Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă!


Zeci de legumicultori din Bazinul Legumicol al comunei Lungulețu, județul Dâmbovița, au mers la Primărie pentru a-și susține un concetățean care ar fi fost prins de Apele Române că și-a irigat culturile din Dâmbovița. Fermierii spun că la ei nu a ajuns mesajul potrivit căruia nu au voie să ia apă din râu în aceste zile.
Într-un mesaj pe pagina de Facebook – Bazinul Legumicol Comuna Lungulețu, oamenii sunt îndemnați să își lase treburile zilnice și să meargă în fața Primăriei pentru a cere socoteală autorităților locale, lucru pe care mulți legumicultori deja l-au făcut după ce un consătean de-al lor care își uda varza din câmp a fost reținut.

Legumicultorii din Lungulețu s-au strâns în fața Primăriei pentru a-l sprijini pe agricultorul care a irigat cu apă din Dâmbovița
În mesaj este menționat faptul că fermierul în cauză ar fi fost ”încătușat” de reprezentanții Apelor Române, dar în fapt, omul a fost dus la secție fără a i se pune cătușe.
”Opriți-vă din ce faceți! Un abuz incredibil a avut loc în Lungulețu! Un om al locului, care își uda varza din Dâmbovița, a fost încătușat de Apele Române! Nu putem tolera așa ceva! Azi, miercuri, la ora 11:00, ne strângem toți în fața Primăriei. Să le arătăm că Lungulețu nu tace!
Români, apa e viață! Este sângele care pulsează în venele pământului nostru strămoșesc, un dar divin, izvorât din inima României. Nu e proprietatea nimănui, ci a noastră, a tuturor! Căci fără apa ce dă rodire și suflare, nici pământul nu rodește, nici omul nu trăiește. Apa care ne-a hrănit strămoșii e un bun comun, nu al statului!
Acum e ceasul să ne trezim! Dacă lăsăm semințele fricii să ne încolțească în tăcere, lanurile drepturilor noastre vor ajunge pradă. Fiecare dintre noi e o picătură în râu; dacă picăturile nu se unesc, albia seacă, iar puterea ne este luată.
Haideți, frați români, din toate colțurile țării! Lăsați-vă pentru o clipă grijile și veniți să apărăm împreună ceea ce ne aparține de drept! Să le arătăm că rădăcinile noastre sunt adânci și că vocea unită a poporului nu poate fi îngenuncheată! Astăzi e Lungulețu, mâine poate fi oriunde. Luptăm pentru dreptul la apă, luptăm pentru România!”, se arată în mesajul însoțit de câteva poze relevante cu oamenii strânși în fața sediului Primăriei Lungulețu.
Fermierii spun că nu au fost înștiințați că nu trebuie să irige din Dâmbovița
Fiul fermierului a afirmat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că într-adevăr, tatăl său a avut o problemă din cauză că a irigat din Dâmbovița, însă nu a fost arestat, ci se află la Primărie alături de alți cetățeni pentru a-și susține poziția și a cere socoteală autorităților locale pentru că nu au informat legumicultorii că nu au dreptul de a iriga din râu.
”Tatăl meu este la Primărie, cu oamenii. Din câte am înșeles, lumea este revoltată că nu știa că nu trebuie să irige din Dâmbovița. Nu a fost încătușat, dar este toată lumea acolo să vadă ce se petrece”, a menționat fiul agricultorului, Niculae Andreiaș.
Citiți și: Cum se cultivă cartofii la Lungulețu: Lucrări mecanizate și sămânță de calitate din Olanda
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a contactat legumicultorii din zonă care au confirmat conflictul. Aceștia spun că sunt probleme cu irigațiile deoarece oamenii nu sunt lăsați să mai folosească apa din Dâmbovița, deși inițial nu au primit nicio înștiințare de la autorități.
”Este o problemă mare cu irigațiile, chiar un văr de-al meu a fost amendat cu 5.000 de lei în 15 zile sau 10.000 de lei dacă depășește acest termen. El a fost primul caz care s-a auzit la noi în comună, iar oamenii s-au ferit să mai irige. Însă, pentru că suntem în plin sezon de plantare a verzei și primele trei zile sunt cruciale pentru a iriga, iar în zona terenurilor de lângă Dâmbovița nu se pot fora puțuri și oamenii sunt obligați să irige din Dâmbovița. S-a filat pe râu cu bărci și toate motopompele care au fost îmn dâmbovița au fost scoase și o persoană care iriga, de la noi, probabil a protestat și i s-au pus cătușele. Autoritățile locale nu au informat că nu au voie să irige, iar oamenii sunt toată ziua cu treabă în câmp. Oamenii nu vor să încalce legea, dar nu au timp să se informeze și nu știu de unde”, a mențioant legumicultoarea Ștefania Rădoi, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.