• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Comercianții de produse agricole cer retragerea noii forme a proiectului de OUG privind starea de calamitate

  Angelica Lefter -

  Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) consideră că ”Agricultura României riscă întoarcerea la epoca primitivă a comerțului cu cereale!” și solicită, printr-o scrisoare deschisă, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), retragerea din circuitul legislativ a „OUG calamitate”.

  ARCPA cere reluarea discuţiilor cu toate părţile implicate, deoarece soluţiile pe care le-a propus nu se regăsesc în noul proiect legislativ, se arată în comunicatul remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Membrii Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) au luat act cu îngrijorare de postarea pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în data de 23 octombrie, a noului Proiect de Ordonanță de Urgență privind declararea stării de calamitate de către Comitetele județene pentru situații de urgenta pentru fenomenul de seceta pedologica. În context, ARCPA constată că soluțiile propuse de membrii săi pe parcursul discuțiilor purtate cu MADR nu se regăsesc în noua propunere legislativă – respectiv, asigurările agricole pentru toate tipurile de culturi, acoperind majoritatea situațiilor neprevăzute, la prețuri similare celor din alte state europene, micro și macro – creditarea comercială cu garanții de stat, fondul mutual agricol funcțional și reabilitarea sistemului național de irigații”, se arată în cmunicarea ARCPA.

  Potrivit organizației, demersul MADR este cu atât mai surprinzător, cu cât, în cursul întâlnirilor avute, s-a agreat că reprezentanții legitimi ai lanțului cerealelor, reuniți în Organizația Interprofesională pe Produs ”Cereale, Oleaginoase și Produse Derivate“, din care ARCPA face parte, să fie consultați înainte de postarea noii variante a ”OUG calamitate” pe site-ul instituției.

  ”Din motive pe care nu le înțelegem, noua propunere legislativă extinde posibilitatea exonerării debitorilor de răspunderea contractuală și la partenerii comerciali ai producătorilor agricoli: furnizori de input-uri, comercianți, depozitari și procesatori primari”, arată comerciații de produse agricole.

  ”Ne punem, firesc, următoarea întrebare: cum va funcționă piața agricolă din România, în absența bazei liberale a relațiilor de piață – contractul economic? ARCPA consideră că adoptarea ”OUG calamitate” în noua variantă propusă de MADR echivalează cu întoarcerea agriculturii românești la epoca primitivă a comerțului cu cereale. Riscul eliminării contractelor de tip forward, principalul efect pe termen mediu și lung al legislației propuse, este semnificativ și va avea ca efect eliminarea ofertei de produse de origine română de pe piețele internaționale pentru cea mai mare a parte a anului. Cele 13 companii membre ale ARCPA consideră inițiativă de repunere în circuitul legislativ a unei variante alterate a ”OUG calamitate” drept un accident regretabil, care nu reflectă bunele relații construite între MADR și companiile membre ale ARCPA, care, de peste două decenii, construiesc parteneriate durabile cu fermierii români”, subliniază oficialii asociației.

  ”Prin urmare, fiind în interesul public general evitarea destructurării ireversibile a pieței cerealelor din România, membrii ARCPA solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a ”OUG calamitate” și reluarea discuțiilor cu toate părțile implicate, considerând că soluțiile necesare depășirii situațiilor speciale trebuie identificate în interiorul lanțului de aprovizionare cu cereale, și nu în afara acestuia!”, se arată în informarea Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA).


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină”

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu