• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii sunt obligați să plătească 500 euro dacă vor să obțină un certificat de forță majoră!

    Ramona Dascălu -

    Cum se obține și cât costă certificatul de forță majoră care scapă fermierii de penalizări! Din cauza secetei crunte care s-a abătut asupra mai multor zone din țara noastră, mulți fermieri se află în imposibilitatea de a-și onora contractele pe care le-au semnat în avans cu traderii și urmează să fie penalizați de către aceștia. Există însă o cale de a scăpa de aceste penalizări în sensul că fermierii afectați a căror culturi au fost calamitate pot prezenta traderilor un certificat de forță majoră, care se emite de către Camerele de Comerț și care îi absolvă de vină, în ceea ce privește neonorarea contractelor, în fața partenerilor lor comerciali.

    În situația de a fi taxat de traderi s-a aflat și fermierul vasluian Florin Platon și a scăpat de acele penalizări după prin intermediul certificatului de forță majoră. ”Am văzut tot mai multe postări în care fermierii se plâng că au fost penalizați de traderii cu care aveau contracte și as dori să vin în sprijinul lor cu o relatare: Acum 6 ani am avut și noi o secetă cruntă, și la fel urma sa fim executați pentru că nu ne-am onorat contractul, ca sa scăpăm de acele penalizări, asta deși traderii ar trebui sa fie partenerii fermierilor, nu executorii. Ne-am dus la Camera de Comerț a județului și am solicitat eliberarea ”certificatului de forță majoră”, am depus cererea însoțită de actele firmei și informările oficiale de la stația meteo de pe zona noastră, am achitat taxa de 2000 și ceva de lei și cu acel certificat am notificat silozul și am scăpat de povara contractuală. Sper că ce vă spun să fie de actualitate și chiar să ajute fermierii greu încercați”, a dezvăluit fermierul Florin Platon, din județul Vaslui, pe un grup de Facebook dedicat agriculturii.

    Cât costă eliberarea certificatului de forță majoră

    Solicitarea eliberării certificatului de forță majoră va cuprinde prezentarea faptică şi detaliată a evenimentului, a consecinţelor acestora în relaţia cu partenerul contractual şi argumente juridice că evenimentul invocat reprezintă forţă majoră.

    Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), eliberarea unui certificat de forță majoră costă 500 de euro plus TVA per certificat. De precizat că suma se achită în lei la cursul BNR din ziua plății.

    Pe site-ul CCIB scrie că se acordă firmelor nemembre o reducere de 15% aplicată la taxa de eliberare a certificatelor de forţă majoră, iar firmelor membre ale CCIB beneficiază de o reducere de până la 50%, în funcţie de nivelul de cotizaţie ales.

    Ce documente trebuie depuse pentru eliberarea certificatului de forță majoră

    Trebuie precizat faptul că documentele trebuie prezentate în original sau în copie certificată de solicitant.

    Cererea de emitere a avizului favorabil de existență a unui caz forță majoră împreună cu documentele se trimit în format pdf, pe email la adresa: director.general@ccib.ro.

    Când se emite certificatul de forță majoră

    În termen de o zi, calculat de la trimiterea pe email a cererii, camera de comerț va trimite dovada înregistrării cererii pentru emiterea avizului de forță majoră, împreună cu factura proformă în valoare de 250 de euro + TVA, reprezentând taxa de analiză dosar (nicio cerere nu va fi analizată dacă nu există dovada plății acestei taxei).

    CCIB informează că după analiza dosarului și validarea eliberării certificatului de forță majoră se va emite o factură pentru diferența nefacturată dintre costul total al eliberării CFM (din care s-au scăzut eventualele discounturi ) și taxa de analiză plătită la primirea cererii, diferență care se va achita înainte de comunicarea către solicitant a CFM.

    Certificatele de avizare favorabilă a existenţei cazurilor de forţă majoră se emit în termen de 3 zile lucrătoare, calculate de la data depunerii ultimului document, în baza dovezii plății integrale, conform facturilor proforma emise de CCIB, și se expediază prin curier, cu plata ramburs. Expedierea certificatelor prin curier se va efectua după înregistrarea plății integrale în contul camerei de comerț.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații