• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferme inundate, autoritățile dau din umeri! Crescător: ”Am evacuat animalele, iar lucerna e sub ape!”

    Angelica Lefter -

    Ferme de animale inundate, terenuri agricole acoperite de ape și autorități depășite de situație și care dau vina una pe cealaltă! Din cauza ploilor abundente de aseară, în comuna constănțeană Chirnogeni, sat Credința, apa care s-a adunat pe un canal colmatat a dat pe dinafară și a pătruns pe terenurile, pășunile și exploatațiile aflate în apropiere.

    Este și cazul lui Valentin Bogdan Niță, un oier constănțean în vârstă de 32 de ani, care crește 700 de capete în satul Credința.

    Tânărul a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că apa a pătruns în ferma de oi și a trebuit să evacueze animalele, aseară, luni – 26 octombrie, în jurul orelor 20:00 – 21:00. Dacă nu ar fi reușit să ducă animalele într-o zonă sigură, constănțeanul spune că ar fi avut pagube majore.

    Alte 6 hectare cu lucernă au fost, de asemenea, acoperite de ape. Oierul spune că de vină ar fi autoritățile din comună împreună cu reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), care nu s-au ocupat de mai bine de 30 de ani de canalele de strângere a apelor pluviale, acum colmatate și că aceste autorități își pasează responsabilitățile de la unele la altele.

    ”Din cauza ploilor căzute ieri (nr. 26 octombrie 2020), în localitățile limitrofe, toate apele care au căzut pe teritoriul localităților vecine s-au strâns, s-au format ca o albie și au venit spre noi. Din cauza canalelor colmatate și a podurilor nedesfundate de mai bine de 30 de ani a dat peste canal și m-au inundat. S-a format o viitură, canalul este în apropierea fermei, el este colmatat de la 6-7 metri cât avea la bază, acum nici un metru nu mai are. Este colmatat cu uscăciuni, cu gunoaie, că și oamenii aruncă tot felul de resturi. Eu am ferma mai la marginea localității. Lucerna pe 6 hectare este inundată total, era o cultură frumoasă și a astupat-o apa. O să am o problemă cu hrana pentru animale și așa voiam să mai cumpăr că nu îmi ajungea. A fost și o secetă cumplită până acum. Primăria aruncă vina cu aceste canale că le-ar fi preluat Apele Române, atunci să vină ei să le decolmateze dacă nu mai au competență autoritățile locale! În sat, în intravilan, eu știu că este de competența Primăriei. L-am sunat pe domnul primar Gheorghe Manta în această dimineață la 7:30, a trimis un buldoexcavator să mai rupă pe unde s-a adunat apa, dar practic canalele nu mai fac față pentru că sunt colmatate”, a spus oierul constănțean Valentin Bogdan Niță.

    Pentru o opinie cât mai obiectivă și pentru afla a cui este datoria de a decolmata canalele, jurnaliștii Agrointeligența -AGROINTEL.RO l-au contactat și pe primarul din Chirnogeni, care a venit cu explicații.

    ”Canalele acelea…se lucrează la un proiect tehnic pentru decolmatarea lor din păcate nu găsim sursa de finanțare pentru că sunt niște costuri uriașe, dar și fermierul acela, că știu despre cine este vorba, să-și mai țină și animalele unde trebuie, nu unde nu trebuie. Dacă le-a adăpostit în zona de inundare a canalului nu am ce să-i fac, că nu e proprietatea lui acolo!”, ne-a spus edilul.

    Cu toate acestea, oierul nu își ține oile ilegal în zonă, având o pășune concesionată chiar de la Primărie.

    ”Eu am alte informații, nu sunt case inundate, nu sunt alte probleme, sunt și cei de la ISU acolo. El și-a scos animalele de acolo, își ține animalele pe terenul închiriat de la primărie ca pășune, acolo și-a făcut el un amenajament. Cu canalele, un tronson este prioprietatea noastră, iar un tronson este proprietatea ANIF-ului. Canalele de scurgerea apelor pluviale pe intravilan sunt ale administrațiilor locale, ceea ce este în extravilan sunt ale Apelor Române. Acolo, la Credința, canalul este împărțit, un tronson al nostru, unul al ANIF-ului. Nu o să-mi dea nimeni bani să decolmatez canalul ANIF-ului. ANIF-ul vine și spune: pe mine nu mă interesează! Stăm așa, între ciocan și nicovală. Degeaba decolmatez eu canalul, cheltui 5 milioane de euro, că e un canal foarte mare, și îl cheltui degeaba, dacă se înfundă în altă parte unde nu este de competența noastră, apa tot va da peste canal”, a spus primarul din Chirnogeni.

    Foto: Valentin Niță, oier, alături de mioarele sale

    Primarul mai invocă și schimbările climatice, dacă până acum a fost secetă, acum aceste schimbări, care au adus ploi și grindină, au afectat mai multe localități din județ, astfel că fermierii, spune edilul, ar trebui să fie mai atenți unde își lasă animalele.

    Calamitate și în Mereni, la ferma lui Marius Olteanu

    Marius Olteanu, fermier în Mereni, sat Osmancea, județul Constanța, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, deși și-a construit singur un dig, din cauza neînțelegerilor cu autoritățile locale și cu unul dintre vecini, fermier la rândul său, a avut surpriza ca viitura să-i treacă exact prin fermă.

    Din fericire apa a intrat doar în anexe, iar cele 200 de ovine au fost astfel salvate.

    ”Ieri (nr. 26 octombrie 2020), undeva în jurul orei 8:30 a pornit ploaia. Prima repriză a fost bună. A doua a venit cu grindină, furtună mare. Am ferma la marginea localității. Am avut probleme cu inundațiile din anii trecuți, din banii proprii ai părinților și ai mei am făcut un dig la marginea satului pentru că primăria nu a luat nicio măsură. Vecinul meu de mai sus de mine, cu ani în urmă, și-a construit grajdul pe domeniul public în drum. Cursul apei era fix pe acel drum. Acum când au venit și au pietruit drumul s-au oprit fix în grajdul lui nu au avut unde sa mai meargă. Primarul știe, dar când i-am spus a dat din umeri. Acum tot cursul apei l-au deviat în ferma mea. Ieri când a venit apa, viitura, a intrat pe cursul ei normal, i-a rupt vecinului grajd, tot, și când a văzut așa a sunat la cel mai mare fermier și a trimis un utilaj și a rupt digul de protecție făcut de noi și toată apa mi-a venit în fermă. Acum, tot eu sunt vinovat că am făcut dig, dar acela era drum, el nu ave ace să caute cui grajdul acolo, Am sunat la ISU, nu a venit nimeni. Noroc că apa a intrat doar în anexe, magazii, la animale le-am dat drumul și s-au salvat”, a menționat oierul constănțean

    La fel ca în multe alte cazuri din județul Constanța, digurile care ar fi trebuit să preia aluviunile sunt colmatate. Autoritățile locale ridică din umeri, iar pagubele încep să se observe, mai ales că, din cauza secetei, nu au răsărit plantele și arbuștii astfel că apa nu mai este deloc absorbită în sol, revărsându-se în sat.

    ”Canalele de colectare a apei pluviale sunt oricum colmatate de ani buni, cu gunoaie, care acum s-au adunat în centrul satului. Piatra era ieri la marginea pădurii de o jumătate de metru, probabil că și în câmp culturile de orz care răsăriseră sunt deja distruse, nu am fost încă să văd ce este și acolo”, a explicat oierul Marius Olteanu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an