DSVSA: Vânzarea porcilor – interzisă în târguri! Sacrificările în gospodării, doar pentru autoconsum!
Ramona Dascălu -Al treilea Crăciun cu restricții din cauza pestei porcine africane! Izbucnită în toamna anului 2018, pesta porcină africană (PPA) nu dă semne că va dispărea prea curând, ba din contră, boala face, acum, înainte de Crăciun, ravagii în mai multe județe din țară. Potrivit anchetelor epidemiologice realizate de medicii veterinari, la extinderea PPA a dus nerespectarea măsurilor dispuse în zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor existente.
Unul dintre județele afectate de PPA de-a lungul acestor doi an de la izbucnirea pandemiei a fost și județul Buzău, unde în ultimele 10 zile au fost înregistrate mai multe focare de boală, motiv pentru care sacrificarea animalelor de Crăciun va fi permisă în gospodării doar pentru consumul casnic, iar comercializarea suinelor este interzisă în toate târgurile din județul.
”În ultimele 10 zile calendaristice au fost înregistrate trei focare noi de pestă porcină africană (PPA) în localitățile Albești, Comuna Smeeni, Muscelușa, Comuna Siriu, Lacul Sinaia, Comuna Amaru. De la debutul bolii în județul Buzău, în data de 01.09.2018, au fost confirmate 116 focare de boală (PPA) la porcii domestici și 64 cazuri de PPA la mistreți, iar numărul de suine domestice afectate de boală a ajuns la 16.068 de capete”, arată analiza publicată de reprezentanții DSV Buzău, potrivit sansanews.ro.
Cauzele care au dus la extinderea focarelor de pestă porcină
După doi ani de luptă cu virusul pestei porcine, medicii veterinari vin cu cauze concrete care au dus la extinderea focarelor atât în gospodării cât și în fermele populate cu mii de animale. Mai exact, anchetele epidemiologice au arătat că, în majoritatea cazurilor, măsurile dispuse în zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor existente nu au fost respectate.
Principalele cauze ale răspândirii bolii au fost:
- intrarea/ieșirea porcilor din zonele aflate sub restricție de circulație (10 km în jurul focarului) prin operațiuni de comerț ilegal.
- anunțarea cu întârziere a medicului veterinar în cazul apariție bolii (abia după moartea sau sacrificarea de necesitate a animalelor).
- neutilizarea echipamentelor de protecție cu destinație specială (haine și încălțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor).
- nerespectarea normele minime de biosecuritate (porci neîngrădiți, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți, contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din exploatații/zone contaminate).
Reguli privind comercializarea porcilor în perioada sărbătorilor de iarnă
Cum pesta porcină pare că ia din nou amploare la Buzău, specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinară vin cu precizări clare cu privire la comercializarea porcilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Practic, va fi al treilea Crăciun cu restricții din cauza pestei porcine. Oamenii, aflați în zonele unde sunt active focare, nu vor avea voie să aducă porci din alte localități, iar sacrificarea animalelor va fi permisă în gospodării doar pentru consumul casnic. Comercializarea suinelor este interzisă în toate târgurile din județul.
”În acest context, rugăm toți crescătorii de porci să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătatea la animale și să solicite consilierea din partea acestuia în ceea ce privește măsurile de prevenție și combatere a PPA. Pentru a evita răspândirea virusului este necesar și obligatoriu să respectați următoarele:
- nu aduceți în gospodărie animale, fără avizul medicului veterinar.
- evitați călătoriile în zone afectate, iar in cazul in care vă deplasați în zone afectate, nu aduceți carne sau produse din carne în gospodărie.
- nu sacrificați animale bolnave sau suspecte de boală.
- nu consumați, nu depozitați și nu congelați carne provenită de la animale bolnave.
- evitați hrănirea porcilor cu resturi alimentare și/sau cu furaje recoltate recent (se recomandă depozitare timp de 15 zile înainte de administrare).
- creșteți porcii în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari de porci domestici.”