• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Munca în gospodărie – impozitată de stat dacă este prestată în folosul altei persoane

  Roxana Dobre -

  Statul vrea să taxeze munca în gospodărie, în folosul altei persoane prin contribuţii sociale şi impozit pe venit, reiese din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Astfel, dacă aveți nevoie de un mecanic care să vă repare să zicem tractorul, nu îl veți mai putea plăti direct, ci puteți utiliza tichete pe care le obțineți în prealabil de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) care vor avea o valoare de 15 lei bucata.

  Persoana care prestează servicii casnice încasează banii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), instituție care ”taxează” contribuțiile sociale și achită lucrătorului  suma de bani rămasă după reţinerea contribuției la stat.

  ”Prin instituirea sistemului de tichete de muncă se va operaționaliza un sistem de stimulare a ocupării forței de muncă formale, prin aducerea în economia fiscalizată a activității desfășurate în cadrul gospodăriilor de persoane străine acestora. În prezent, se estimează că 200.000 de persoane prestează astfel de activități, iar reforma propusă are în vedere pe lângă scoaterea din zona economiei gri și negre și asigurarea unei protecții sociale adecvate pentru aceste persoane, în prezent, acestea nebeneficiind de o astfel de protecție”, se precizează în PNRR.

  Conform sursei citate, reforma vizează instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice în baza unor tichete de muncă, cumpărate de utilizator și preschimbate ulterior în bani de către beneficiar, după reținerea contribuțiilor aferente, în acest fel persoana respectivă dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

  Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2021-2026 și va consta în asigurarea cadrului legal, inclusiv în ceea ce privește unitățile autorizate să emită tichetele de muncă, dar și operaționalizarea unei platformei gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

  Tot în PNRR se mai arată că Ministerul Muncii și Protecției Sociale va iniția aprobarea unui act normativ, prin care se va reglementa desfășurarea activităților casnice de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice denumită beneficiar de servicii casnice.

  ”Activitate casnică desfășurată va fi definită ca și munca realizată în folosul unei gospodării de către un prestator casnic – persoană fizică, care are capacitate de muncă și care desfășoară activități casnice la domiciliu sau într-o gospodărie în schimbul unei remunerații acordată exclusiv sub formă de tichete de muncă”, mai arată sursa citată.

  Tichetul de muncă va fi reglementat ca un bon valoric

  Tichetul de muncă va avea regim special, destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic și va conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care va permite individualizarea și urmărirea acestuia, cu o valoare nominală de 15 lei, care poate fi modificată pe parcurs prin hotărâre de guvern. Acesta va putea putea fi folosit exclusiv pentru a fi preschimbat în numerar la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, neurmând să fie transferabile și ar putea fi utilizate numai de către prestatorul casnic. În actul normativ se preconizează reglementarea preschimbării tichetului de muncă în numerar în maximum 60 de zile de la data la care a fost prestată activitatea casnică.

  Ca măsură de stimulare a prestatorului casnic, actul normativ va prevede masuri de natura financiara menita să creascĂ atractivitatea atât pentru beneficiar, cât și pentru prestator.

  ”Angajatorii” achiziționează tichetele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă

  Beneficiarul care achiziționează tichete de muncă suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire fiind suportat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă care contractează emiterea acestora. Acesta are obligația de a valorifica tichetul de muncă în maximum 12 luni de la data achiziționării acestuia.

  ”În vederea emiterii tichetelor de muncă, agențiile de ocupare a forței de muncă prin achiziție publică vor contracta unitățile emitente, autorizate de Ministerul Finanţelor în acest sens, în condițiile legii. Beneficiarul va cumpăra tichetele de muncă necesare de la agențiile de ocupare a forței de muncă cu care va remunera activitatea casnică desfășurată de prestatorul casnic. Preschimbarea tichetului de muncă se va realiza ă în cadrul agențiilor de ocupare de către prestatorul casnic, moment în care acesta va fi înregistrat în platforma electronică cu datele personale de identificare. De asemenea, la schimbarea tichetului de muncă în numerar, agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor reține și achita în numele prestatorului casnic contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit datorat de prestatorul casnic și vor evidenția în platformă plățile realizate. Responsabilul de implementarea acestei reforme este Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă”, se mai arată în PNRR.

  Calendarul de implementare al noii măsuri

   


  Te-ar mai putea interesa

  Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește Mădălina Fofircă este noul CFO al Agrinvest Primă de angajare pentru tineri. Bonusul de la stat ajunge la 12.500 lei Eurostat: România, printre țările UE cu cea mai mare creștere a costului forței de muncă Italienii caută ciobani care să știe și să producă brânzeturi de oaie și de capră

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE