• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea subvențiilor de 10.000 și 20.000 euro/an, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte necesare, plăți!

    agrointeligenta.ro -

    Legea subvențiilor pentru comercializarea produselor agricole a fost publicată ân Monitorul Oficial și intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Noul sistem de prime pentru fermierii care vând direct sau către procesator este prevăzut să se desfășoare pe o perioadă de trei ani, iar sumele maxime pe care le pot accesa producătorii agricoli sunt de 10.000 de euro pe an în cazul produselor agricole livrate direct către consum și de 20.000 de euro pe an pentru cei care livrează către procesatori.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO cine poate beneficia de primă de comercializare, în ce condiții și care sunt documentele necesare pentru a accesa noua schemă de ajutor achitată cu bani de la bugetul de stat.

    Vineri, pe 6 noiembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură. Actul normativ instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, de către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali, denumită primă de comercializare.

    Ce produse agricole intră la plata primei de comercializare

    Produsele pentru care se poate accesa prima de comercializare reprezintă produse agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei.

    Condiții de eligibilitate pentru prima de comercializare

    Beneficiază de prevederile Legii nr. 236/2020 persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
    a) dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
    b) posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
    c) comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
    d) fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz.

    Acte necesare pentru a obține prima de comercializare

    Prima de comercializare se acordă la cerere, pe baza următoarelor documente:
    a) adeverința care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținută/deținut de către solicitant;
    b) atestatul de producător vizat la zi sau documentele de înregistrare ori licența de acvacultură sau licența de pescuit comercial, după caz;
    c) dovada comercializării produselor agricole primare și/sau a produselor pescărești și de acvacultură.

    Unde și cum se achită fermierilor subvențiile pentru comercializarea produselor agricole

    Cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la centrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma. Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii. În funcție de opțiunea beneficiarului, aceasta poate fi plătită prin mandat poștal sau virament în contul curent al beneficiarului.

    Cât se plătește primă de comercializare pentru produsele agricole

    Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare și nu poate depăși 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.

    Astfel, dacă un fermier vinde către procesator 3 tone de roșii, el poate primi primă 3 X 200 de euro, adică 600 de euro pe an. Pentru comercializarea directă către consum, prima este de 3 X 100 de euro, adică 300 de euro pe an.

    În cazul crescătorilor de vaci, pentru o fermă care livrează lunar 30.000 de tone de lapte către un procesator, deși calculul ar fi 30 X 12 X 200 de eur0, adică 72.000 de euro, suma pe care o va putea încasa producătorul agricol este de 20.000 de euro pe an.

    Producătorii pot solicita prima de comercializare fără a depăși limita capacităților proprii de producție. capacitate medie de producție – producția medie anuală, vegetală sau animală, comunicată pentru anul anterior de către Institutul Național de Statistică.

    Fondurile pentru plata primei de comercializare se plătesc de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind prevăzut un capitol distinct de cheltuieli, cu această destinație.

    De când intră în vigoare noua lege și cum se aplică

    Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021 și se aplică până la data de 31 decembrie 2023. În aplicarea prevederilor prezentei legi se emit norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”