• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce e bine să sapi sau să ari în livadă în luna noiembrie!

    Ramona Dascălu -

    De ce e bine să sapi sau să ari în livadă în luna noiembrie! Aratul sau săpatul în livadă în această perioadă a anului au un rol foarte important deoarece ambele sunt lucrări cu multiple beneficii pentru pomii fructiferi. Afânarea solului, combaterea unui dăunător foarte întâlnit la noi în țară, și anume cotarul brun, precum și încorporarea amendamentelor sunt numai câteva dintre avantajele aduse livezilor de către această operațiune de arat sau semănat.

    ”De ce săpat, arat sau frezat solul din livadă? Acestea sunt operațiuni indicate în perioada de toamnă având mai multe roluri: se asigură afânarea solului, se combate ușor cotarul brun, care-și depune ouăle toamna, atacând prunii, în special, se încorporează amendamentele, gunoiul de grajd maturat sau îngrășămintele complexe de tip NPK, cu o formulă echilibrată în conținutul de azot, fosfor și potasiu. De asemenea, se elimină eventualele galerii ale rozătoarelor, care preferă să ierneze în zona rădăcinilor pe care le rod, pomii fiind astfel slăbiți sau chiar distruși. Un alt avantaj îl reprezintă crearea permeabilității solului, precipitațiile pătrunzând astfel mult mai ușor și în profunzime, la nivelul rădăcinilor”, arată pomicultorul Pedros Dav într-o postare pe grupurile de pomicultori de pe Facebook.

    Pomicultorii trebuie însă să fie atenți la ce adâncime efectuează această lucrare de arat sau semănat întrucât se recomandă ca aceasta să fie una superficială, adică maxim 10-12 cm adâncime.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români