• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bălțata Românească în mijlocul unui scandal: Ultimatumuri, acuzații și notificări în programul de ameliorare

    Roxana Dobre -

    Acuzații grave lansate către o cooperativă agricolă din Transilvania. Conform unei notificări pe care Agrointeligența – AGROINTEL.RO a primit-o la redacție, Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental avertizează mai mulți membri ai Cooperativei Agricole Genetica din Transilvania că îi vor acționa în judecată din cauză că folosesc baza de date a asociației pentru a ”racola” fermieri care sunt înscriși în programele de ameliorare. Miza: fondurile europene alocate pentru ameliorarea animalelor!

    Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental a trimis oficial notificarea către cele 5 asociații care fac parte din Cooperativa Agricolă Genetica din Transilvania ca un ”ultimatum” până când acestea vor fi chiar acționate în judecată dacă nu se opresc din a folosi baza de date cu fermieri a asociației în scopuri personale. Mai mult, cooperativa este acuzată că trimite cereri către fermieri pentru preluarea efectivelor de animale într-un program de ameliorare inexistent și neautorizate de autoritățile competent astfel că fermierii sunt în pericol să piardă chiar subvențiile care se acordă pe cap de animal.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO inserează integral notificarea ce a fost transmisă celor 5 membri ai Cooperativei Agricole Genetica din Transilvania:

    ”Notificare prin care vă aducem la cunoștință că următorii membri ai asociației ai Cooperativei Agricole Genetica din Transilvania:

    1.Someș Arieș Cooperativa Agricolă cu sediul în sat Apahida, reprezentantă legal de Țandea Cristian Dan;
    2.Asociația Crescătorilor de Bovine Sălaj cu sediul în municipiul Zalău, reprezentantă legal de Mircea Pop;
    3.Asociația Crescătorilor de Taurine Satu Mare, reprezentantă legal de Urda Ioan;
    4.Asociația județeană a crescătorilor de bovine Genetica Satu Mare, reprezentantă legal de Mozer Francisc;
    5.Asociația județeană a crescătorilor și lucrătorilor în reproducția animalelor Bihor, reprezentantă legal de Viorel Porumb;

    Au calitatea de organizație de control în contractele încheiate cu subscrisa Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental, contracte în baza cărora subscrisa în calitate de societate de ameliorare și în conformitate cu Regulamentul UE 1012/2016 a delegat o serie de atribuții către organizațiile de control identificate la punctele 1-5.

    Având în vedere că am constatat că Genetica din Transilvania Cooperativa Agricolă transmite către crescătorii de animale înscriși în Programele de ameliorare pentru care subscrisa asociație a fost acreditată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, cereri pentru preluarea efectivelor lor de animale în programul de ameliorare promovat de cooperativa dvs, vă somăm să încetați de îndată orice activitate de natură prin care în mod nelegal dezinformați crescătorii de animale și încercați atragerea acestora într-un program de ameliorare inexistent și pentru care nu aveți nicio autorizație din partea organelor abilitate de lege și de Regulamentul UE 1012/2016.

    Prin prezenta că aducem la cunoștință că urmează să informăm Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie în legătură cu:
    -activitatea dumneavoastră de denigrare și compromitere a activității desfășurate de societatea noastră de ameliorare;
    -crearea de prejudicii prin împiedicarea subscrisei în realizarea obiectivelor stabilite prin programul de ameliorare aprobat, program pentru care subscrisa și autoritățile naționale, precum și cele europene au alocat fonduri;
    -furnizarea de informații false prin care aduceți la cunoștință crescătorilor că aveți aprobat un program de ameliorare a raselor Bălțată Românească și Montbeliarde;
    -punerea în pericol a crescătorilor de animale de a pierde fondurile care le-au fost alocate în susținerea și îmbunătățirea activității desfășurate de aceștia;
    -nu în ultimul rând în legătură cu faptul că utilizați baza de date constituită în numele Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental de către organizațiile de control identificate la punctele 1-5, bază de date proprietatea subscrisei asociații, activitatea neloială și prejudiciabilă desfășurată de membrii cooperatori identificați la punctele 1-5.

    De asemenea, având în vedere cele mai sus arătate vă informăm că în cazul în care nu veți înceta să desfășurați orice activitate care ne prejudiciază, precum și să racolați crescătorii de animale înscriși în programele noastre de ameliorare acreditate de autoritățile compentente, ne rezervăm dreptul de a formula o plângere penală pentru folosirea și prezentarea de către dumnevoastră de informații false pentru obținerea pe nedrept a unor autorizații și fonduri prin însușirea nelegală a bazei noastre de date care permite identificarea fermierilor, precum și pentru denigrarea, prejudicierea și compromiterea activității subscrisei asociații.

    Vă solicităm să aveți în vedere și faptul că Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental desfășoară o activitate de ameliorare complexă în care sunt implicate o multitudine de persoane fizice și juridice, crescători de animale, organizații de control, autorități interne și europene, etc, sub controlul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, activități pentru care s-au alocat de la bugetul național importante sume de bani în vederea realizării la nivel național de programe de ameliorare pentru rasele Bălțată Românească și Montbeliarde.

    În speranța unei soluționări amiabile a acestei situații conflictuale”.

    Ce spune reprezentantul Cooperativei Agricole Someș Arieș

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO  a luat legătură și cu Dan Cristian Țandea, reprezentantul cooperativei agricole, Someș Arieș, cel mai cunoscut fermier dintre cei invocați în notificare.

    Dan Tandea

    Vom insera de asemenea integral ceea ce acesta ne-a declarat în replică, astfel încât să nu existe niciun fel de interpretare a celor spune de dânsul:

    ”Cartea de rasă în toată Europa nu aparține unei asociații, ci este gestionată de o formă asociativă dar Cartea de rasă este a tuturor crescătorilor din rasa respectivă. Bălțata Românească nu mai întrunește nici comisia tehnică ce este formată din fermieri de peste 3 ani. Deci care care conduce Cartea de rasă este domnul Haller, deși este doar vicepreședinte acolo, el dictatorial face ce vrea. Deși am făcut nenumărate demersuri înscris și telefonice să întrunească comisia tehnică ca să stabilim ceea ce doresc fermierii, nu a făcut acest lucru. Ba mai mult dânsul nu este fermier, și-a vândut afacerea din imobiliare a cumpărat unități în agricultură, a crezut că agricultura este ca și imobiliarele și a renunțat. Deci el nu este fermier, nu are un picior de vacă, nu lucrează un hectar de teren dar dictează afacerile de genul acesta. Deci Genetică din Transilvania este o cooperativă din care fac parte mai multe asociații care fac controlul producțiilor și reprezintă fermierii.

    Noi avem laboratorul nostru de controlul laptelui privat din 2003 funcțional și chiar avem foarte multe forme asociative tocmai ca să îi prindem pe toți cei care doresc în mod egal să își spună punctul de vedere și să se voteze democratic înc e direcție să se meargă. Atâta vremea cât domnul Haller dictează și conduce acea formă ”pusă” asociație… O formă asociativă nu este un SRL, acolo oamenii își spun problemele și se ia o hotărâre după cum decide majoritatea. Cooperativa formată de noi poate fi controlată de Fisc ca orice societate comercială, asociația nu. Vedeți toate aceste amănunte și trageți concluzia ce interes economic are acolo cineva.

    Noi nu racolăm pe nimeni. Dacă am racola am face tot felul de demersuri publice prin care să obligăm oamenii. Această formă asociativă de tip cooperatist nu a apărut de astăzi pe mâine ci asociațiile care fac controlul au tot cerut cărții de rasă, domnului Haller, să întrunească Comisia tehnică ca și cum e normal, cum a fost în primii 2-3 ani. Noi i-am spus de ani de zile că dacă mai continuă să conducă dictatorial noi nu avem ce face, trebuie să ajungem ca și în Europa ca fermierii să își conducă destinele. Fermierii depind de niște entitități de stat controlate politic când în toată Europa agricultorii au formele lor administrative, proprii iar statul are câțiva inspectori care verifică dacă ceea ce și-au propus respectă și corespunde. Așa este și cu cartea de rasă: dacă tu o deții și vrei o ameliorare, în ce direcție vrei să o duci?

    La Bălțată Neagră de ce nu avem această problemă? Pentru că sunt două Cărți de rasă și fermierii pot să aleagă, merg în stânga sau în dreapta. În Germania la aproape aceeași populație de animale pe care o avem noi există din 7 posibilități din care să aleagă fermierul. Noi nu facem decât să creăm o concurență, nu altceva. Dar, mai există cineva care a depus pentru Cartea de Rasă, nu doar noi.

    Bineînțeles că am depus la ANZ un program de ameliorare dar sunt și alte asociații care au depus. Nu doar noi! Așa că nu facem decât să creăm, într-o economie pe care o dorim concurențială, astfel încât fermierii să aleagă. În această formă pe care am noi propus-o fac parte, nu doar ferme sau fermieri persoane fizice, doar forme asociative care fac această activitate: laboratorul neutru din care fac parte asociații de fermieri și fabrici de procesare a laptelui, dar este laborator independent. Face parte Mureșul, chiar dacă este BVN Germania, este o societate românească BVN Târgu-Mureș, șamd. Nu este proprietar o singură formă asociativă care poate din păcate să fie dominată de un om. Vreau să fie clar, noi nu știm dacă statul va mai da bani sau nu pentru ameliorare pentru că se termină acest program de alocare financiară. Nu știm ce va fi la anul, posibil să nu mai existe bani din partea statului. Pentru această activitate noi nu facem asta ca să luăm niște bani de la stat ci pentru că vrem să ne facem ameliorarea cum dorim noi, nu cum dorește cineva care doar interes economic are.

    Domnului Haller de ce îi e frică? De concurență? Atâta vreme cât el nu este fermier vrea să mă conducă pe mine ca și fermier? Ceea ce are dânsul s-a transformat dintr-o asociație într-un SRL mascat. Pe de altă ia o grămadă de bani de la stat pe care îi folosește în interes propriu. De atâția ani de când conduce Cartea de rasă, și câte miliarde a luat de la stat, nu a fost în stare să facă un sediu pentru Cartea de Rasă. Și-a amenajat proprietarea lui și își plătește chirie lui, și niște salarii fenomenale. Noi am închiriat Cooperativei Genetica Transilvania un sediu la o chirie modică dar avem sediu, sală de ședinței, pe care chiar vă invităm să le vedeți. Și nu este proprietatea la 2-3 oameni ci la 80 de ferme. Așadar noi nu trebuie să facem administrație, să impunem fermierilor ceva, ci trebuie să facem genetică, ameliorare. Pe domnul Haller în schimb îl interesează cum să sugă mai mulți bani de la stat și de la fermieri. Noi nu mai vrem să fim conduși după bunul plac al dânsului. Nu ne-a interesat niciodată ce a făcut cu banii dar ne deranjează partea tehnică, că nu cere părerea cum și ce dorim pentru Bălțata Românească”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor