Un apicultor prezintă cele două motive-cheie pentru introducerea subvenției pe familia de albine
agrointeligenta.ro -Introducerea unei subvenții pe familia de albine îi preocupă pe apicultorii români în contextul în care, în această perioadă, se decide viitoarea Politică Agricolă Comună, dar și finanțarea Green Deal, iar albinele sunt o componentă importantă pentru mediu. Pe grupurile de apicultori de pe Facebook, Tinu Maftei, apicultor din zona Vâlcea, a publicat câteva sugestii pentru reprezentantii apiculturii care sunt în contact cu autoritațile, în condițiile în care pe aceștia ”îi si intereseaza soarta apicultorilor”.
Iată mesajul transmis de către apicultorul Tinu Mafteri:
”Exista cel putin două motive care justifică economic introducerea subventiei per colonia de albine:
1. Impactul economic asupra productiei agricole dependente de entomofaună. Se poate calcula (pe datele de la INS) sporul de productie rezultat in urma polenizării. Asupra acestui spor ar putea fi stabilită o marjă (3-5%) care să fie redistribuită ca subventie pe familia de albine.
2. Impactul concurenței asupra pieței interne in urma importului de miere (exclusiv non-UE). Această miere inlocuiește in piață (nu mă refer la piața fizică agroalimentară) productia românească, profitul mergând către procesator.
Se poate calcula (tot pe baza datelor de la INS) care este volumul acestor importuri și, pe baza diferenței intre prețul de import si prețul de cost al mierii (preț românesc sau european) să fie solicitată o sumă care să acopere această marjă. Iar suma redistribuită prin subvenție pe familiile de albine.
Pentru această ultimă măsură s-ar putea face front comun si cu apicultura altor țări prăbușită sub importurile non-UE. S-ar putea solicita justificat o subventie europeană directă care să salvgardeze apicultura europeană”.