• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii – subvenție anuală de 27,46 de lei pe familia de albine prin APIA

    Angelica Lefter -

    Apicultorii pot încasa un sprijin anual de 27,46 de lei pe familia de albine prin APIA. Marian Irinei, consilier al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat pe pagina sa de Facebook care sunt condițiile în care crescătorii de albine pot beneficia de o subvenție anuală de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sprijinul fiind plătit pentru motorina utilizată în apicultură.

    Marian Irinei a răspuns pe pagina sa de Facebook, întrebărilor apicultorilor legate de ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, sferă în care sunt incluși și apicultorii.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO i-a informat deja pe apicultori că sunt așteptați la Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până luni, 2 noiembrie având în vedere că termenul limită, de 31 octombrie, pică într-o zi de sâmbătă,  pentru a depune cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în perioada 1 iulie – 30 septembrie, trimestrul III al anului.

    CITIȚI ȘI: Adrian Pintea (APIA):  Termene prelungite pentru cererea la motorină și ajutorul de stat pentru animale

    În acest context, Marian Irinei, i-a anunțat pe crescătorii de albine că în apicultură, sprijinul este de 18 litri pe familia de albine, iar cuantumul achitat pentru un litru de motorină este de 1,5258 lei pe litru, ceea ce face ca sprijinul anual pentru o familie de albine să fie de 27,46 de lei pentru anul 2020.

    Mesajul consilierului ministrului a fost preluat integral de Agrointeligența – AGROINTEL.RO în cele ce urmează:

    ”Pentru că am primit o serie de întrebări zilele acestea, pe grupurile apicole din România, referitoare la Hotărârea nr. 1174 din 29 decembrie 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură (aici fiind inclusă și #apicultura), doresc să fac câteva clarificări, făcând o sinteză a răspunsurilor pe care le-am dat colegilor apicultori:

    Așadar, cadrul legal aplicabil este:

    – HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, cu modificările și completările ulterioare;
    – Ordinul nr. 1727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

    Câteva aspecte aplicabile de ordin general:

    – În principiu, beneficiază de ajutorul de stat orice solicitant care depune la autoritatea competentă o cerere de acord prealabil pentru finanţare, iar aceasta confirmă în scris, sub rezerva verificărilor ulterioare, acordul prealabil pentru solicitarea finanţării;
    – Pentru exemplificare, pentru anul 2020, cererea de acord prealabil trebuia depusă în cursul lunii decembrie 2019;
    – Cererea de acord pentru finanţare se poate depune şi în cursul anului calendaristic pentru care se solicită ajutorul de stat prin rambursare. În cerere se menţionează perioada/perioadele pentru care se solicită acordul pentru finanţare. Cantităţile de motorină pentru care se emite acordul se determină pentru perioada următoare lunii în care se depune cererea de acord pentru finanţare, rămase până la sfârşitul anului. Cantitatea de motorină determinată se calculează prin înmulţirea lunilor rămase până la finele anului începând cu luna următoare lunii de depunere a acordului cu consumul, rezultat în urma raportului dintre consumul normat şi numărul total de luni ale anului;
    – Pentru fiecare an calendaristic, cantităţile necesare de motorină pot fi achiziţionate integral, sau în tranşe, în funcţie de opţiunea beneficiarilor ajutorului de stat prin rambursare;
    – Facturile fiscale/Bonurile fiscale eliberate de vânzători pentru cantităţile de motorină reprezintă documente justificative care însoţesc, în copie, fiecare dintre cererile de plată ale beneficiarilor ajutorului de stat prin rambursare;
    – Pentru fiecare an calendaristic, plata ajutorului de stat prin rambursare se solicită printr-un număr maxim de patru cereri de plată, fiecare dintre aceste cereri cuprinde cantităţile de motorină declarate de solicitanţi ca fiind utilizate la lucrări mecanizate în perioada aferentă cererii, iar cantitatea totală de motorină aprobată anual în urma cererilor de plată pentru rambursare, nu poate depăşi cantitatea totală de motorină prevăzută în acordul prealabil pentru finanţare.
    – Cererile de plată se depun până la finele lunii următoare perioadei pentru care se solicită rambursarea, însoţite de o situaţie centralizatoare a cantităţilor de motorină utilizate în perioada respectivă, precum şi de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei, emise de furnizori pe numele beneficiarilor.

    Alte câteva aspecte particulare solicitate la care am răspuns:

    • Facturile de motorină nedepuse încă la plată pot face obiectul unei noi cereri de plată, depusă de apicultor, dar trebuie îndeplinite condițiile de mai sus, respectiv cantitatea solicitată plus cele care deja le-a solicitat, să nu depășească cantitatea aprobată prin acordul prealabil.
    • Oricum, o cerere depusă acum intră în calcul la decontare pentru trim. IV 2020, decontarea se face efectiv în anul 2021, probabil în trim. I 2021.
    • Pentru anul 2020 cuantumul sprijinului este de 1,5258 lei/litru
    • În apicultură sprijinul este de 18 litri/familie albine.

    Dacă aveți alte neclarități / întrebări suplimentare, vă rog să nu ezitați să-mi scrieți”, a spus Marian Irinei, consilier în cadrul al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”