• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • „Probleme tehnice“ în relaţia cu FMI din cauza TVA în agricultură. Moldova riscă să rateze fonduri externe de miliarde

    agrointeligenta.ro -

    Parlamentul a amânat din nou examinarea politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Opoziţia, dar şi experţii spun că motivul tergiversărilor ar fi poziţia Fondului Monetar Internaţional în privinţa revenirii cotei TVA la 8%.

    Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 rămâne unul dintre cele mai mari hopuri pentru actuala coaliţie. După ce documentul a fost elaborat şi prezentat de către Ministerul Finanţelor cu o întârziere de câteva luni, iată că Parlamentul amână din nou examinarea acestuia. Totodată, autorităţile au retras de pe agenda Legislativului proiectul privind introducerea impozitului unic în agricultură.

    Fără un acord FMI ţara riscă să piardă fonduri de 2,5 miliarde de lei

    Decizia vine după ce, chiar în ajun, conducerea Parlamentului şi doi membri ai Guvernului a avut o întrevedere cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional. Această coincidenţă a provocat suspiciuni că la mijloc ar fi fost opunerea FMI faţă de unele modificări din legislaţia fiscală, printre care se numără şi revenirea la cota de 8% la produsele agricole. Reprezentanţii misiunii FMI nu au comentat deocamdată situaţia.

    „FMI insistă ca TVA la produsele agricole să fie în continuare de 20%“, susţine deputatul comunist Gheorghe Popa, preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industrie alimentară. De aceeaşi părere este şi liderul socialiştilor Igor Dodon, care acuză autorităţile că ar acţiona aşa cum le spune FMI. „Bugetul pentru anul 2014 va fi unul deficitar. Pentru a acoperi găurile, autorităţile au nevoie de circa 2,5 miliarde de lei, bani pe care sunt gata să-i aloce finanţatorii externi. Pentru a obţine această sumă, autorităţile însă trebuie să acţioneze după cum le cer donatorii, în special, FMI“, a spus deputatul. Dodon a sugerat că şi unii parlamentari din coaliţia de guvernare nu ar dori să voteze pentru actuala redacţie a proiectului de politică fiscală.

    „Probleme tehnice“

    Pe de altă parte, reprezentanţii coaliţiei Pro-europene susţin că la mijloc ar fi unele „probleme tehnice“. „Decizia de amânare a proiectului aparţine majorităţii de guvernare şi nu vizează poziţia reprezentanţilor FMI. Sunt nişte întrebări nesoluţionate, enunţate de membrii Comisiei pentru economie, buget şi finanţe“, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, democratul Adrian Candu, care practic, a repetat aceeaşi frază spusă trei săptămâni în urmă, când proiectul de modificare a TVA, la fel, a fost scos de pe ordinea de zi a Legislativului.

    În acelaşi timp, Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei pentru economie, explică amânarea prin faptul că nici în rândul agricultorilor nu ar exista o opinie clară referitor la cota TVA. „Iniţial aceştia susţineau TVA-ul de 20%, iar apoi şi-au schimbat părerea. O altă problemă o reprezintă situaţia întreprinderilor prelucrătoare. Trebuie să găsim o soluţie, pentru a nu descuraja activitatea companiile mari“, a spus liberal-democratul. „Am decis că vom discuta şi vom vota proiectul politicii bugetar-fiscale în prima lectură, în cadrul şedinţei extraordinare. Sunt convins că până la finele săptămânii vom găsi o soluţie care va fi pe placul tuturor cetăţenilor“, a afirmat Ioniţă, citat de Infotag.

    Guvernarea nu are o poziţie clară

    Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup, spune că de incertitudinea creată se fac vinovate autorităţile, în special Ministerul Finanţelor. „E dreptul suveran al ţării noastre de a decide politica fiscală, inclusiv de a majora s-au de a reduce cota TVA. Nu cred că cei de la FMI s-ar opune, dacă autorităţile ar veni cu o argumentare clară asupra necesităţii revenirii la cota de 8%. Din păcate, însă autorităţile nu au o poziţie clară şi mai ales stabilă la acest subiect“, a precizat specialistul.

    Economistul Viorel Chivriga afirmă că subiectul are şi o conotaţie politică. „În jurul acestor proiecte s-a făcut mai mult PR politic, de exemplu, cu impozitul unic în agricultură, care acum nu se mai bucură de sprijin politic“, constată expertul. Acesta crede că autorităţile vor ajunge la un acord cu FMI, mai ales că au nevoie pentru a obţine fonduri externe.

    „După summitul de la Vilnius, au de îndeplinit mai multe angajamente pentru a putea ajunge şi la semnarea acordurilor cu UE, inclusiv privind reformele în justiţie, economie etc. Multe dintre aceste reforme sunt finanţate de donatorii externi, care condiţionează alocarea banilor de existenţa unui acord cu FMI. Tergiversarea negocierilor cu această instituţie ar putea duce la ratarea mai multor fonduri. Nu cred într-un asemenea scenariu. Miza este prea mare. Mai ales că 2014 este un an electoral“, a concluzionat Viorel Chivriga.

    Sursa: adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!