• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Imagini de groază într-o gospodărie! Crescător: ”Mi-au măcelărit toți porcii sănătoși! O cruzime fără margini!”

    Ionel Văduva -

    Familia unui tânăr crescător de porci din satul Negreni, comuna Mihăești, județul Vâlcea, a asistat neputincioasă la uciderea tuturor celor 57 de suine din gospodăria lor. Laolaltă, copii și adulți, au privit luni, pe 5 octombrie, cum munca lor din microfermă se duce pe apa balastierei din zonă. Și nu este doar un joc de cuvinte. După ucidere, autoritățile s-au grăbit să îngroape cadavrele, dar acestea au ajuns să plutească la suprafața unei zone de excavație.

    Potrivit celor de la Gazeta Vâlceană, în contextul unei ample acțiuni pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane (PPA), o echipă mixtă, compusă din angajați ai DSVSA Vâlcea, IPJ Vâlcea și ai Direcției Agricole Județene, au descins în gospodăria crescătorului de porci… în baza unei suspiciuni. Conform precizărilor făcute de autorități pentru publicația vâlceană, autoritățile ar fi fost informate că, în Mihăești, există o exploatație non-profesională unde se comercializează porci fără documente de proveniență și documente sanitar-veterinare. La fața locului, susțin cei de la DSVSA Vâlcea, citați de presa locală, au fost găsiți zeci de porci fără crotalii şi/sau documente, dispunând de îndată uciderea animalelor.

    „Aveam informația că la exploatația non-profesională de la Mihăești s-au comercializat, în ultima perioadă, 200 de capete de porci. Astfel, s-a constatat că nu se respectă interdicția de mișcare a porcinelor, comercializare lor fiind interzisă. În momentul controlului, am găsit 57 de porci, doar 9 identificați cu crotalie, însă pentru niciunul nu existau documente. Pentru că stare de sănătate a porcilor este necunoscută, fiind suspecți de boală, s-a luat decizia uciderii porcilor și îngroparea acestora. Măsuri se vor lua și împotriva proprietarilor exploatației”, a afirmat directorul executiv al DSVSA Vâlcea, Mihaela Dima.

    Tot Dima, de această dată pentru Antena 3, a adăugat că reprezentanții DSVSA Vâlcea nu au făcut altceva decât să aplice legea, în condițiile care, spune ea, în gospodăria vizată erau porci cu „status de sănătate necunoscut” și „suspecți de boală în acest context”.

    „Conform Deciziei 709 a Comunității Europene, din 2014, teritoriul județului Vâlcea este zonă roșie. Adică este interzisă orice mișcare a suinelor în gospodăriile populației. Drept pentru care, această gospodărie a fost identificată astăzi cu porci care aveau status de sănătate necunoscut, evident fiind suspecți de boală în acest context și au fost aplicate măsurile legale, respectiv uciderea celor 57 de suine și îngroparea acestora”, a declarat pentru Antena 3, Mihaela Dima, director executiv DSVSA Vâlcea.

    Fermier revoltat că autoritățile acționează pe bază de suspiciuni. Pentru că porcii săi ar fi fost sănătoși, el își va căuta dreptatea în instanță

    Marian Ilinescu, proprietarul animalelor ucise, a declarat că măsura impusă de autoritățile locale a fost una crudă și abuzivă. Și asta deoarece gospodarul ar fi ținut tot timpul legătura cu medicul veterinar din comună, dar și cu lucrătorii din cadrul DSVSA Vâlcea, care cunoșteau istoricul animalelor și care veneau frecvent pentru a le face analize și pentru a le înregistra.

    „În permanență, la mine în curte, a stat poarta deschisă pentru cei de la DSVSA și care au venit cu Poliția, că nu este prima oară când mi-au venit în control. Au venit și acum trei săptămâni. Au venit, mi i-au crotaliat, mi-au luat sânge de la ei, cred că mi-au luat în jur de un kilogram de sânge de la toți porcii în două zile diferite, și au plecat. Au zis că durează trei-patru zile analiza de sânge, au venit, mi-au spus că nu este nicio problemă, și că, în caz că o să am porci care nu au crotalii, să-i chem să vină să-i crotalieze”, a declarat pentru postul de televiziune, Marian Ilinescu.

    El a adăugat că suinele din gospodăria sa au fost împușcate cu cruzime în cap, de față cu întreaga familie. Aceiași angajați ar fi fumat și ar fi făcut haz de situație. „Îi împușcau în cap. Nu au venit să-mi ia analiza la sânge de la ei, cum mi s-au luat până acum, nu, nimic. În curte, de față cu copiii. Plângeau copiii, plângea soția. A căzut jos din picioare. Vă dați seama. Atâția porci! A fost o cruzime ieșită din comun. Nu ne-au luat în seamă. Stăteau, pur și simplu, fumau și râdeau de noi cum ne omoară porcii”, a adăugat cu amărăciune în glas proprietarul gospodăriei non-profesionale.

    Porcii morți, pluting în groapa săpată de autorități

    Totodată, el a mai menționat că reprezentanții DSVSA Vâlcea care au acționat nu aveau costume specifice eliminării focarelor de pestă, iar porcii au fost îngropați într-o zonă în care se fac excavații. Totul, spune fermierul, fără ca reprezentanții legii să respecte normele de distanțare socială impuse de situația actuală generată de pandemia de COVID-19.

    „Uitați-vă cum sunt îmbrăcați, n-au combinezoane, n-au absolut nimic. Știi că ești în plină pandemie? Cum vii la mine în curte așa, neechipat? Eu am văzut și la televizor când s-au luat porci cu pestă. Să vedeți costumație, ochelari, mănuși, nu așa. Și i-au dus unde se excavează pietriș, este apă, că este din pânza freatică și apa se duce în Olt. I-au îngropat acolo și porcii pluteau. Nu puteau, la un moment dat, să-i mai astupe cu pământ. Apa îi ridica la suprafață”, a conchis acesta.

    Pe pagina sa de socializare, mesajele de susținere curg, inclusiv cele care confirmă că Primăria Mihăiești nu ar fi fost informată că ar exista un focar de PPA în zonă, fapt precizată aseară la Sinteza Zilei de însuși edilul localității.

    Fermierul vâlcean s-a răzvrătit inclusiv pe Facebook, unde a spus că se va adresa instanței de judecată


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații