• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  NU ÎNCHIDEȚI PIEȚELE!

  Vlad Macovei -

  Într-un an în care producătorul agroalimentar autohton a fost lovit din toate părțile, acum toamna când vânzările mergeau un pic mai bine, gata, Guvernul a decis ca de luni, 9 noiembrie, piețele și târgurile să fie închise. O mișcare foarte proastă și lipsită de orice logică. Domnule premier Ludovic Orban, vă rog, în numele fermierilor români, a publicului Agrointeligența, să reveniți asupra deciziei și să lăsați piețele agroalimentare să funcționeze, sigur, cu toate restricțiile și obligațiile legale.

  Demăram campania „NU ÎNCHIDEȚI PIEȚELE”. Agrointeligența îi va sprijini, direct și activ, pe toți cei afectați de această decizie prost gândită. Cei afectați ne pot semnala cazurile lor și le vom mediatiza. Au la dispoziție numărul de telefon 0744.311.359 și adresa de email fermier@agrointel.ro. Vom intermedia legătura din producători și marile lanțuri comerciale. Trebuie să recunosc că supermarketurile au făcut progrese semnificative în ultimii trei ani în a aduce produse autohtone pe masa românilor. Mai sunt încă multe de făcut dar în acest moment retailerii sunt parte a soluției și nu a problemei. Vom ajuta acolo unde putem ajuta, contactați-ne!

  Revenind la situația de fapt, iată cele 10 puncte pe care le consider importante de comunicat în acest moment.

  1. Se închid tocmai piețele acoperite, organizate ceva mai bine. Adică după ce am investit bani grei, publici, în a le moderniza, acum le închidem. Rămân deschise cele insalubre, cu risc crescut de răspândire a unor boli.

  2. Problema sanitară. Consumatorii cărora le va fi interzis accesul în piețe fie se vor buluci la supermarket (și vor crea acolo o supraaglomerare), fie se vor duce în piața neagră. Nu aveți nicio îndoială că va apărea o piață neagră, nefiscalizată, și ce să vezi oamenii tot se vor întâlni față în față. Cu riscul epidemiologic de rigoare.

  3. Consider că lupta împotriva pandemiei COVID-19 are nevoie de măsuri dure care afectează viața economică și socială. Ca orice interacțiune umană, mersul la piață prezintă un risc epidemiologic, nu este niciun dubiu.

  4. Blocând însă accesul în piețe, riscul acesta nu se va diminua, va crește presiunea pe piața neagră, așa cum ziceam. Cererea și oferta se vor întâlni pe ascuns, în ilegalitate, fără mască. Vreau măsuri eficiente de combatere a coronavirusului și vă spun că aceasta nu este. Știu cum funcționează România reală.

  5. Producătorii locali vor fi afectați. Pentru mulți din aceștia, mai ales cei mici și mijlocii, piața agroalimentară din cel mai apropiat oraș era principala sursă de valorificare a producției și implicit de venit. Păi parcă ziceam că luăm măsuri fără să sufocăm economia. Închiderea piețelor este o condamnare la moarte financiară pentru mici producători.

  6. În afară de producători, mai sunt afectați și comercianții, mici și mijlocii. Sunt magazine în piețe. Faliment. Șomaj. Familii în mizerie.

  7. Ideea avansată că în piețe sunt doar fructe și legume din import este o prostie. Oamenilor ăstora, care vântură tembelisme pe Facebook, le recomand să mai vadă cum arată o piață. Sigur, cu masca pe figură și în perioadele permise de lege.

  8. Unde e ministrul Agriculturii și secretarii de stat? Ce opinie au avut în interiorul Guvernului față de aceste măsuri? Sunt de acord cu această lovitură dată micilor producători?

  9. Unde sunt organizațiile de fermieri? Sau pentru ei sunt mai importante doar chestiile în care trebuie să laude autoritățile?

  10. Ok, închideți piețele. Ați stabilit o schemă de despăgubire a producătorilor agroalimentari? Nu? Nimic? Nu vă pasă?

  Art. 7 (1) Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.
  (2) Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  HOTĂRÂRE nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  OPTISEED CONCEPT: NOUA SOLUȚIE PENTRU TRATAREA SEMINȚELOR DE PORUMB SOUFFLET SEEDS MADR: Fermierii pot o singură cerere de finanţare într-o sesiune a unei submăsuri Fermierul Dumitru Ene, câștigătorul Marelui Premiu la concursul TIMAC LA PUTEREA 4×4, a intrat în posesia mașinii Mitsubishi L200!

  Ultimele știri

  Ce se întâmplă cu evenimentele agricole de toamnă și iarnă? Decizia CNSU pentru desfășurarea manifestărilor! Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată!