De ce se bat cuie în pomii bătrâni care nu mai dau așa multe fructe
Angelica Lefter -Nu de puține ori ne este dat să vedem în livezile bătrâne câte un cui sau două bătute vizibil în scoarța pomilor. O practică mai veche, de când accesul la fertilizanții foliari și nu numai era redus, de când tratamentele naturale erau pe primul loc, baterea unui cui ruginit în copac și-ar avea rostul ei: aportul de fier.
Baterea unui cui în pomii bătrâni din specii precum măr, păr, prun sau nuc ar veni să suplimenteze o eventuală carență de fier. Este situația des întâlnită la pomii ajunși la o vârstă la care rodirea devine una dificilă.
Cum se bate cuiul ruginit în copac pentru fier
Pentru a ajuta pomul bătrân să rodească din nou, un cui rugini este bătut în trunchiul său, iar la câțiva centimetri distanță se mai bate încă un asemenea cui sau două. Cuiul nu trebuie bătut de tot, ci numai maxim până la jumătate – astfel că nici nu rănește interiorul trunchiului, iar partea rămasă în exterior permite în continuare ruginirea.
Cu aportul de fier din cuiele ruginite, există șansa ca rodul din anul următor să fie unul mai bogat, motiv pentru care această practică este încă des întâlnită.
Există și riscuri atunci când se bat cuie în scoarța pomilor. Învelișul protector al arborilor se deteriorează, iar locul lasă liber la ”intrarea” anumitor boli. Din acest motiv, ”rana” provocată de cuie trebuie monitorizată, se recomandă o sterilizare cu alcool a cuielor înainte de a le bate, precum și o mare atenție la tratarea scoarței cu var sau piatră vânătă.
Alte soluții pentru a oferi pomilor un aport suplimentar de fier
Dacă cuiele ruginite bătute în scoarță nu vă încântă, sunt și alte metode naturale de a oferi pomilor mai mult fier. Se pun cuie și șuruburi ruginite într-o găleată cu apă, cu care apoi se udă periodic pomii.
O altă soluție este ca în momentul plantării unui pom, în groapă, la rădăcină, să fie pus un obiect de fier (preferabil gata ruginit) care în timp va oferi copacului un aport de fier direct din sol.