• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Audit de la Bruxelles privind modul în care ANSVSA a gestionat boala care decimat efectivele de porci!

    Roxana Dobre -

    În perioada 23-27 noiembrie va avea loc pe teritoriul României o misiune de audit DG Sante (Direcția generală pentru sănătate și consumatori a Comisiei Europene n.r) unde vor fi evaluate măsurile privind controalele și aspecte legate de sănătatea animalelor în legătură cu Pesta Porcină Africană (PPA) pe teritoriul României, a anunțat recent președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

    ”După cum ați văzut cu toții pe site-ul ANSVSA în fiecare săptămână am încercat să fim transparenți și să aducem opiniei publice actualizarea situației privind evoluția pestei porcine în detaliu. Această actualizare a situației a avut începând cu 2017 un vârf maxim în 2019 de 1560 de focare și acum în 2020 evoluează 441 de focare, o scădere mare. În luna septembrie 2020 am avut o misiune de audit general în care Comisia Europeană ne-a felicitat pentru măsurile și activitatea pe care am desfășurat-o împreună cu colegii de la nivel local, serviciile veterinare din România au intensificat nu numai numărul de controale cât și anchetele epidemiologice”, a spus Chioveanu într-o conferință care a avut loc pe 10 noiembrie, online.

    Acesta a subliniat că din 2017 și până în prezent sunt depăgubiți toți fermierii la zi iar cele ele mai afectate județe sunt Teleorman, Gorj, Arad, Iași, Alba, Dolj, Maramureș, Satu-Mare, Bihor și Ialomița. ”Din 2017 până în prezent avem undeva la 500.000 de porci care au fost sacrificați din cauza virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”, a mai arătat președintele ANSVSA.

    Potrivit sursei citate, Autoritatea a demarat o campanie continuă de informare a tuturor factorilor implicaţi în combaterea pestei porcine africane, inclusiv pentru cei care cresc porci în gospodării.

    „Cu toţii trebuie să conştientizăm că acest virus al PPA produce pagube dezastruoase şi de aceea am început această campanie de informare continuă a tuturor factorilor implicaţi – şi vorbim nu numai de cei care sunt în asociaţii, de fermieri care au afaceri ferme comerciale, ci şi de cei care cresc porci în gospodăria populaţiei. Vorbim despre luarea unor măsuri şi de condiţii de biosecuritate care sunt necesare ca să stopăm răspândirea virusului pe teritoriul României”, a subliniat Robert Chioveanu.

    Conform unui comunicat al ANSVSA, principalele măsuri luate de agenție care au dus la scăderea numărului de focare sunt:

    La data de 4 noiembrie în ţară sunt active un număr de 441 de focare de PPA, din care 10 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A.

    Potrivit ANSVSA, din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de pestă porcină africană sunt următoarele:


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte