• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Igienizarea adăposturilor de animale: când și cum trebuie efectuată

    Angelica Lefter -

    Dezinsecția, dezinfecția și deratizarea sunt operațiuni obligatorii în igienizarea adăposturilor, mai ales la intrarea în iarnă sau când animalele ies din iarnă și au nevoie de o curățenie totală, de lumină și aer proaspăt. Inclusiv iarna, crescătorii de animale pot face anumite proceduri pentru circulația aerului în adăpost astfel încât animalele să nu iasă din sezon pline de paraziți. Odată cu intrarea în primăvară, adăposturile unde animalele au stat toată iarna trebuie igienizate, iar pașii nu sunt deloc simpli, însă sunt eficienți.

    Diferența dintre dezinfecție, deinsecție și deratizare

    Dezinfecția se face cu substanțe dezinfectante pentru a distruge tot ce înseamnă viruși, bacterii și anumiți miceți, iar dezinsecția este pentru a distruge tot ce înseamnă vectorii externi, muște țânțari și alte artropode. Deratizarea este pentru distrugerea rozătoarelor, aceasta fiind o altă procedură ce trebuie făcută periodic în ferma de animale.

    Când se impune curățenia generală în grajd

    Medicul veterinar Constantin Mihăilă a explicat pentru emisiunea Satul Hunedorean care sunt cele mai importante aspecte în igienizarea adăposturilor atât la patrupede cât și la păsări. De la început trebuie spus că o curățenie periodică și menținerea ei sunt esențiale în îngrijirea animalelor și prevenirea îmbolnăvirilor.

    ”Dacă igienizarea în suportul vegetal este necesară primăvara, igienizarea în adăposturi și igienizarea animalelor este foarte importantă. Cu siguranță apar probleme acolo unde adăposturile lasă de dorit în privința umidității și a temperaturii crescute. Sigur că proprietarii de animale în această perioadă de iarnă, țin adăposturile închise, ca să nu se formeze curenți de aer, să fie căldură, mai ales dacă sunt și vițeluși sau mânjii tineri”, a explicat specialistul.

    Sigur că se creează condiții de umiditate crescută și temperatură mai mare și atunci pot să apară acești paraziți externi sau micoze externe pe animal care produc disconfort, care produc scăderea producției de lapte sau carne, care dau un aspect inestetic al animalelor și aici mă refer la acele râi soroptice, sarcoptice, corioptice care apar la animale, inclusiv la vaci, la oi. De asemenea, la cal poate să apară râia corioptică. ”Și acestea pe lângă ce spuneam eu: disconfort al animalelor, determină și slăbirea animalelor, determină și un consum de furaje mai scăzut și sigur că apar și ciupercile, aici ne putem gândi la tricofiții, microsporii, la favus, la tot ce apare în această perioadă, din cauză că la toți acești paraziți externi și micozelor le place și temperatura crescută și umiditatea”, a menționat medicul veterinar.

    Lumina este importantă și în adăpostul animalelor

    Specialistul mai spune că lipsa luminii fi un factor favorizant în apariția paraziților și a micozelor la animale.

    ”Lipsa luminii poate să fie un factor favorizant. Lipsa luminii ne dăunează și nouă, de aceea se spune că într-o încăpere aerisită și în care intră lumina nu intră doctorul. Și la animale, sigur că oamenii ar trebui să-și obișnuiască ușor animalele, să lase peste zi ușile deschise, doar să nu fie curenți de aer, dar pot să fie aerisite adăposturile și să îndepărteze tot ce înseamnă dejecțiile și tot ce înseamnă purinul și dejecțiile lăsate peste noapte”, a menționat medicul.

    Văruirea adăpostului ajută

    O văruire a adăpostului este foarte importantă și acel țesălat, acel pansaj al animalelor ce se face cu țesala și cu peria pentru a îndepărta părul, pentru că este o perioadă de năpârlire (odată cu acesată creștere a ritmului de lumină în primăvară, începe să se producă năpârlirea și la animale).

    Este important ca atunci când apare acea pecingine sau când apar râile sau când vedem că animalele se scarpină foarte mult, se ling în exces, se freacă cu spatele de pereți, au permanent o tendință de a căuta să se lingă între ele sau să se frece, atunci ne putem gândi la paraziți externi și este bine ca medicul veterinar să își facă datoria în acea proprietate. ”

    Este foarte important să nu se dea aceste soluții antiparazitare după ureche sau la întâmplare, pentru că așa cum știe toată lumea ele sunt puțin toxice. Sunt toxice dacă nu se dau în dozele corespunzătoare, la intervalele de timp corespunzătoare și de asemenea, sunt toxice atunci când nu se fac în urma unei rețete. Este important ca primăvara lumina să scalde animalele, să fie scoase, plimbate, când razele solare încep să apară cu blândețe. Anumite boli de piele, date de tulburări de carențe în anumite microelemente, vitamine, sunt rezolvate prin această scăldare a animalelor de către razele solare”, a adăugat medicul veterinar.

    Igienizarea adăposturilor de păsări și porci

    Păsările sunt afectate mai ales acolo unde sunt cotețe de lemn și nu se pot face dezinfecțiile și dezinsecțiile foarte corect și unde chiar nu s-au făcut de ani de zile, sunt acele căpușe Argas, ele sunt destul de dăunătoare, sunt hematofage și consumă foarte mult sânge de pe pasăre, ajung la infestații masive și atunci ne trezim că avem niște găini și păsări foarte slabe și care nu mai ouă și la care apar probleme de alimentație, nu consumă furajele cum trebuie. Și păduchii pentru pasăre, este important pe lângă văruire să se facă o dezinsecție foarte importantă, mai ales unde sunt cotețe din beton se pot face și la țară se mai face, se introduc paie și acolo și se aprind, iar fumul și căldura distrug acești vectori. Sunt și antiparazitare externe care se pot da pe pasăre, se pot da inclusiv în cuibare, se pot da sub aripile păsărilor, trebuie avut grijă că nu toate antiparazitarele sub formă de praf merg. Au venit la farmaciile noastre să ne relateze că și-au omorât păsările că și-au făcut baie cu acele soluții antiparazitare care se fac pentru vaci, pentru cai. Sincer nu ar trebui să se ajungă aici pentru că medicii veterinari pot oferi soluții pentru a întrerupe acest ciclu parazitar. La porc, acele injecții antiparazitare care se fac pentru râie și pentru paraziții interni, ceea ce este specific la animale există aceste substanțe injectabile care se fac și acționează în două direcții, atunci pentru paraziții externi, toate tipurile de râie, dar și paraziții interni. Aici trebuie să menționez că doar pentru paraziții interni, cei rotunzi, adică nematozi, nu se prind teniile cu aceste substanțe injectabile, nu se prind, de asemenea trematodozele, acea fascioloză sau dicrocelioză, acea gălbează decât dacă substanțele respective sunt îmbunătățite cu un alt produs antiparazitar care prinde această gălbează.”

    Neigienizarea adăposturilor poate duce până la moartea animalelor

    Medicul veterinar a explicat că netratarea acestor paraziți sau ciuperci, care apar ca urmare a lipsei dezinfecției și dezinsecției din adăposturi, poate duce chiar la moartea animalelor.

    Deratizarea se făcea înainte în fermele de stat, periodic, chiar dacă nu se întâlneau invazii masive de rozătoare. Tratamentul nu este costisitor, bine este mai costisitor atunci când se face curativ, ca orice lucru. ”Când s-a ajuns deja la infestație masivă și trebuie să faci nu știu câte băi și tratamente succesive. În primul rând că îți ia timp, în al doilea rând este problema și de bani, dar dacă le faci preventive este mult mai important. În afară animalul intră pe un culoar în ferme și sunt stropite din lateral, de sus, din toate părțile cu aceste substanțe. Mai nou sunt aceste substanțe deparazitare spoton sau puron, care se pun pe pielea animalului, pe ceafă sau pe șira spinării și care se absorb în piele, în lipidele din țesutul subcutanat și după care se eliberează lent moleculele de substanțe chimicela nivelul epidermei și atunci efectul antiparazitar este pe o perioadă lungă de timp. O pulverizare cu aspersor mic și o soluție antiparazitare la vaci și pansajul zilnic, după cap unde se adună acești paraziți este foarte important să întrerupem ciclul lor biologic și atunci productivitatea este maximă”, i-a sfătuit medicul veterinar, Constantin Mihăilă, pe crescătorii de animale din țară.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till