Mierea neagră de iulișcă, produs inedit în stupina apicultorului Lucian Palcu
Angelica Lefter -Mierea de iulișcă este neobișnuită atât prin culoarea închisă, aproape neagră, cât și prin gustul aparte, ușor înțepător.
Lucian Palcu este un tânăr apicultor de 33 de ani din comuna Bocsig, județul Arad, care anul trecut, contrar tuturor evenimentelor, un an bun, mai ales că a produs cea mai multă miere neagră pe care a și pus-o în vânzare pe site-urile de specialitate.
Tânărul apicultor arădean a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că deține 20 de familii de albine de aproximativ 4 ani, iar anul acesta a produs cea mai mare cantitate de miere neagră, de iulișcă.
”Mierea de iulișcă nu este miere de mană, a nu se confunda”, ne-a explicat apicultorul.
În cazul mierii negre de iulișcă, aceasta se obține din polenul unei flori care crește pe malul Crișului Alb, o plantă care face floricele mici de culoare albă. În septembrie-octombrie se recoltează mierea neagră produsă din această floare, este ultimul cules al anului.
La gust, mierea neagră de iulișcă nu seamănă cu alt gust de miere, e puțin înțepător cumva. Nu este neapărat mai dulce, dar are o culoare roșu foarte închis spre negru. Este o miere rară, nu în fiecare an dă așa puternic pentru a putea fi recoltată și nici în toate zonele nu se produce. ”Anul acesta am reușit să recoltez de la 10 familii vreo 60-70 de kilograme”, ne-a explicat anul trecut apicultorul pasionat, Lucian Palcu.
Despre mierea neagră, fiind foarte rară, apicultorul spune că are beneficii multiple, însă cel mai cunoscut este că ajută la formarea unei imunități puternice. Cu toate acestea, cumpărătorii, care nu cunosc foarte multe detalii despre această miere sunt reticenți, chiar dacă prețul este sub valoarea produsului.
”Mierea aceasta m-a ajutat foarte mult, m-a surprins și pe mine. Vând un borcan de 1 kilogram cu 30 de lei. Mulți apicultori mi-au scris să nu las la preț că este foarte rară și o vând foarte ieftin. Degeaba, lumea nu cumpără foarte mult. Din 60 de kilograme abia am reușit să dau 5 kilograme. Chestia e că vând în localitățile din apropiere, chiar dacă am pus și online, mai greu pot vinde în țară. Un borcan de 500 de grame, la mine este doar 15 lei și este miere naturală, nu așa cum am văzut prin magazine, cu sirop în ea. Oamenii nu cred că realizează că e foarte rară , o vor de curiozitate, dar atât. Am primit en-gros 16 lei pe kilogram, am dat din ea chiar și așa, dar puțină.”, a spus crescătorul de albine.
Tânărul apicultor Lucian Palcu are speranțe mari pentru a se dezvolta pe viitor în domeniul apiculturii. Încă nu a reușit să-și înregistreze stupii, de aceea nu va beneficia de subvenții, însă intenționează să facă acest lucru în anul viitor, mai ales că dorește să mărească numărul de familii de albine.
Cu gust de caramel și o culoare brun-închisă spre negru, mierea de iulișcă merge consumată foarte bine lângă brânzeturi, pe pâine sau cu fructe proaspete.
Despre planta din care albina o produce se știe că este una invazivă, care înflorește de la jumătatea lunii august și până la primele temperaturi mai scăzute. Este răspândită, în special, pe cursurile râurilor și văilor. Iulişca este planta care conține o sursă concentrată de resveratrol, un supliment nutritiv care are mai multe beneficii pentru sănătate.
Culoarea închisă a mierii este dată de pigmenți care sunt reprezentați de antioxidanții care au efecte benefice pentru organism și care stimulează imunitatea.