• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Condamnare pentru o fermă care a obținut subvenții APIA cu un teren fictiv!

  Ramona Dascălu -

  Condamnare și amendă penală de peste 13.000 de lei pentru o exploatație agricolă care a obținut pe firmă subvenții APIA pentru un teren fictiv! Magistrații au condamnat compania SC Agro Heleșteni SRL la plata unei amenzi penale în valoare de 13.500 lei, pentru ilegalități cu fonduri europene. Înainte de începerea procesului, firma din județul Iași și-a recunoscut vina și a achitat întreg prejudiciul. Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

  ”Instanța admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA Iași și inculpata SC Agro Heleșteni SRL. Condamnă inculpata la pedeapsa principală a amenzii penale în cuantum de 13.500 de lei. Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Ia act că prejudiciul material aferent campaniilor 2013 – în cuantum de 4.219,98 lei -, respectiv 2019 – în cuantum de 4.570,42 lei – a fost acoperit integral de către inculpată”, au arătat magistrații ieșeni, potrivit bzi.ro.

  Recent, reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au dispus trimiterea la instanță a trei acorduri de recunoaștere a vinovăției. Printre acestea se regăsea și acordul încheiat de procurorii anticorupție cu SC Agro Heleșteni SRL. De remarcat este faptul că cele 3 părți implicate în aceste dosare au recunoscut totul în fața procurorilor.

  ”Infracțiunile menționate au fost comise în perioada în perioada 2013-2014. Acestea au constat în depunerea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL, ajutat de inculpatul Liviu Vasile Axinia, a mai multor documente care conțineau informații necorespunzătoare adevărului (tabelul centralizator al contractelor de arendă, diverse adeverințe etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate”, au afirmat procurorii anticorupție.

  Oamenii legii au adăugat că, prin aceste demersuri, s-a produs un prejudiciu în valoare de 8.790 de lei, care însă a fost achitat în totalitate de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL.

  Legat de acest caz, procurorii DNA au mai trimis la instanță alte 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției, care urmează a fi soluționate de judecătorii ieșeni. Astfel, anchetatorii anticorupție au trimis la Tribunalul Iași acordul încheiat cu Benone Șofrac, la data faptei administrator al SC Agro Heleșteni SRL. Acesta este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Pe lângă administratorul firmei respective, și un funcționar din Primărie este acuzat de complicitate. Astfel, într-o altă cauză, Liviu Vasile Axinia, la data faptei inspector în cadrul Compartimentului Agricol al Primăriei Heleșteni, este acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021- calendarul plăților pentru fermieri în luna martie Anunțul șefului APIA despre plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT)! Subvenții APIA 2021: Plafon la plata ANT de 50% din pachetele financiare autorizate în anul de referință

  Ultimele știri

  Deputații care n-au votat despăgubirile de secetă, au votat 274 de noi posturi în Ministerul Agriculturii! Stiripesurse.ro: Oros refuză să publice lista consilierilor personali Prognoza meteo pe luna martie – actualizată. Graficul ploilor în următoarele patru săptămâni!