• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Instalarea tinerilor fermieri: Alocare de 520 de milioane de euro, plata maximă 100.000 euro/fermă!

    Angelica Lefter -

    Instalarea tinerilor fermieri, una dintre cele mai de succes măsuri pe fonduri europene, va fi continuată și prin viitorul Program Național Strategic. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că suma totală ce va fi alocată tinerilor fermieri până în 2027 se ridică la 520 de milioane de euro. Anunțul vine după ce vineri, 23 octombrie, Parlamentul European a decis ca plata maximă pe care o poate accesa un tânăr fermier care depune proiect să fie de 100.000 de euro pe exploatație (citiți AICI)

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a susținut, astăzi, duminică-25 octombrie 2020, o conferință de presă la sediul cabinetului parlamentar al PNL din Cluj-Napoca, în cadrul căreia a prezentat ” programul de guvernare privind Politica Agricolă și de Dezvoltare Rurală”.

    Cu acest prilej, ministrul de resort a vorbit și despre schimbul de generații în domeniul agriculturii subliniind faptul că populația rurală este una îmbătrânită și a menționat că a luat câteva măsuri pentru atragerea tinerilor în domeniul agricol. Adrian Oros a făcut referire la suma de 520 de milioane de euro care vor fi alocate în viitorul exercițiu bugetar pentru instalarea tinerilor fermieri.

    ”Trebuie să asigurăm schimbul de generații în agricultură. Structura populației care locuiește la țară, dar și a fermierilor, ne arată că aici cei care activează nu sunt foarte tineri și sunt foarte puțini tineri care doresc să intre în această activitate care nu întotdeauna este foarte ușoară și îți ocupă câteodată 24 de ore dacă vrei să faci și zootehnia.

    Aici am făcut câteva lucruri, pe de o parte, în viitorul exercițiu bugetar, măsura aceasta de instalare a tinerilor fermieri am bugetat-o cu 520.000.000 de euro. Pe de altă parte, vom monitoriza foarte atent toți beneficiarii acestei măsuri, în așa fel încât în anii următori, după ce accesează această măsură, să aibă posibilitatea să acceseze și alte scheme sau măsuri de sprijin în așa fel încât ei să se consolideze pe piață și să rămână în activitate”, a spus Adrian Oros.

    Șeful de la Agricultură a mai spus că din suma alocată anul acesta, 2020, pentru tinerii fermieri, aproape jumătate a direcționat-o către tinerii beneficiari care lucrează în agricultura din străinătate și vor să se întoarcă să facă agricultură în România. Totodată a punctat că angajatorii din agricultura românească vor fi stimulați să angajeze tineri, pentru care statul va plăti 75% din salariu.

    ”Anul acesta din cei 43.000.000 de euro dedicați acestei măsuri, am sprintat o sumă de 20.000.000 de euro pentru tinerii beneficiari care vor să aplice din diaspora, astfel încât toți cei care lucrează în diaspora, în agricultura multor state să aibă posibilitatea să vină să înceapă o activitate în agricultura din România. Și am mai făcut ceva, deși era o lege încă din 2016 în care se spunea că atunci când statul are terenuri libere de contracte, terenuri care sunt gestionate de Agenția Domeniului Statului (ADS) primii care trebuie să primească aceste terenuri sunt tinerii fermieri. Anul acesta pentru prima dată vom da până la 50 de ha tinerilor fermieri și avem la dispoziție aproape 50.000 de hectare în unele zone ale țării.

    Împreună cu Ministerul Fondurilor Europene am identificat o măsură pentru a stimula angajarea tinerilor în agricultură, măsură finanțată din Fondul Social European, aproximativ 200.000.000 de euro, unde vom plăti 75% din salariu angajaților în agricultură, în așa fel încât să oferim posibilitatea fermierilor și angajatorilor să ofere salarii atractive tinerilor care doresc să lucreze în agricultură, fie absolvenți de învățământ superior de specialitate, fie absolvenți de învățământ tehnic, să fie pur și simplu tineri care doresc să lucreze în agricultură. O altă prioritate este revigorarea învățământului profesional și tehnic”, a concluzionat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”