• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce e bine să sapi sau să ari în livadă în luna noiembrie!

    Ramona Dascălu -

    De ce e bine să sapi sau să ari în livadă în luna noiembrie! Aratul sau săpatul în livadă în această perioadă a anului au un rol foarte important deoarece ambele sunt lucrări cu multiple beneficii pentru pomii fructiferi. Afânarea solului, combaterea unui dăunător foarte întâlnit la noi în țară, și anume cotarul brun, precum și încorporarea amendamentelor sunt numai câteva dintre avantajele aduse livezilor de către această operațiune de arat sau semănat.

    ”De ce săpat, arat sau frezat solul din livadă? Acestea sunt operațiuni indicate în perioada de toamnă având mai multe roluri: se asigură afânarea solului, se combate ușor cotarul brun, care-și depune ouăle toamna, atacând prunii, în special, se încorporează amendamentele, gunoiul de grajd maturat sau îngrășămintele complexe de tip NPK, cu o formulă echilibrată în conținutul de azot, fosfor și potasiu. De asemenea, se elimină eventualele galerii ale rozătoarelor, care preferă să ierneze în zona rădăcinilor pe care le rod, pomii fiind astfel slăbiți sau chiar distruși. Un alt avantaj îl reprezintă crearea permeabilității solului, precipitațiile pătrunzând astfel mult mai ușor și în profunzime, la nivelul rădăcinilor”, arată pomicultorul Pedros Dav într-o postare pe grupurile de pomicultori de pe Facebook.

    Pomicultorii trebuie însă să fie atenți la ce adâncime efectuează această lucrare de arat sau semănat întrucât se recomandă ca aceasta să fie una superficială, adică maxim 10-12 cm adâncime.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial