• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • P0725 – hibridul fermierilor campioni! Producții record la porumb siloz recoltat în 2020!

    agrointeligenta.ro -

    Corteva Agriscience are una dintre cele mai variate oferte în ceea ce privește cultura porumbului. Fermierii care cultivă hibrizii Pioneer® au în fiecare an rezultate foarte bune, iar cei care au semănat porumb pentru siloz în 2020 au obținut producții record. Hibridul care i-a mulțumit pe fermierii din Transilvania, dar și din Moldova, și care le-a oferit statutul de fermieri campioni, a fost P0725.

    “În România, suprafața cultivată cu porumb pentru siloz este în jur de 80.000 ha, iar conform tradiției populare, hibrizii pentru această cultură trebuie să fie cu talie înaltă, cu fibră, foarte multă proteină, însă, surpriză, porumbul nu este o plantă proteică. Porumbul trebuie să ofere energie animalelor pentru a face producție de lapte, de carne, datorită amidonului pe care îl conține. Noi asta urmărim, un știulete mare, bine dezvoltat, cu foarte multe boabe, pentru că acolo se găsește amidonul de care au nevoie animalele pentru a-și duce producția la maxim. Un astfel de hibrid este P0725 din gama Optimum® AQUAmax®, care are un potențial foarte mare de producție. Planta este înaltă, cu o inserție înaltă a știuletelui, deci tocmai aspectele pe care le urmărim la un hibrid pentru siloz. Noi am pornit un program în acest an prin care ne-am dorit să fim alături de fermieri de la însămânțat, până la însilozat, să aducem împreună cele mai bune tehnologii și cunoștințe, astfel încât să crească producția de carne și de lapte a animalelor pe care le dețin fermierii”, a declarat Mihai Valentin – Category Marketing Manager Porumb și Soia.

    Cel mai bun rezultat la porumb siloz l-a obținut fermierul Levente Janosi din județul Harghita
    Cel mai bun rezultat la porumb siloz l-a obținut fermierul Levente Janosi din județul Harghita

    Fermierul Levente Janosi din județul Harghita pe primul loc la producție în 2020

    Cel mai bun rezultat la porumb siloz l-a obținut fermierul Levente Janosi din județul Harghita, respectiv 86 t/ha. Acesta a semănat porumbul după cultura de grâu, pe un teren care a  fost fertilizat în toamnă cu gunoi de grajd – 60 t/ha, iar la semănat a adăugat 400 kg/ha de azot. Cultura a primit două erbicide.

    Frații Laurențiu și Eugen Frățilă au obținut 82 t/ha
    Frații Laurențiu și Eugen Frățilă au obținut 82 t/ha

    Rezultate foarte bune cu acest hibrid au fost obținute și în localitatea Șeica Mare din județul Sibiu, acolo unde frații Laurențiu și Eugen Frățilă au obținut 82 t/ha. “Lucrăm în familie în jur de 100 ha, iar porumb siloz am semănat 4 ha, după cultura de orz. Terenul a fost arat, apoi pregătit cu freza și la semănat, în prima parte a lunii aprilie, am administrat 200 kg/ha de îngrășământ complex 20.20.0 și am mai fertilizat cu 250 kg/ha de azotat de amoniu, atunci când am putut intra ultima oară în cultură, adică în luna mai. Am erbicidat o singură dată și doar atât, nimic altceva până la începutul lunii septembrie, atunci când am recoltat”, a precizat Laurențiu Frățilă. Acesta a mai adăugat faptul că în următoarea campanie va mări suprafața pe care o va semăna cu porumb, va alege același hibrid Pioneer® pentru porumb siloz, dar sigur va încerca și hibrizi noi, pentru că are încredere în genetica Corteva Agriscience, și de când face agricultură, alege doar hibrizi Pioneer®.

    Șerban Crăciun - fermierul campion la porumb siloz din localitatea Sânpetru de Câmpie, județul Mureș
    Șerban Crăciun – fermierul campion la porumb siloz din localitatea Sânpetru de Câmpie, județul Mureș

    Un alt fermier campion la porumb siloz este domnul Șerban Crăciun din localitatea Sânpetru de Câmpie, județul Mureș, care a obținut 81 t/ha. “Lucrăm 350 ha, porumb am avut în acest an pe 20 ha, semănat după grâu. Am scarificat pe 8 ha, restul terenului a fost arat și pe o singură parcelă am administrat gunoi de grajd. În primăvară, chiar în mustul zăpezii, am pregătit terenul cu grapa, am semănat în perioada 15-25 aprilie, atunci când am administrat și îngrășământ 27:13.5:0 – 440 kg/ha substanță comercială. Sămânța a fost tratată cu un insecticid, iar după 3 zile de la semănat am erbicidat și aceasta a fost toată tehnologia. Am recoltat începând cu 25 august și pot spune că am fost mulțumit și de producție și de echipă, iar anul viitor voi semăna 150 ha cu porumb, și cu siguranță voi alege același hibrid pentru siloz, iar pentru întreaga suprafață doar hibrizi Pioneer®”, a precizat agricultorul.

      În județul Suceava, fermier campion campion a devenit domnul Dan Manciuc din localitatea Vășcăuți
    În județul Suceava, fermier campion campion a devenit domnul Dan Manciuc din localitatea Vășcăuți

    În județul Suceava, fermier campion campion a devenit domnul Dan Manciuc din localitatea Vășcăuți, care a obținut o producție de 80 t/ha. “Lucrez aproximativ 100 ha și am o fermă de vaci. Anul acesta am avut 22 ha cu porumb, iar culturile premergătoare au fost floarea-soarelui și grâu. Pe solele unde am avut grâu am arat în toamnă, pe celelalte am intrat cu un disc greu, iar în primăvară terenul a fost pregătit cu discul. Am semănat în perioada  25 aprilie – 10 mai. În toamnă am administrat gunoi de grajd, iar la semănat am aplicat 200 kg/ha de îngrășământ 20.20.0 și 200 kg/ha de nitrocalcar. În stadiul de 3-6 frunze am erbicidat, iar recoltatul a avut loc începând cu 20 septembrie”, a punctat fermierul sucevean. Acesta a mai adăugat faptul că anul viitor va semăna cca.30 ha cu porumb, a fost foarte mulțumit de producția obținută cu hibridul Pioneer®, însă nu știe dacă va mai semăna porumb siloz, pentru că se gândește să renunțe la ferma de vaci.

    Fermierii Kiss Sandor și Kis Cs Csaba 80 t/ha, a fost obținută cu acest hibrid în  localitatea Cristuru Secuiesc, județul Harghita .
    Fermierii Kiss Sandor și Kiss Csaba  au obținut 80 t/ha cu acest hibrid în  localitatea Cristuru Secuiesc, județul Harghita

    O altă producție foarte bună, 80 t/ha, a fost obținută cu acest hibrid în localitatea Cristuru Secuiesc, județul Harghita, de fermierii Kiss Sandor și Kiss Csaba. Ambii au semănat porumbul după lucernă, au administrat 450 kg/ha de îngrășământ NPK și au erbicidat o singură dată.

    Frații Ion și Nicolae Gherghin din Daia Română, județul Alba au obținut producții”record” în ferma lor la porumbul siloz

    Frații Ion și Nicolae Gherghin din Daia Română, județul Alba, au cultivat în acest an pentru prima oară în fermă hibrizi de porumb Pioneer® și susțin că niciodată nu au obținut producții precum cele obținute în acest an. La porumb siloz au ales hibridul P0725 și au obținut 78 t/ha. “Cu porumb siloz am semănat 20 ha, a fost monocultură. Terenul a fost scarificat și am aplicat în toamnă gunoi de grajd, în jur de 40 t/ha. După aceea, în primăvară am pregătit terenul cu combinatorul și am semănat după data de 15 aprilie, atunci când am și fertilizat cu îngrășământ complex 27:13.5:0 – 300 kg/ha. Am mai fertilizat și în vegetație, în luna mai, cu 150 kg/ha de azot, am aplicat și două erbicide, iar într-o singură parcelă am administrat și uree. Recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Noi nu am tocat tot, doar 16 ha, pentru că am avut o producție foarte bună, cea mai bună din fermă. Anul viitor sigur vom alege același hibrid pentru siloz, iar în total cred că vom avea peste 100 ha”, a declarat Ion Gherghin.

    Peter Tamaș Nagy a obținut o producție de 78 t/ha cu acest hibrid
    Peter Tamaș Nagy a obținut o producție de 78 t/ha cu acest hibrid

    Și domnul Peter Tamaș Nagy a obținut o producție de 78 t/ha cu acest hibrid, de altfel, dumnealui este an de an fermier campion la porumb cu hibrizi Pioneer®.

    Uțiu Grigore Daniel  a semănat porumbul siloz după grâu și lucernă
    Uțiu Grigore Daniel  a semănat porumbul siloz după grâu și lucernă

    Uțiu Grigore Daniel din localitatea Chețani, județul Mureș, a obținut și el rezultate foarte bune la porumb siloz, adică 75 t/ha, bineînțeles cu același hibrid Pioneer®. Acesta lucrează 220 ha, iar cu porumb a avut în acest 60 ha, pe care le-a semănat după grâu și lucernă.

    “Terenul a fost arat, unele parcele au fost scarificate, apoi terenul a fost prelucrat cu combinatorul, iar în toamnă am aplicat și îngrășământ natural, aproximativ 25 t/ha. În primăvară am administrat îngrășământ NPK 20.20.0 – 300 kg/ha, iar în stadiul de 8-10 frunze am administrat uree – 200 kg/ha. Am administrat un erbicid și unde a fost nevoie, am intervenit cu cel de al doilea, iar recoltatul a avut loc în 27 august. Pot spune că anul acesta am fost mulțumit de producție, un fermier campion cu adevărat, și trebuie să spun că aleg hibrizii Pioneer® de 15 ani”, a precizat domnul Uțiu.

    Tehnologia care a adus la Lacto Agrar din Vaidei o producție de 70 t/ha
    Tehnologia care a adus la Lacto Agrar din Vaidei o producție de 70 t/ha

    În cadrul societății Lacto Agrar din Vaidei, domnul inginer Dacian Clonta a obținut o producție de 70 t/ha. “Noi lucrăm 1500 ha, dintre care 700 au fost semănate cu porumb după culturi de triticale. Terenul a fost scarificat în toamnă, în primăvară a fost pregătit cu combinatorul, după care am semănat în a doua parte a lunii aprilie și am încorporat îngrășământ 20.20.0 – 150 kg/ha. Cultura a primit două erbicide, unul în stadiul de 2 frunze, cel de al doilea în stadiul de 4-6 frunze și doar atât. Recoltatul l-am început în data de 26 august și am terminat în 20 septembrie. La primăvară cred că vom semăna 700-800 ha cu porumb, sigur vom alege și acest hibrid pentru că am avut o producție record. Pentru Transilvania a fost un an foarte bun și trebuie să spun că acest hibrid nu mi-a oferit doar mie producție mare, cunosc și alți fermieri din județele Alba și Hunedoara care au avut rezultate foarte bune”, a declarat fermierul campion.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi