• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AVANS APIA 2020! Ministrul Adrian Oros: Cuantumul unitar pe cap de ovină este 17,9 euro!

    Roxana Dobre -

    Subvenția “mare” pentru ovine și caprine – Cuantumul Sprijinului Cuplat Zootehnic pentru crescătorii de animale care intră la plata avansului APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în această seară la începutul ședinței de Guvern care este cuantumul calculat pentru plata SCZ oovine, schemă care va intra la plata avansului începând cu 16 octombrie. Șeful de la Agricultură a transmis că oierii vor primi în acest ani 17,9 euro pe cap de animal. Acest calcul a fost făcut în premieră de Agrointeligența-AGROINTEL.RO!

    ”Domnule ministru de la 16 octombrie suntem pregătiți să începem plata avansului, 70 la sută din schemele aprobate. Pentru oieri avem un plafon de 71.300.000 euro iar cuantumul unitar pe cap de ovină este de 17,9 euro”, a transmis Oros.

    Pentru acest an, plățile la subvenții – inclusiv avansul, se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Este vorba despre un curs oficial de 4,8725 de lei  pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă). Astfel, oierii primesc 87,217 lei pe cap de animal adică 61,052 în avans!

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut în premieră calculul pentru oieri

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat direct de la agenția de plăți care este numărul crescătorilor de ovine care au cerut subvenția ”mare” în acest an! Astfel, am făcut un prim calcul pentru oieri pentru a afla cuantumul minim pe care aceștia în pot încasa pe cap de animal pentru anul de cerere 2020.

    După cum prevăd regulile APIA, cuantumul per cap pentru schema de sprijin cuplat se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile. Astfel, conform proiectului de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii, plafonul alocat pentru 2020 este de 71.300.000 euro, iar numărul de capete solicitate la plată la Sprijinul Cuplat Zootehnice este de 3.977.633 ovine/caprine. Prin împărțirea bugetului alocat la numărul maxim de animale ce ar putea lua subvenția, cuantumul minim rezultat pe cap de animal este de 17,92 euro. Foarte important de precizat că aceasta este o sumă calculată pentru numărul de animale solicitate la plată și nu eligibile. APIA poate tăia semnificativ din cele 3.977.633 ovine/caprine ceea ce înseamnă că și cuantumul poate crește.

    Citiți și: Subvenții APIA 2020 – cuantum SCZ ovine! 17,92 euro/cap – plata minimă pentru crescătorii de oi și capre!

    Vă reamintim că oierii primesc în avans 70 la sută din suma stabilită pe cap de animal, banii fiind transferați in conturi în lei,  utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    Oierii vor primi avans din cuantumul ce va fi stabilit pe cap de animal. Despre plata avansului pentru oieri, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Avans APIA 2020: Cine sunt oierii care intră la plata primei tranșe din subvenții!

    Cuantumul SCZ pentru anul 2019 a fost de de 17,7173 euro/cap de animal adică 84,15 de lei pe cap de animal. Pe lângă acest sprijin fermierii au primit și Ajutorul Național Tranzitoriu în cuantum de 4,7157 euro/cap de animal adică 22,397 de lei/cap de animal.

    Începând cu data de 1 decembrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi prevăzute la art. 1 şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2020 ca plăţi în avans.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui