• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În plină explozie de cazuri de COVID-19, autoritățile dau startul unui recensământ ”de probă” în 4.500 de ferme!

    Ionel Văduva -

    Timp de 12 zile, angajați ai direcțiilor regionale de statistică vor umbla din fermă în fermă, ca acțiune premergătoare, „de probă”, în etapa de pregătire a Recensământului General Agricol din perioada februarie-30 aprilie 2021, cu date de referință anul 2020.

    În plină pandemie de coronavirus, recenzorii vor bate la poarta a 4.500 de exploatații agricole, alese aleator la nivel de țară, în perioada 12-23 octombrie 2020, „legitimați corespunzător”, cu tabletele în brațe și chestionare specializate de completat, scriu jurnaliștii de la Pro Brăila, citând surse oficiale.

    Conform experților, datele colectate prin intermediul recensământului ar urma să genereze indicatori statistici meniți să monitorizeze și să evalueze Politica Agricolă Comună.

    Rezultatele probei efectuată în zilele următoare vor garanta faptul că noua rundă a Recensământului General Agricol, pentru care colectarea datelor va avea loc anul viitor, va fi bine organizată, se va desfășura în bune condiții și va permite obținerea unor rezultate statistice de calitate, necesare atât pentru susținerea programelor și politicilor agricole europene cât și a celor naționale.

    „Pentru colectarea datelor va fi utilizat un chestionar electronic încărcat pe tablete. Chestionarul electronic este dezvoltat de experții Institutului Național de Statistică cu sprijinul Băncii Mondiale, iar variabilele incluse în chestionarul electronic au fost avizate de Comisia Centrală, în contextul consultării scrise din luna iulie 2020. Colectarea datelor la recensământul de probă va fi realizată de un reprezentant al Direcției Județene de Statistică, care se va legitima corespunzător și va pune la dispoziția dumneavoastră documente care să îi ateste calitatea”, a precizat Daniela Breileanu, director executiv al Direcției Regionale de Statistică Brăila.

    Recenzorii vor colecta date prin interviu sistem „față în față”

    În condițiile în care Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri, 7 octombrie, că în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.958 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv), număr evident aflat în creștere semnificativă, recenzorii (ei înșiși potențiali vectori/purtători ai virusului) ar putea duce și ei la majorarea numărului îmbolnăvirilor.

    Conform datelor publicate de Primăria Sectorului 3 București, recensământul general agricol se va desfășura în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 22/2020 privind recensământul general agricol din România.

    Potrivit sursei citate, unitatea de recenzat, conform Registrului general agricol, este unitatea economică, respectiv gospodăria individuală a populaţiei, societatea comercială, societatea agricolă, precum şi alţi utilizatori de terenuri agricole şi animale, care în urma activităţii desfăşurate obţin produse agricole prin exploatarea pământului şi/sau prin creşterea animalelor, păsărilor, albinelor, viermilor de mătase.
    Pentru verificarea practică și îmbunătățirea aspectelor organizatorice și tehnice, se efectuează un recensământ de probă, în cursul anului 2020.

    „Recensământul are ca obiectiv colectarea datelor şi obţinerea informaţiilor privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, cum sunt: identificarea în teritoriu, suprafeţele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, dezvoltarea rurală”, se precizează în informarea instituției citate.

    Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, prin interviu faţă în faţă, cu capul/şeful exploataţiei agricole sau o altă persoană din cadrul acesteia utilizând un formular electronic instalat pe un echipament informatic portabil.


    Te-ar mai putea interesa

    Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații