• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Carnea din fermele românești a ajuns să fie refuzată la export!

  Roxana Dobre -

  Unul dintre cei mai importanți producători de preparate din carne și conserve din România, Vascar, a precizat de unde își procură compania materia prima. Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, a declarat că materia primă necesară produselor din carne nu poate fi cumpărată de pe piața internă din cauza existenție Pestei Porcine Africane (PPA).

  Sursă foto: www.forbes.ro
  Sursă foto: www.forbes.ro

  „Preponderent, cumpărăm carnea din Uniunea Europeană. Achiziționăm și din România, însă, ținând cont că în țară noastră există pesta porcină, majoritatea fermierilor și abatoarelor beneficiază de ștampila hexagonală. Având în vedere faptul că Vascar exportă unele produse în Uniunea Europeană, avem nevoie de carne cu ștampila ovală. Iar din România este destul de dificil de procurat această carne. Din acest motiv, suntem obligați să cumpărăm carne de la abatoare cu standarde foarte înalte, din Germania, Spania, Belgia, țări care țin pesta porcină sub control și care ne oferă carne de calitate, la un preț corect”, a declarat Vlad Ciuburciu (Vascar) pentru blogul www. cristianmateica.com.

  Conform Art. 20 din Normă sanitar veterinară care stabilește procedura pentru marcarea și certificarea cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinată consumului uman, ștampila ovală este corespunzătoare „produselor de origine animală obținute în unitățile autorizate pentru schimburi intracomunitare și conține în partea de jos abrevierea CE sau EC”.

  În schimb, ștampila hexagonală este destinată „produselor din carne obținute de la porcinele domestice, fabricate în unitățile autorizate pentru schimburi intracomunitare și conține în partea de jos mențiunea Controlat sanitar veterinar”.

  PPA l-a obligat pe producător să se orienteze către alte state din Uniunea Europeană

  Vlad Ciuburciu (Vascar) a mai precizat că, în anii anteriori, compania pe care o conduce procura mai multă materie prima din România. Însă, odată cu evoluția pestei porcine în țară noastră, a trebuit să se orienteze către alte state din Uniunea Europeană.

  „De când a început pesta porcină în țară noastră, la mijlocul anului 2018, lucrurile s-au schimbat. Foarte multe județe sunt în scenariul roșu, cum spun autoritățile, iar acest lucru înseamnă că pot furniza carne doar pentru procesatorii care își vând produsele exclusiv în țară”, a explicat directorul general.

  De altfel, Ciuburciu (Vascar) a precizat că brandul vasluian a decis să își păstreze în continuare exporturile, chiar dacă acestea nu au o pondere foarte mare în totalul cifrei de afaceri. „La Vascar, încă încercăm să ne menținem exporturile, chiar dacă am avut la un moment dat o oportunitate de a renunța și de a face economie achiziționând materie primă doar din România. Am preferat să achiziționăm carne la un preț mai mare, din Uniunea Europeană, doar ca să ne putem păstra ștampila și să fim vizibili și la export”, a explicat directorul general.

  Acesta a precizat că, în viitorul apropiat, Vascar pregătește noi planuri ambițioase la export. „De curând, am demarat un parteneriat cu un retailer din Serbia, este vorba despre un proiect-pilot, pe o marca proprie de conserve. Una dintre cerințele lor a fost aceea de a avea o trasabilitate foarte clară a produselor, iar carnea să fie de proveniență UE, nu România. Din acest motiv, am avut mici impedimente, a trebuit să le furnizăm trasabilități foarte clare cu proveniența cărnii, dar și documente, pentru a putea trece vama”, a adăugat Ciuburciu (Vascar).


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermier: Comcereal a venit noaptea și mi-a distrus 65 de hectare semănate cu floarea-soarelui! Crescători păgubiți după ce au cumpărat pui cu gripă aviară. Oamenii cer banii înapoi! Betoane de o tonă aruncate în rapița unui fermier ca să îi distrugă utilajele!

  Ultimele știri

  Cum vor schimba eco-schemele modul în care încasează fermierii subvențiile APIA ANSVSA: Controale în trafic pentru limitarea răspândirii gripei aviare Plata redistributivă: Cel puțin 12% din banii alocați României – pentru ferme mici și mijlocii!