• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ludovic Orban: Să închiriezi o tarabă la piață și să stai 10-12 ore să vinzi e un sistem care nu folosește!

    Roxana Dobre -

    În perioada următoare de programare europeană, Guvernul  încearcă să canalizeze fondurile spre activități care să sprijine producătorii agricoli, a anunțat premierul Ludovic Orban duminică seara în cadrul unui interviu acordat pentru B1 TV. Șeful Executivului a atras încă o dată atenția ”sistemul” folosit în prezent de fermieri, prin care unul produce și altul din familie stă la vânzare, în piață, nu îi ajută pe producători.

    ”Sistemul acesta că fiecare produce în sera lui sau pe terenul lui și un membru din familie se duce, închiriază o tarabă la piață și stă 10-12 ore să vândă la piață este un sistem care nu folosește. Oamenii trebuie să fie sprijiniți la accesul către piață, producătorii trebuie să fie sprijiniți în accesul către piață. Accesul către piață, inclusiv pe rețeaua de supermarketuri, și aici vreau să spun că în supermarketuri se vând produse românești care în schimb respectă standarde minime. Dar pentru a ajunge în supermarket nu poți să te duci tu cu marfa ta ca producător individual, pentru că supermarketurile cer câteva lucruri, sortare, ambalare, marcare. Aici clar trebuie făcute investițiile care să ajute producătorul să ajungă înspre piață, la consumatorul final”, a explicat premierul.

    Piețarii nu s-au conformat chiar dacă au avut controale puternice

    Premierul a mai declarat că deși în piețe au avut loc în contextul pandemiei o serie de controale, vânzătorii nu s-au conformat regulilor. ”Să vin cu colecția de poze de la toate controalele care s-au efectuat în piețe, controale care nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare. Noi vrem să lăsăm posibilitatea fiecărui consumator să-și aleagă de unde să-și cumpere marfa. Dacă vrea să-și cumpere din supermarket, să-și cumpere din supermarket, dacă vrea să-și cumpere de la piață, va avea posibilitatea, în continuare, să-și cumpere de la piață, de la producătorii autohtoni. Am discutat personal cu peste 100 de primari ca să pună la punct. La orice situație trebuie găsite soluții. Sunt piețe închise care nu pot funcționa. Sunt și multe piețe deschise. Am vorbit cu primarii să găsească soluții”, a mai spus Orban.

    Acesta a mai subliniat că partidul din opoziție, PSD, a desfășurat o întreagă campanie că actuala guvernare protejează producătorii autohtoni. ”Aceste măsuri erau absolut necesare. Am ținut cont de evaluările specialiștilor privind principalele locuri în care se infectează oamenii. Controalele din piețe nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare. Noi vrem să lăsăm posibilitatea consumatorului să-și aleagă de unde vrea marfa, din supermarket sau din piață. Aici trebuie făcute investiții în spirjinul producătorului, să poată ajunge pe piață. Vor fi construite centre regionale pentru a face aceste activități care individual se pot face foarte greu. Asta e realitatea. Există o cultură a asocierii”, a mai opinat premierul.

    Firmele care au preluat piețele nu au făcut investiții

    Culmea e că plâng pe umerii producătorilor autohtoni PSD-iștii, care parcă au făcut tot ce au putut în ultimii ani ca să îi pună pe butuci pe producătorii autohtoni, a mai spus Orban. ”Foarte multe dintre firmele care au luat în administrare piețe nu au făcut investițiile pe care trebuiau să le facă, nu au asigurat condiții de desfacere, inclusiv servicii sanitare. Pe închirierea tarabelor s-a făcut o adevărată mafie, în care puțini producători reușesc să facă cu adevărat desfacerea produselor lor. De multe ori sunt niște oameni înțeleși între ei care iau prin închiriere pe o perioadă mai lungă tarabe și impun ”mercurialul”, a arătat șeful Guvernului

    Acesta a anunțat că a solicitat prefecților să discute cu primarii și să pună la punct măsuri, să existe asigurări că producătorii români au unde să-și vândă marfa, iar oamenii să-și poată cumpăra produsele românești, proaspete, în continuare.

    ”Nu se închid piețele. Se suspendă o perioadă de 30 de zile. Vedem cum evoluează pandemia în perioada asta. Se suspendă activitatea în piețele care sunt în spații închise. Ele nu sunt bine amenajate, nu au ventilație, nu se pot respecta normele de protecție sanitară. Mulți din consumatori și din vânzători sunt, în general, oameni mai în vârstă, care sunt mult mai vulnerabili riscului de a dezvolta forme severe ale bolii COVID. Deja sunt amenajări. Am vorbit cu peste 100 de primari. Au explicat ce fac fiecare. Am discutat detalii. Ce scuze încă o dată pentru inconvenientele pe care le creăm printr-o astfel de măsură, dar măsura în sine își propune să păstreze la minim riscul de contaminare, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. E un inconvenient pe o perioadă limitată”, a conchis premierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd