• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou scandal în rândul crescătorilor de vaci: Un program „fantomă” de ameliorare începe să îi păcălească pe fermieri! 5 întrebări pentru șeful ANZ, Bela Vaida!

    Vlad Macovei -

    Mai mulți crescători de vaci, crescători de Bălțată Românească, mi-au trimis un document care circulă de câteva săptămâni în rândul lor și prin care o cooperativă agricolă înființată în urmă cu două luni încearcă să le obțină semnătura pentru înscrierea într-un program de ameliorare paralel. Pentru o corectă informare a fermierilor, prezint facsimilul acestui document. Menționez că am început demersurile jurnalistice pentru a identifica cine este în spatele acestei „cooperative” și care sunt mizele acestui scandal care stă să izbucnească. Voi reveni cu detalii și dezvăluiri în zilele următoare, pe măsură ce voi strânge toate informațiile relevante. Până atunci trag un semnal serios de alarmă. Le transmit fermierilor să fie atenți ce semnează, dacă promisiunile pe care le primesc par realiste sau nu, să se documenteze doar din surse oficiale, să întrebe reprezentanții organizațiilor care desfășoară în prezent programele de ameliorare despre ce au de făcut dacă primesc asemenea propuneri. Una peste alta, să fie cu ochii în patru și să nu se lase păcăliți.

    Ceea ce este scandalos, chiar și la acest punct, este modul în care conducerea Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) înțelege să își facă treaba într-un sector care nu a fost ocolit de controverse. Din discuțiile cu fermierii, am pregătit cinci întrebări pentru Bela Vaida, directorul ANZ. Cred că răspunsurile ar trebui să le dea, în primul rând fermierilor, și, în al doilea rând, ministrului Agriculturii, Adrian Oros dar și premierului Ludovic Orban. Poate și Comisia Europeană, prin DG Agri, ar fi interesată de ceva amănunte despre acest scandal.

    1. Știți de existența documentului prezentat în facsimil prin care Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă obține semnături de la fermieri pentru participarea la un program de ameliorare neaprobat si care ar periclita un program de ameliorare care se desfășoară deja conform legii și reglementărilor europene?
    2. Este legal ca două entități distincte să deruleze același program de ameliorare, în același timp?
    3. Confirmați existența unor discuții purtate de dumneavoastră, pe această temă, cu Dorel Secară, actualmente (încă) consilier al ministrului Agriculturii și cu Claudiu Frânc, președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România?
    4. Au fost demarate demersurile pentru acreditarea oficială a Cooperativei Agricole Genetica din Transilvania ca si societate de ameliorare?
    5. Aveți vreun interes în susținerea Cooperativei Agricole Genetica din Transilvania?

    Reamintesc tuturor celor care se întreabă ce mă mână în luptă, că din postura de lider al presei agricole din România, conform audienței măsurate oficial, orice subiect adus în atenția noastră de fermieri este de interes legitim. De asemenea, pentru mine personal, din postura unui lider de opinie care s-a implicat direct și susținut, de mai mulți ani, în mediatizarea problemelor cu care se confruntă fermierii, lămurirea și stoparea oricărei tentative de abuz și de încălcare a legii reprezintă o prioritate. Tocmai de aceea este nevoie de răspunsurile publice ale directorului ANZ Bela Vaida la întrebările de mai sus! Nu vă mai bateți joc de fermieri!

    CITIȚI ȘI:

    Este oficial! Oierii au dat în judecată Ministerul Agriculturii! Ionică Nechifor, ROMOVIS: ”Așteptăm termenul pentru proces!”

    Ultimatum dat de ciobani Ministerului Agriculturii: ”Cereți demisia șefului ANZ! În caz contrar, vă considerăm complici”! 

    DOCUMENTUL care prelungește mandatul lui Vaida Bela la ANZ cu un salariu de 17.242 lei/lună!


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”