• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile APIA – în pericol! Ce se întâmplă cu cadastrarea gratuită a terenurilor de anul viitor!

    Roxana Dobre -

    Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, un real ajutor pentru comunitățile din mediul rural dar și pentru fermierii care încasează subvenții, va fi stopat în 2021, atrage atenția Florin Barbu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi candidat PSD la alegerile parlamentare. Asociația Comunelor din România a reacționat și a făcut o adresă către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară prin care solicită continuarea acestui program și cere explicații, pentru că, după 5 ani de la demarerea, în timpul Guvernării PSD, a acestui program de succes, în 2020, se înregistrează o scădere a numărului de imobile cadastrate.

    Sursă: Florin Barbu/Facebook
    Sursă: Florin Barbu/Facebook

    Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România atrage atenția că blocarea finanțărilor pentru lucrările derulate la nivelul sectoarelor cadastrale duce la pierderea a aproximativ 1,5 milioane de imobile anual, care ar putea fi aduse în sistemul național de cadastru și carte funciară și nu ar depăși, ca și costuri, valoarea de 40 milioane euro/an.

    ”Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) a început în 2015, derularea lui fiind aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015. Scopul Programului național constă în înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară – potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.294/2015. Sumele necesare finanțării activității de înregistrare sistematică contractată de administratorii domeniului public și/sau privat al statului se aprobă de Consiliul de administrație al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în limita bugetului aprobat, de la o poziție distinctă de transferuri, și constituie sursa de finanțare a acestei activități (…) – art. 2 alin. (9) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a semnalat Drăghici în adresa către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară potrivit www.financialintelligence.ro.

    Acesta a mai atras atenția că implementarea Programului Național, în temeiul stabilit de Hotărârea Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023, cu modificările și completările ulterioare, are rolul de a pune în aplicare principiile constituționale referitoare la apărarea proprietății publice și private de către statul român, asigurând înscrierea domeniului public și privat al acestuia și având rolul de a stabili o bază reală de impozitare a imobilelor.

    ”Derularea PNCCF se realizează fie la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale, fie la nivel de sector cadastral, astfel:

    În cadrul aceluiași document, Drăghici mai spune că programul Operațional Regional (POR) beneficiază de o finanțare de aproximativ 300 milioane euro, bani care au fost alocați pentru 660 de unități administrativ-teritoriale.

    ”Regretabil este că, până acum, în urma repetatelor licitații organizate nu au fost atribuite contracte decât pentru aproximativ 100 de unități administrativ-teritoriale. Motivul pentru care contractele nu au fost adjudecate pornește de la proasta bugetare a valorilor contractuale – unitatea de măsura folosită fiind hectarul, în condițiile în care, indiferent de suprafața înscrisă, rezultă imobile. Exemplu: prețul de pornire este de 135 lei + TVA/ha, astfel că sunt loturi la care prețul per imobil ajunge la 1.500 lei, în timp ce la alte loturi prețul a pornit de la 50 lei per imobil. Acest lucru se datorează aplicării neunitare a legilor fondului funciar pe teritoriul țării, ceea ce a dus la fragmentarea proprietăților, existând astfel proprietăți de 1.000 m2 în extravilan, dar și de zeci de hectare. Această abordare a cadastrului general, dar și termenele mari de execuție facilitează participarea la aceste licitații doar a firmelor ce dispun de cash-flow. În cazul cadastrului sistematic pe sectoare, plata se face per imobil, prețul pornind de la 84 lei și putând ajunge până la 184,08 lei, existând 4 grupe de preț în funcție de specificitatea terenului unității administrativ-teritoriale respective”, mai spune preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

    Emil Drăghici: ”Blocarea finanțărilor pentru lucrările derulate la nivelul sectoarelor cadastrale duce la pierderea a aproximativ 1,5 milioane de imobile anual”

    În adresa către ANCPI, Emil Drăghici mai sesizează că în urma unei analize făcute în baza lucrărilor realizate până acum, s-a constatat că cele derulate la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale nu sunt la fel de eficiente ca cele derulate la nivelul sectoarelor. Astfel, analizând datele din ultimii doi ani putem observa că numărul de imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, provenite din lucrările derulate la nivelul sectoarelor cadastrale este considerabil mai mare față de cele provenite din lucrările derulate la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

    ”Luând în calcul aceste date, constatăm că blocarea finanțărilor pentru lucrările derulate la nivelul sectoarelor cadastrale duce la pierderea a aproximativ 1,5 milioane de imobile anual, care ar putea fi aduse în sistemul național de cadastru și carte funciară și nu ar depăși, ca și costuri, valoarea de 40 milioane euro/an. De asemenea, acest lucru are impact și asupra subvențiilor ce ar putea fi încasate de fermieri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cele 1,5 milioane de imobile însumând aproximativ 1,2 ha și o valoare a subvenției de aproximativ 195 milioane euro anual. Lucru inacceptabil, având în vedere că PNCCF s-a dorit a fi un sprijin real pentru fermieri, tocmai prin intabularea cu prioritate a suprafețelor agricole ce beneficiază de subvenții de la APIA. Totodată, blocarea acestui program de derulare a lucrărilor de înregistrare sistematică în sistemul de cadastru și carte funciară pe sectoare duce și la blocarea dreptului de proprietate – garantat de Constituție – deoarece sunt județe, precum Buzău, în care legile proprietății nu au fost finalizate cu emiterea titlurilor de proprietate. Iar, prin derularea PNCCF tocmai acest lucru se dorește a fi reglementat”, a mai transmis Drăghici conform sursei citate.

    Florin Barbu: Programul era foarte important pentru fermieri

    La rândul său Florin Barbu semnalează că acest program este un ajutor atât pentru fermieri, cât și pentru cetățenii care au venituri mici și care nu pot suporta costurile cadastrului și a întocmirii cărților funciare.

    ”Se va stabili corect baza de impozitare pentru impozitul pe construcții și impozitul pe teren la nivelul fiecărei localități. Se vor debloca tranzacțiile cu terenurile și imobilele existente în extravilan pentru că, dacă terenurile nu sunt intabulate și parcelate, este imposibilă întocmirea contactelor de vânzare- cumpărare. Se vor finaliza Legile Proprietății și se vor degreva instanțele de judecată de procesele aflate pe rol, având ca obiect constatarea vânzării- cumpărării terenurilor aflate în extravilan. Se va accelera comasarea exploatațiilor agricole. Se va facilita accesul fermierilor mici la subvenții prin evitarea supradeclararilor la APIA. Existând o evidență clară a terenurilor, investitorilor le va fi mult mai ușor să înceapă și să dezvolte afaceri în zonele rurale. Veniturile ANCPI și, implicit, veniturile bugetului de stat vor crește și se va putea creea o bază de date a tuturor proprietăților din România”, arată Florin Barbu referitor la ce înseamnă cadastratea gratuită pentru comunitățile locale mici.

    Potrivit acestuia, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a avut o finanțare europeană de 300 milioane de euro, bani care au fost alocați pentru 600 de unități administrativ teritoriale. Până acum au fost atribuite contracte pentru 100 de UAT-uri. S-au organizat mai multe licitații, dar din cauza documentațiilor prost întocmite, contractele nu au fost adjudecate.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației