• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de oi, dat în judecată pentru un hectar de pământ de o firmă care lucrează peste 10.000 de hectare!

    Ramona Dascălu -

    Acuzații dure din partea unui crescător de oi la adresa unui firme din vestul țării care lucrează în total peste 10.000 de hectare de teren! Ciobanul Dănuț Alexandru, din comuna Honorici, comuna Victor Vlad Delamarina, județul Timiș, crește 1.300 de oi și susține că este hărțuit de ani de zile de firma Campo D’Oro din Oloșag, parte a gigantului grup danez Ingleby. Crescătorul spune că are deja două procese intentate de companie împotriva sa, unul legat de un teren de un hectar și jumătate, disputat între cioban și respectiva firmă, și un altul prin care îi sunt cerute crescătorului despăgubiri în valoare de 34.000 de lei pentru că animalele sale ar fi călcat în picioare o suprafață de grâu deținută de Campo D’Oro. În acest conflict, exploatația vegetală ne-a comunicat, printr-o hârtie de la avocat, că a câștigat în primă instanță, la Judecătoria Lugoj, procesul civil pentru bucata de pământ pe care oierul și-a făcut stâna.

    Crescătorul de ovine a luat legătura cu reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO pentru a aduce în atenția publică situația sa.

    ”Am o problemă cu o firmă de aici din zonă, Campo D’Oro, care deține vreo 12.000 de hectare de pământ. Azi au venit să facă o evaluare de pagubă la cultura de grâu din primăvară. Am fost și eu chemat acolo. Mă acuză că animalele mele le-ar fi distrus lor grâul, dar este plin de oi pe câmp, nu sunt doar oile mele, eu nu sunt paznic la grâul lor. Această firmă în primăvară m-a dat în judecată pentru pagubă, dar fără să facă vreun proces verbal de evaluare în prezența mea. Îmi cer pagube de 34.000 de lei. Spun că animalele mele le-au distrus grâul, prin călcare, dar ei și-au recoltat grâul, nu au făcut evaluare la fața locului, nu m-a chemat nimeni, am aflat că m-au dat în judecată după ce și-au treierat grâul. Nu au proces verbal de evaluare înainte de recoltat, nu au nimic”, a declarat telefonic ciobanul Dănuț Alexandru pentru Agrointeligența – AGROINTEL. 

    Acesta nu este însă singurul proces pe care firma din județul Timiș l-a intentat împotriva sa. Crescătorul de animale spune că a fost dat în judecată și pentru un teren de un hectar și jumătate, suprafață pe care el a cumpărat-o în 2010 și pe care și-a construit saivanul. Acesta susține că de ani buni este amenințat că îi va fi distrus saivanul, iar anul acesta s-a trezit că a pierdut în primă instanță, la Tribunalul Lugoj. Nu s-a dat însă bătut și a făcut recurs la Curtea de Apel Timișoara.

    ”Tot această firmă m-a dat în judecată și în legătură cu un teren. Am primit fel de fel de amenințări, că îmi dărâmă saivanul, că îmi arată ei mie și mă execută și tot felul de amenințări, iar de anul trecut m-au acționat în judecată. Deci, eu în 2010 am cumpărat un teren, mi-a dat omul titlul de proprietate, dar apoi au venit ei și au zis că cel de la care am cumpărat eu nu are el dreptul acolo. Nu știu cum au făcut, dar s-au intabulat ei pe terenul meu, cred că cu acte false, și tot ei m-au dat în judecată. Probail, s-au intabulat după copia xerox de la primărie, că titlul de proprietate, originalul, este la mine. Am încheiat un act de mâna cu femeia de la care am cumpărat, dar soțul procuroarei de caz este notar și el a făcut toate hârtiile, toate falsurile. Mă hărțuiesc în continuu. Ei au relații, sunt în legătură cu procuratura, cu poliția din județ. Vreau să vă spun că procesul ăsta cu terenul l-am pierdut în primă instanță, la Tribunalul Lugoj. Am făcut recurs la Curtea de Apel din Timișoara. Pe mine nu mă vor lângă terenurile lor pentru că îi văd când vin pe aici și am mai zis și eu la unul la altul ce văd și de-asta, nu le place să știe cineva ce fac ei”, a dezvăluit crescătorul din județul Timiș.

    Acesta se teme că ar putea rămâne fără adăpost la animale pe timpul iernii. ”Eu pe terenul ăsta, de 1,54 hectare mi-am făcut saivan, și ei acum caută să-mi spargă clădirea, să-mi spargă saivanul. Vor să îmi strice clădirea, să mă lase cu animalele fără adăpost, să îmi moară la iarnă de frig. Terenul ăsta unde am saivanul este chiar la marginea pășunii, unde am eu pășunea de primărie, am vreo 85 de hectare de pășune și dețin 1300 de animale, oi și capre. Mai sunt și alți crescători care au probleme cu ei. Într-o comună vecină, unui crescător, pe care îl știu, i-a arat pășunea de 50 de hectare, i-a luat-o cu forța”, a declarat Dănuț Alexandru.

    De asemenea, ciobanul îi acuză pe cei de la firma cu pricina că ei fac legea în satele din zona unde dețin terenuri. ”Au luat toate terenurile de prin zonă, și de la ADS, și de la oameni. Din ce știu eu, firma asta lucrează în jur de vreo 12.000 de hectare. Au arat toate drumurile de acces, noi nu mai avem loc să trecem către holdele noastre, pun poliția pe noi, jandarmeria. Este un drum, de 22 de metri de lat, pe o distanță de un kilometru, drumul vechi de la Honorici spre Lugojel, pe care ei l-au cultivat, plus încă alte două drumuri. Cetățenii nu mai pot ajunge la terenurile lor, nu mai are nimeni pe unde să mai treacă. Deci, nu mai există niciun drum, au făcut ei un drum pentru ei și acolo pun paznici, care ies în calea oamenilor și îi întoarc înapoi”, susține ciobanul din Timiș.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu reprezentanții companiei Campo D’Oro, care au transmis un punct de vedere cu privire la situația prezentată de ciobanul Dănuț Alexandru.

    ”Cu privire la sesizarea ciobanului Dănuț Alexandru, vă aducem la cunoștință faptul că terenul la care se face referire a fost achiziționat de Societate cu respectarea legislației în vigoare, aflându-se din momentul achiziționării și până în prezent în proprietatea Societății, fapt confirmat de instanța Judecătoriei Lugoj prin soluția pronunțată în data de 19.06.2020 în dosarul cu nr. 1755/252/2019 care se poate consulta pe pagina de internet a instanțelor de judecată”, au transmis reprezentanții Campo D’Oro.

    Având în vedere că oierul aduce mai multe acuzații societății Campo D’Oro, Agrointeligența – AGROINTEL.RO rămâne deschisă pentru a publica și alte puncte de vedere, drepturi la replică sau informații care pot oferi un tablou complet asupra conflictului.


    Te-ar mai putea interesa

    Strategia unui fermier care lucrează 6.000 de hectare pentru a-și vinde cerealele Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR

    Ultimele știri

    Efectul Agrointeligența: Fermierii și-au primit azi facturile Electrica. Mâine este ultima zi pentru depunere Prima listă cu crescătorii de animale care intră la plata avansului APIA Daniel Radu despre campania de recoltat: Ne-am plimbat cu combinele degeaba, doar ca să curățăm terenul!