natural, cunoscut până acum. Resveratrolul este o substanţă antitumorală, care micşorează cu până la 50 la sută înmulţirea celulelor cancerigene sau poate chiar stopa acest proces, stimulează înmulţirea celulelor sănătoase, sporind capacitatea lor de regenerare, scade nivelul colesterolului. Consumul de prune asigură o digestie sănătoasă şi detoxifică organismul. Resveratrolul este şi un colorant polifenolic, considerat, cum s-a menţionat mai sus, cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum şi e de 4-5 ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.

  Evident, anume din aceste considerente, prunele uscate sunt foarte solicitate pe piaţă, mai ales în extrasezon. Dar aceeaşi piaţă dictează noi reguli de ambalare, prezentare şi comercializare a prunelor. Şi unul din scopurile acestui proiect prevede anume condiţionarea şi ambalarea modernă, conform standardelor europene, a producţiei gata, ca ea să corespundă celor mai înalte exigenţe nu numai ale consumatorului autohton, dar şi ale celui de peste hotare. Acesta este şi un aspect ce vizează în mod direct durabilitatea afacerii în cauză, or livezile de pruni se extind în R.Moldova din an în an (numai în raionul Şoldăneşti în fiecare toamnă din ultimii trei ani se plantează cu pruni până la 100 de hectare). Cu alte cuvinte, cantitatea de prune, inclusiv în stare uscată, va creşte permanent şi este foarte important ca în paralel să fie soluţionate şi problemele legate de comercializarea cu succes a producţiei.

  În Republica Moldova, majoritatea uscătoriilor lucrează pe bază de gaze naturale. În viitor se preconizează ca fructele să fie uscate cu raze infraroşii. Noua metodă diferă principial de cele utilizate până acum. Această tehnologie permite ca în fructele uscate să se păstreze 80-90% de substanţe biologice active şi vitamine, iar după umezirea timp de 10-15 minute, fructul îşi recapătă practic toate calităţile de până la uscare. În plus, se reduc substanţial cheltuielile legate de procesare. Produsele uscate prin această metodă sunt absolut neagresive pentru consumul uman, deoarece, uscarea cu razele infraroşii e identică cu uscarea la soare, iar calităţile gustative sunt cu mult mai aproape de cele în stare proaspătă.

  Sursa: agrobiznes.md   


  Te-ar mai putea interesa

  Agxecutive cu Florin Constantin. Invitată: Cezara Vișan, CICH Năvodari – VIDEO Despăgubirile de secetă – după 15 noiembrie. Mesajul ministrului Daea pentru fermieri! Bursa de cereale la final de septembrie. Grâul și porumbul sunt în creștere. Rapița urcă și ea!

  Ultimele știri

  ANSVSA introduce certificatul de competență pentru transportul animalelor vii Cu o recoltă slabă de porumb, zootehnia din Ungaria e salvată de importurile din Ucraina Angajat dintr-o fermă de păsări – infectat de gripă aviară de la păsările bolnave