Fermierii în pericol să piardă subvențiile APIA! Crescătorii de animale – cei mai afectați!
Ionel Văduva -Fermierii care sunt în pericol să piardă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Legislația care a fost amânată de mai multe ori va intra în vigoare de la 1 ianuarie, condiționând existența amenajamentelor pastorale pentru plata subvențiilor APIA. La nivel național sunt multe localități unde, din diferite motive, aceste documentații nu există, iar soluția salvatoare pentru fermieri este amendarea legislației fie pentru a elimina ”regula”, fie pentru a prelungi, din nou, termenul.
Doar 23 de amenajamente pastorale mai trebuie finalizate până la sfârșitul anului în curs de către primăriile din județul Iași. Anunțul potrivit căruia există această obligativitate în ceea ce privește schițele complete referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente până la finele lui 2020, după o derogare de doi ani, a fost făcut de directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, Gabriel Hoha.
Conform specialiștilor din domeniul agricol, Iașiul stă bine la capitol amenajamente pastorale, în prezent fiind finalizate schițele pentru 75 de astfel de amenajamente din totalul celor 98 existente, scriu cei de la BZI.
„Au fost niște derogări de la termenul inițial, adică sfârșitul anului 2018, însă acum primarii trebuie să realizeze obligatoriu aceste amenajamente până la sfârșitul anului 2020. Au finalizat schițele 75 de unități administrativ-teritoriale, iar restul primăriilor, mare parte din ele, au depus documentația, însă nu au reușit colegii mei să le analizeze pentru că a trebuit să finalizăm verificările la cererile pentru despăgubirile de secetă”, a spus Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași.
Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente din județul Iași. Primăriile din județ trebuie să le finalizeze până la sfârșitul acestui an.
Începând cu anul 2018, consiliile locale au obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente. Reprezentanții DAJ Iași și Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) se ocupă de realizarea amenajamentelor pastorale care poate dura câteva luni, în funcție de suprafața pajiștilor.
Pentru a obține subvenția de la APIA pentru pajiști, fermierii trebuie să aibă atașat la dosar planul realizat de DAJ Iași și OSPA.