• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Andrei Tița, tânărul care la 26 de ani este fermier și primar!

    Ramona Dascălu -

    Andrei Tița, tânărul care la 26 de ani este fermier și primar! De la vârsta de 17 ani conduce ferma rămasă moștenire de la bunicii săi, iar la alegerile locale din 27 septembrie a fost ales primarul comunei Cenad, din județul Timiș și spune că are de gând să ajute fermierii din comună cum știe el mai bine. Aceasta este pe scurt povestea tânărului timișean care la 26 de ani are pe umeri responsabilitatea unei comune care a avut încredere în el și a ales o schimbare, dar și a unei ferme de familie pe care o va conduce în continuare, mânat de pasiunea pentru agricultură.

    Conduce ferma de familie de la vârsta de 17 ani

    Tânărul Andrei Tița iubește pământul de mic copil, iar acum, după 9 ani de când conduce ferma de familie, pe care a luat-o în primire direct de la bunici, fără să treacă și prin mâna părinților săi, spune că vrea să facă agricultură de top, iar producțiile pe care tânărul fermier le-a obținut chiar și într-un an cu probleme, întăresc spusele sale.

    ”De mic copil m-am implicat în agricultură, dar am luat ferma pe spatele meu la vârsta de 17 ani și m-am implicat în tot ceea ce trebuie făcut, eu sunt pe tractor la toate lucrările. Părinții mei nu au preluat pământul bunicilor, l-am preluat direct eu. Nu i-aș fi văzut pe ei să preia frâiele și să continue ce au început bunicii mei pentru că ei nu au fost niciodată așa atașați de agricultură și cred că nici acum nu i-aș vedea dacă nu aș fi eu atât de implicat, deci cumva i-am tras după mine. Eu am petrecut mult timp cu bunicii mei și ei mi-au insuflat pasiunea aceasta pentru agricultură. Acum lucrez practic pământul bunicilor, am o suprafață de până în 30 de hectare, la Comloșu Mare și mă axex pe cultură mare, porumb, grâu pentru că astea se valorifică bine. De obicei, depozitez tot ce produc și încerc să le valorific cât mai bine. Anul acesta, aici, la noi în zonă a fost bine comparativ cu restul țării, dar tot am întâmpinat și noi un deficit la capitolul precipitații. Ca și producții sunt însă mulțumit, la porumb am obținut o producție de 9 tone la hectar, la grâu a fost un pic mai dificil, dar și acolo ne-am apropiat de 5 tone la hectar. Dorința mea este să fac agricultură de top, fac tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple și acest lucru se poate vedea și din producțiile pe care le obțin. Anul trecut la porumb am obținut 13 tone la hectar, adică praguri care nu au fost atinse aici în zonă de toți fermierii”,  a declarat Andrei Tița pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Vrea să rămână în fruntea fermei chiar dacă a fost ales primar

    Andrei Tița face de toate în fermă. El lucrează pămăntul cu tractorul și tot el este creierul întregii ferme, toate deciziile, de la rotația culturilor și până la hibrizii și soiurile cultivate, îi aparțin. Acum însă, că a fost ales primar și mai este puțin până va fi învestit în funcție, se gândește să mai delege din atribuții pentru că este conștient că nu va mai avea același timp la dispoziție pentru a se ocupa de fermă.

    ”Am absolvit Facultatea de Drept, la Timișoara, la Universitatea de Vest, iar în ultimul an de facultate m-am decis să mă apuc și de Agronomie. Nu a fost ușor, dar asta mi-am dorit. Acum, sunt student la Agricultură în anul IV la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, din Timișoara. Nu am un inginer în fermă, eu fac rotația culturilor, eu decid ce soiuri și ce hibrizi vreau să cultiv, eu mi-am asumat toate lucrurile acestea. Acum, dacă o să preiau conducerea primăriei, o să apelez la un foarte bun prieten, care să mă ajute, dar cu siguranță, în continuare, voi contribui și eu cum o să pot. De luat decizii, tot eu le voi lua, dar poate nu o să mai merg eu pe tractor la toate lucrările. Pasiunea mea pentru agricultură nu o să se șteargă indiferent de ce job sau funcție am obținut sau voi obține”, a mărtusit acesta.

    Ca primar, vrea să scape fermierii de problema mistreților și să modernizeze piața agroalimentară din comună

    Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă agricultorii din comuna Cenad, județul Timiș, este reprezentată de porcii mistreți care devastează culturile localnicilor, mai ales cultura de porumb, ajungându-se în situația ca fermierii să nu mai dorească să cultive porumb.

    ”Aș vrea să fac tot posibilul să limitez numărul mistreților. La noi în Cenad este o mare problemă cu porcii mistreți. Avem Lunca Mureșului, care este o pădure foarte mare, unde stau mistreții pe timp de zi, iar noaptea încep să străbată culturile. Din acest motiv, la noi în Cenad nu se cultivă mai deloc porumb și dacă se cultivă te aștepți să ai cultura compromisă. Dacă ai semănat în aprilie vin mistreții și îți scot sămânța, dacă totuși reușești și treci de etapa asta, poți să te trezești înainte de recoltat că rămâni fără știuleți pentru că sunt familii foarte numeroase de mistreți. Vreau să vorbesc cu cei de la fondul de vânătoare de pe zona Cenad să vedem dacă se poate mări acea normă care se stabilește la început de an pentru că este nevoie să micșorăm numărul mistreților. Aceasta este problema principală cu care se confruntă fermierii din Cenad”, a dezvăluit Andrei Tuța, proaspăt ales primar al comunei Cenad, din județul Timiș.

    De asemenea, o altă problemă a locuitorilor din Cenad este lipsa unei piețe agroalimentare, unde producătorii agricoli să-și poată vinde produsele.

    ”Aș vrea să înființăm o piață sau să o modernizăm pe cea actuală, care în acest moment este reprezentată doar de un cadru scheletic din metal și nu te atrage deloc, nici să te duci să vinzi, nici să cumperi., deci nu prea se poate numi piață. Nu spun acum să facem o piață ca într-un oraș, dar măcar să facem un pic lucrurile mai plăcute pentru locuitori și totodată să-i încurajăm pe producători să vândă. Chiar dacă trăim în aceeași comună nu există acea comunicare care ar trebui să existe între cetățeni, lipsește legătura dintre cumpărător și vânzător. Noi aici suntem renumiți pentru usturoiul de Cenad, care se cultivă de foarte mult timp, dar avem și producători de varză, de roșii, castraveți, ardei, însă nu toată lumea produce, nu toată lumea are acasă și este păcat să nu avem un circuit în comună, ceva se pierde, legătura este tăiată cu foarfeca”, a spus Andrei Tița.

    Ce l-a mânat să candideze pentru funcția de primar

    A decis să candideze pentru funcția de primar al comunei Cenad, din partea USR-PLUS, pentru că a văzut cum comunele vecine înfloreau pe zi ce trece, iar comuna sa bătea pasul pe loc.

    ”Cred că am stat suficient timp deoparte, și zic asta chiar dacă sunt tânăr. Lucrez la ora actuală într-o primărie, mă ocup de achiziții publice, sunt inspector și am tot observat de-a lungul timpului că alte comune se dezvoltă, prosperă și noi eram singura comună, care nu făcea nimic în sensul acesta, și mai suntem și la intrare în țară, când vii dinspre Occident”, a dezvăluit Andrei Tița.

    Acesta mai spune că a simțit că localnicii îl susțin încă din timpul campaniei, și crede că a contat și faptul că s-a implicat în viața comunității locale cu mult timp înainte să candideze pentru funcția de primar. ”Eu am organizat anul trecut în iarnă un târg de Crăciun, în scop caritabil pentru ajutoarea familiilor nevoiașe din comună, deci am încercat să mă implic și să fac ceva pentru comunitatea mea. De asemenea, eu tot ce cultiv în Comloșu Mare, duc la Cenad, și de fiecare dată când cineva voia porumb știa că la mine găsește. Nu sunt un băiat arogant, sunt un băiat simplu, modest. În campanie, am văzut că oamenii aveau încredere în mine, chiar dacă sunt tânăr. Eu mi-am făcut treaba într-un mod corect și frumos, nu am jignit pe nimeni, nu am deranjat pe nimeni cu nimic. În următorii patru ani, vreau să tac, să muncesc și să las rezultatele să vorbească”, a declarat Andrei Tița.

    Și în ceea ce privește agricultura, tânărul de 26 de ani are planuri mărețe. ”Vreau să cresc, pentru că este un domeniu în care activez cu mare drag, și cu siguranță voi crește, dar în măsura în care se va putea, adică nu vreau să forțez lucrurile în niciun fel”, a spus acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații