• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mana cepei: cauze, semne, tratamente de prevenire și combatere

    agrointeligenta.ro -

    Mana cepei este una dintre cele mai păguboase boli ale acestei culturi întrucât poate conduce la pierderi de peste 60% din producție. Dacă nu este prevenită și tratată corect, mana cepei afectează inclusiv recolta pusă la depozitare.

    Iată care sunt tratamentele recomandate pentru prevenirea și tratarea manei la ceapă, dar și care sunt semnele acestei boli în cultură.

    Ce este mana cepei

    Mana cepei este cauzată de o ciupercă microscopică, Peronospora destructor, care afectează nu doar ceapa, ci și culturile de praz și de usturoi. Cele mai favorabile condiții pentru dezvoltarea bolii sunt cele din anii ploioși, când pagubele la recoltare pot depăși 60%.
    Mana cepei afectează atât culturile pentru consum, cât și cele semincere și de arpagic. Boala atacă în special frunzele, tijele florale și bulbii de ceapă.

    Dacă nu se ia nicio măsură, nu se aplică niciun tratament contra manei, la ceapă se ajunge la grad de afectare de 50-100% la plante, iar bulbii sunt afectați în procent de 15%.

    De ce este atât de periculoasă mana la ceapă?

    Pentru că afectează diferite părți ale cepei, mana poate împiedica dezvoltarea plantei. Bulbii rămân mici, se pot altera și putrezesc în timpul păstrării.

    Cauze și condiții de apariție a manei cepei

    Umiditatea și vremea răcoroasă sunt principalele cauze care favorizează apariția și dezvoltarea manei la ceapă. Dacă ceapa trece printr-o perioadă cu umiditate ridicată și temperatură de 10-12 grade Celsius, acest mediu este optim pentru declanșarea manei. Odată cu aceasta mai pot fi semnalate și alte boli, așa cum este alternarioza.

    De unde apare mana la ceapă

    Pentru a preveni mana, este important să știm cum ajunge aceasta în cultura de ceapă. Sunt două modalități prin care cultura noastră ajunge să aibă această boală. În primul rând este voba despre bulbii deja infestați cu bacteria de mană, iar apoi transferul bolii se poate face și prin sporii de rezistență care rămân în resturi vegetale. De precizat că vântul poate purta sporii în toată cultura de ceapă și chiar la culturile învecinate, astfel că vă puteți trezi cu o infestare generalizată de mană la toate culturile de legume.

    Cum recunoaștem mana la ceapă

    Semnele manei la ceapă sunt ușor de recunoscut pentru legumicultorii cu experiență care monitorizează atent culturile tocmai pentru a depista boala din timp, înainte ca ea să se extindă.

    Nu există un stadiu anume când mana poate apărea la ceapă. Dacă atacul are loc la frunze, pe ele apar pete concentrice, de un verde mai deshis, care apoi se îngălbenesc. Dacă este umezeală, pe pete apare un puf cenușiu-violaceu, semn că ciuperca se dezvoltă și se înmulțește. În această fază, frunzele de ceapă se înmoaie și putrezesc.

    Dacă mana apare pe tijele florale, sunt semnalalte aceleași pete, doar că ele sunt mai mari și mai vizibile. Atacul face ca tijele să se rupă ușor,

    În cazul unui atac puternic, sunt afectați și bulbii care rămân mici, iar în timpul depozitării se înmoaie și putrezesc.

    Când mana cepei atacă puternic, crește riscul apariției unor suprainfecții cu ciuperci saprofite. Acestea conduc la înnegrirea plantelor și emanarea unui miros specific de ceapă stricată.

    Prevenirea manei la ceapă

    Cultivarea cepei trebuie să țină cont de câțiva factori care pot să prevină mana. Nicio rețetă nu este sigură, dar cu cât vigilența fermierului este mai rdicată, cu atât cultura este mai protejată.

    Iată câteva măsuri care au eficiență în prevenirea manei:

    Tratamente pentru prevenirea manei la ceapă

    Tratamentele preventive sunt recomandate fermierilor care doresc să își pună cultura la adăpost de mană. Rezultatul acestor stropiri este de regulă unul bun, dar ceapa nu este niciodată 100% la adăpost de mană. Specialiștii de la BASF recomandă aplicarea unui fungicid – Polyram DF care are acțiune de contact și împiedică sporii ciupercii să germineze.

    Fungicidul ste eficient contra manei atât la ceapă, cât și la alte legume precum tomate, castraveți sau cartof, dar și la pomi – măr, păr, sau la vița de vie.

    Alte fungicide eficiente care se mai pot aplica pentru prevenirea manei sunt Zorvec de la Corteva sau Aliette de la Bayer.

    Combaterea manei în cultura de ceapă

    Dacă ați semnalat atac de mană la ceapă, acționați rapid înainte ca boala să se extindă. Se pot aplica tratamente contra manei cu următoarele produse:

    Stropirile pot fi completate cu insecticide contra dăunătorilor precum musca cepei, gărgărița cepei sau tripsul. Se recomandă produse precum Actara, Laser, Karate Zeon, Kohinor (Talent) Reldan, Mospilan (Krima) Novadim Progress (Sinoratox 400 SC) sau altele avizate.

    La toate stropirile, pentru o aderență sporită a produselor pe plante, aveți în vedere aplicarea unor produse adjuvante care ajută acest proces de contact: Spur, Nu-Film, Silwet Gold etc.

    De regulă, intervalul la care se revine cu tratamentele nu trebuie să fie mai mic de 12 zile, însă dacă atacul ste puternic, se poate reveni cu stropirea la 7 zile. De subliniat că intervalul între tratamente se adaptează în funcție de presiunea de infecție, dezvoltatea culturii și de condițiile climatice. Se efectuează 2-3 tratamente utilizând produse cu substanțe active diferite.

    Combaterea manei în culturile de ceapă bio

    Pentru culturile bio de ceapă, prevenirea și combaterea manei se poate face cu zeamă bordeleză. O altă stropire cu eficiență moderată este cea cu soluție de lapte. Aceasta se obține amestecând lapte de vacă, preferabil crud, cu apă, și stropind săptămânal suprafața plantelor. Un alt tratament eficient este cel cu lapte și iod, de asemenea contra manei.

    Tratamentele anti-mană la cultura de ceapă se efectuează dus-întors pentru a acoperi întreaga suprafață a frunzelor.

    Ceapa verde nu se tratează cu produse fitosanitare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA