Andrey Oleinik, agricultor de top: Suprafața medie a fermelor rusești este de 150 ha. Avem potențialul să ne dublăm producția națională de cereale
agrointeligenta.ro -În Rusia și nu numai, Andrey Oleinik este apreciat drept unul dintre cei mai buni administratori din agribusiness, având ”pe mână” 109.000 de hectare de teren arabil, parte a imperiului de afaceri Basic Element aparținând oligarhului Oleg Deripaska. De mai mulți ani, Oleinik reușește să sporească averea șefului său prin producții record și o perfectă gestionare a afacerilor din domeniul agricol. Așa se face că fermierul a devenit o voce puternică în industrie, iar analiza pe care el o face agriculturii rusești este una avizată și respectată.
”Dimensiunea medie a fermelor rusești este de 150 de hectare, o suprafață apreciată ca fiind ideală în zona centrală a țării. În alte regiuni, suprafețele tind să fie mai extinse. Piața națională nu a experimentat încă o concetrare a terenurilor în ferme gigant, dar au apărut modificări în strategiile de cultivare. Astfel, fermele învecinate se asociază în a avea culturi similare, pe care le lucrează la comun, cu aceleași utilaje, ceea ce crește nivelul de mecanizare”, explică Andrey Oleinik, citat de publicația britanică Farmers Weekly.
Potrivit agricultorului, cele mai multe ferme ale imperiului pe care îl gestionează sunt concetrate în regiunea Krasnodar din sudul țării, acolo unde Basic Element cultivă o supafață totală de 86.000 de hectare. ”Zona Krasnodar ne-a făcut multe suprize din punct de vedere al schimbării climatice. În ultima perioadă am avut de furcă cu o creștere a temperaturilor, cu rafale de nisip și furtuni. În 2021, astfel de incidente meteorologice ne-au scăzut producția cu 25%, așa că avem în vedere o extindere către nord a terenurilor pe care le cultivăm”, explică Oleinik strategia sa și a altor mari fermieri din Rusia.
La fermele din Rusia se cultivă mai ales grâu, orz, porumb, orez, trestie de zahăr, floarea-soarelui, cartofi și alte legume. ”Rusia are potențialul de a-și dubla producția de cereale. Țara noastră are 115 milioane de teren agricol, din care 25 de milioane de hectare nu sunt exploatate. Cred că dacă le-am semăna și pe acestea, în loc de producții de 85-90 de milioane de tone pe an, am ajunge la 150-170 de milioane de tone. Bineînțeles, gestionând înțelept suprafețele și folosind sisteme eficiente de cultivare”, este convingerea lui Andrey Oleinik. Viziunea lui este întărită de faptul că, din 2012, Rusia a devenit cel de-al cincilea exportator de grâu din lume, iar terenul rămas disponibil lasă loc unui boom în producție.
”Cei mai mari producători de grâu folosesc deja tot terenul disponibil. Nu au unde să se mai dezvolte. Clima aduce reduceri ale recoltelor, în timp ce cererea este tot mai mare din cauza creșterii numărului populației. În perioada următoare, cercetătorii estimează că multe zone arabile vor avea de luptat cu inundații sau secetă”, intră în detalii unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agribusiness.
Terenurile sunt ieftine
Faptul că există încă mult teren disponibil face ca pământul să fie foarte ieftin în Rusia. Astfel, un hectar se vinde cu 1.500-2.000 de euro, iar numărul investitorilor străini nu este deloc unul mare. ”Asia și Orientul Mijlociu sunt partenerii-cheie pe partea comerțului agricol. Egiptul, Turcia și Iranul sunt piețe de top. În acest moment și China devine un potențial partener pentru exporturile rusești, mai ales pe piața de grâu și soia”, declară Oleinik.
În opinia sa, un element ce trage înapoi agricultura din Rusia este lipsa utilajelor performante. Totodată, el se plânge de neimplicarea statului în transformarea terenului disponibil în teren agricol.