• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii își abandonează culturile pe câmp din cauza prețurilor mici!

    Roxana Dobre -

    Culturi abandonate pe câmp din cauza prețului mic! Fermierii se plâng că în acest an rămân cu recolta nevalorificată la cultura de varză chiar dacă recoltele au fost bune. Cultivatorii de varză spun că din cauza pandemiei cererea pentru legume este mică iar culturile se strică pe câmp iar în unele cazuri rămân abandonate. În alți ani salvarea venea din partea restaurantelor care cumpărau cantitități importante de varză dar cum petrecerile pentru sărbătorile de iarnă și evenimentele private sunt sub semnul întrebării, nici patronii de localuri nu mai fac investiții pe termen lung.

    În Târgu-Jiu târgul de gross este plin de comercianți care nu au cui să vândă marfa. Prețul pe kilogram variază între 45 de bani și 75 de bani. Mai ieftin față de alți ani însă degeaba, cererea este mică. Comercianții se plâng că vânzările merg greu pentru că oamenii nu își mai fac rezerve de iarnă.

    ”Am cultivat peste două hectare de varză. Din păcate foarte greu a mers anul acesta. Atâta muncă și degeaba! Nu doar HoReCa suferă și noi pe lângă ei. În alți ani mi-o luau din curte, acum niciun telefon nu au dat. Ce să facă restaurantele cu ea dacă nunți nu sunt, petreceri pe final de an nu se știe. Am vândut la kilogram că mai bagă unul-altul la putină. E greu, foarte greu”, a declarat un producător de varză potivit www.igj.ro.

    În patria culturii de varză, recolta a rămas pe câmp

    În comuna Bălești, recunoscută pentru producătorii care cultivă în număr mare varză, tone de legume încă zac pe câmp. Cultivatorii așteaptă clienții, însă degeaba. ”Să știți că a fost un an bun din punct de vedere al recoltei. Dar pe cât de mare a fost bucuria pe atât de mic este profitul. E câmpul plin, nu o tai că nu am vândut nici ce am tăiat și la varză este muncă grea. Nenorocit an a fost 2020, dacă știam mai bine stăteam în pat. Înainte vindeam la căpățână, acum vând la kilogram dar greu merge. Dacă fac un calcul am scos la jumătate comparativ cu 2019”, a spus Ionuț, un cultivator din Ciauru pentru sursa citată.

    Și în țară situația este critică, cultivatorii preferând în unele cazuri să dea varza la animale decât să primească un preț de nimic pe munca loc.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte