Deloitte Tax: Importurile de bioetanol din SUA sunt supuse înregistrării în Uniunea Europeană
agrointeligenta.ro -Comisia Europeană ar putea impune autorităţilor vamale din statele membre să înregistreze importurile de bioetanol provenite din SUA, în urma plângerii depuse de Asociaţia Producătorilor Europeni de Etanol Regenerabil (ePure).
Astfel, în efortul de a proteja piaţa europeană împotriva importurilor subvenţionate care provin din afara Comunităţii, Comisia Europeană ar putea impune autorităţilor vamale din statele membre să adopte măsurile necesare în ceea ce priveşte înregistrarea importurilor ce pot crea prejudicii pieţei europene, se arată într-un comunicat al Deloitte Tax.
Asociaţia Producătorilor Europeni de Etanol Regenerabil (ePure) a depus în anul 2011 o plângere către Comisia Europeană în urma sesizării unei creşteri semnificative a importurilor de bioetanol din SUA către Uniune. După analizarea acestei plângeri, Comisia a stabilit că există dovezi suficiente pentru a supune înregistrării importurile de bioetanol provenite din SUA.
Procesul de investigare este încă în desfăşurare şi se va finaliza la data de 24 mai 2013. Pe parcursul său, principalul program de acordare a subvenţiilor pentru acest produs al SUA a încetat să mai funcţioneze, iar Comisia Europeană a decis să nu mai impună taxele compensatorii provizorii aferente.
„Comisia Europeană dispune de dovezi care atestă că în viitor SUA ar putea relua programul de acordare a subvenţiilor cu efect retroactiv. Prin urmare, s-a stabilit aplicarea măsurilor comerciale împotriva importurilor de bioetanol în mod retroactiv încă din momentul înregistrării acestora de către autorităţile vamale din statele membre.
Perioada de înregistrare a acestor importuri este de 9 luni, începând cu data de 24 august 2012”, declară Mihai Petre, Senior Manager Vamă şi Comerţ Internaţional în cadrul Deloitte România.
Produsul vizat este bioetanolul (denumit uneori şi “etanol combustibil”), mai precis, alcoolul etilic obţinut din produse agricole, denaturat sau nedenaturat, cu excepţia produselor cu un conţinut de apă mai mare de 0.3%, precum şi alcoolul etilic obţinut din produse agricole existente în amestecuri cu benzină cu un conţinut de alcool etilic de peste 10%.
„În situaţia în care importaţi unul dintre produsele menţionate anterior din SUA în Uniunea Europeană, fiecare transport va fi supus procedurilor de înregistrare de către autorităţile vamale locale. Acesta înseamnă că, în momentul întocmirii declaraţiei vamale, va trebui să furnizaţi informaţii suplimentare cu privire la proporţia totală de bioetanol obţinut din produse agricole regăsit în acel amestec”, precizează Mihai Petre.