• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micii fermieri – PROTEST LA GUVERN! ”Vrem să muncim, nu să murim!”

    Ramona Dascălu -

    Protest al micilor fermieri în fața Guvernului României! Agricultorii – protest astăzi, miercuri – 18 noiembrie, în Piața Victoriei împotriva deciziei autorităților de a închide piețețe agroalimentare situate în spații închise. În ciuda vremii ploioase de afară, începând cu ora 11:00, câteva zeci de persoane s-au adunat în fața Guvernului cu pancarte pe care și-au scris nemulțumirea față de restricționarea activităților unor piețe alimentare, din spații închise.

    Acţiunea de protest, organizată de Federaţia Naţională a Lucrătorilor, federatie afiliată Blocului Naţional Sindical, a avut loc ca urmare a adoptării hotărârii de Guvern din data de 06.11.2020, prin care s-a restricţionat activitatea unor piete agroalimentare, atât în spaţii închise, cât şi a unor pieţe volante. Potrivit organizatorilor protestului, Hotărârea de Guvern, chiar dacă a fost corectată ulterior, ”afectează în mod semnificativ interesele profesionale, economice şi sociale ale unui număr important de lucrători din sectorul agricol”.

    Protestarii atrag atenţia că au solicitat Guvernului să constituie un grup de lucru care să aibă ca principal obiectiv elaborarea si promovarea unui pachet de măsuri concrete care să sprijine producătorii agricoli, crescătorii de animale, procesatorii, dar şi industria alimentară pentru a continua să producă şi în special pentru a putea desface produsele la preţuri corecte, atât pentru producători, cât şi pentru populaţie.

    ”Facem menţiunea că din aprilie şi până în prezent Ministetul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a dat curs acestei solicitări. Mai mult, acest minister nu a mai organizat din luna martie a anului curent comisii de dialog social, desi potrivit legii, proiectele de ordonanţe, de legi sau de hotarâri de guvern, de interes sectorial, ar fi trebuit discutate în acest cadru.  Tinând cont de toate aceste aspecte menţionate, de inconsecvenţa în luarea unor decizii la nivel guvernamental (în opinia noastră din cauza lipsei de viziune, interes şi capacitate de înţelegere a situaţiei complexe cu care s-au confruntat şi se confruntă agricultorii – îngheţ timpuriu la începutul acestui an, inundaţii, secetă severă, lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte comercializarea produselor obţinute în ferme proprii) ne vedem nevoiţi să organizăm aceste acţiuni de protest care vor fi continuate până la găsirea unor soluţii la problemele reale cu care se confruntă micii fermieri şi fermele de familie”, au mai transmis reprezentanţii lucrătorilor din agricultură.

    Protestatarii scandează „Deschideţi pieţele!” şi „Vrem să muncim, nu să murim!” şi afişează pancarte inscripţionate cu mesajele: „Supermarketurile-n câştig, ţăranii evacuaţi în frig!”, „Vrem soluţii concrete, nu ţărani evacuaţi din pieţe!”, „Pieţele pentru producătorii români!”, „Susţineţi ţăranii! Sprijinul tău e sămânţa acţiunii noastre”, „Agricultura familială la scară mică – ţărănească”, conform Agerpres.

    În timpul mitingului, mai mulţi reprezentanţi ai producătorilor şi lucrătorilor agricoli au fost primiţi în Palatul Victoria pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului.

    Mitingul este organizat de Uniunea Salvăm Ţăranul Român, Asociaţia Eco Ruralis, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Asociaţia Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din România, Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS, Federaţia Sindicatelor Democratice din Agricultură, Federaţia Naţională a Lucrătorilor, Federaţia Uniunea Producătorilor Agricoli şi Organizaţiilor Interprofesionale, Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat, Cooperativa Agricolă Roşiori de Ialomiţa, Asociaţia Femeilor din Mediul Rural Olt şi Asociaţia Legum-Ro-?Fruct Sud-Vest Oltenia.

    Revendicările producătorilor şi lucrătorilor agricoli sunt: revizuirea Hotărârii de Guvern care a reglementat închiderea pieţelor, halelor agroalimentare şi târgurilor locale organizate în spaţii închise; sprijinirea urgentă şi strategică a pieţei locale şi a lanţurilor scurte alimentare în condiţii de siguranţă pentru sănătatea publică, inclusiv compensarea pierderilor suferite de ţărani şi micii producători afectaţi de închiderea pieţelor din spaţii închise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociaţiile de mici producători; accesul la piaţă pentru micii producători; respectarea obligaţiilor internaţionale pentru drepturile omului în sectorul agroalimentar; participarea ţăranilor şi a micilor producători la luarea deciziilor şi dialog permanent cu autorităţile la nivel central.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat încă de săptămâna trecută intenția fermierilor de a protesta în Piața Victoriei din București împotriva închiderii piețelor agroalimentare.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului