S-a votat pentru subvenții! Fermierii nu mai depun la APIA adeverința de la Primărie!
Ramona Dascălu -Fermierii nu mai trebuie să depună la APIA adeverința de la Primărie! 830.000 de fermieri vor depune mai puţine documente pentru plăţile directe, datorită unei legi adoptate astăzi, marţi – 17 noiembrie, de Camera Deputaților, for decizional. Astfel, fermierii vor depune la APIA numai cererea de plată şi, dacă este cazul, documente care nu sunt emise de terţi. Documentele emise de terţi, cum ar fi extrasul din Registrul Agricol, extrasul din Registrul Naţional al Exploataţiilor, extrasul din Registrul de Rasă sau extrasul ONRC, nu vor mai fi solicitate fermierilor.
„Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi (marţi – n.r.), Legea pentru modificarea şi completarea art.6, art.8, art.20 şi art.33 din Legea nr.104/2015, iniţiată de Daniel Constantin, vicepreşedinte PNL. Legea impactează circa 830 de mii de fermieri care vor fi scutiţi de la depunerea documentelor pe care trebuiau să le obţină anual de la primării, Registrul Comerţului şi alte instituţii, pentru realizarea plăţilor directe. Astfel, APIA va culege toate informaţiile din bazele de date interconectate”, anunţă liberalii.
Fermierii nu mai sunt la mâna primăriilor
„Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, fermierii nu vor mai fi puşi pe drumuri. Ştiu că, pentru mulţi, era un adevărat stres să solicite acte din diverse locuri pentru a completa dosarul. De acum, lucrurile se vor desfăşura ca în orice ţară civilizată, unde instituţiile comunică între ele pentru a rezolva problemele cetăţenilor. De asemenea, nu mai sunt la mâna primarilor care folosesc eliberarea acestor documente ca şantaj electoral”, explică Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii și inițiator al proiectului legislativ.
Documentele emise de terţi, cum ar fi extrasul din Registrul Agricol, extrasul din Registrul Naţional al Exploataţiilor, extrasul din Registrul de Rasă sau extrasul ONRC, nu vor mai fi solicitate fermierilor. Astfel, fermierii vor depune la APIA numai cererea de plată şi, dacă este cazul, documente care nu sunt emise de terţi.
„Fermierii, mai ales cei cu ferme mici sau medii, precum şi cei cu exploataţii agricole mixte, se vor putea concentra acum doar asupra producţiei agricole. În plus, este eliminat riscul depunerii unor documente neconforme, iar verificările efectuate de APIA vor fi mai exacte, eliminând mare parte din riscul corecţiilor financiare”, precizează Daniel Constantin.
Proiectul a fost adoptat anul trecut de Senat, fiind trimis acum către Camera Deputaţilor care l-a adoptat la votul final. Noua legislație trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele.