• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lână aruncată masiv pe terenurile agricole! Fermierii întreabă: Unde sunt autoritățile?

  Angelica Lefter -

  Din lipsa fabricilor de procesare și a prețului scăzut, lâna de oaie ajunge la gunoi, însă nu oricum, ci aruncată în saci de rafie, pe un canal de irigații. Totul se întâmplă pe un câmp din localitatea Nădab din județul Arad. Cantitatea de lână care a ajuns pe câmp a fost observată de unul dintre fermierii arădeni, Daniel Manea, din Chișineu-Criș.

  Tânărul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu o fotografie, preluate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în care cere implicarea autorităților în controlul crescătorilor de ovine, care primesc subvenții pe lâna de oaie și pe cap de animal.

  ”Unde sunt autoritățile…? Să vadă pentru ce plătesc subvenție la lâna de oaie, pe cap de animal, pășune!! APIA ,Garda de Mediu, unde sunteți? Mai plătiți în continuare bani grei, ca să avem mizerii pe canale. (saci cu lâna de oaie)”, a menționat în textul său, Daniel Manea.

  Imediat textul a fost distribuit de mai mulți fermieri utilizatori de internet chiar pe grupul Agrointeligența – Grup OFICIAL, iar comentariile vin să întregească tabloul unor disfuncționalități evidente.

  Dacă unii îl consideră vinovat pe crescătorul de ovine care a făcut acest gest necugetat, alții dezaprobă acțiunile autorităților.

  Maria Vasile a fost printre primii care a avut reacție. ”Nu se mai plătește subvenție pentru lână, dar asta nu înseamnă că trebuie aruncată oriunde! Nu am fost în stare să avem centre de colectare, nu mai avem unități de prelucrare a lânii. Păcat, ne-am vândut cu tot și toate”, scrie femeia vădit deranjată.

  La rândul său, Liviu Ciutina din Chișineu-Criș spune indiganat că ”Subvenția la lâna de oaie….nu există! Rușine celui ce a făcut așa ceva, ar trebui sancționat aspru! Părerea mea”. Tot el adaugă și faptul că ”printre crescătorii de animale sunt și uscături” și vorbește despre unii care ”uită sacul de azot sau bidonul de erbicid pe unde nu trebuie, alții care ”uită” deșeuri de la magazine pe hotar”, concluzionând că ar fi un comportament destul de des întâlnit în mediul rural din România și nu numai.

  De asemenea, Nelu Iliuță, chiar din localitatea cu pricina, din Nădab, este de părere că autoritățile poartă vina unor astfel de acte: ”Statul român este jenant, datorită lui se vede așa ceva pe la noi”, spune bărbatul.

  Maria Ciaca, membră a Agrointeligența – Grup OFICIAL, este de părere că s-a ajuns la astfel de gesturi din cauză că nimeni nu mai colectează lâna ”Nu e în regulă, dar nimeni nu mai colectează lâna și noi avem oi, dar de 2 ani am depozitat-o la saivan”. Alții vin cu soluții prezentate chiar de jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, și îi trimit pe crescătorii de ovine către link-urile paginii bio.agrointel.ro la articolul care oferă o soluție mai bună de utilizare a lânii, întrebând ”De ce nu dau lâna aici?”:

  CITIȚI ȘI: Îngrășământ eco din lână de oaie, o idee de milioane. Cum se aplică noul fertilizant la legume!

  Foto: Facebook/Radu Ciprian Onaca

  După cum arată și alte fotografii postate ca răspuns la poza inițială, cu lâna aruncată pe câmp, gestul nu ar fi unic, ci se poate observa cu ochiul liber că a devenit o practică din ce în ce mai des întâlnită. Mai mult, fermierul Florin Alin Ionică recunoaște că lâna este distrusă pe câmp: ”Noi îi dăm foc pe câmp, după tuns”, scrie tânărul crescător de oi.

  Amintim că Guvernul a anunțat anul acesta tăierea subvenției pentru lână.

  CITIȚI ȘI: O SUBVENȚIE pentru crescătorii de animale va fi tăiată ASTĂZI de Guvern!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  SUBVENȚII APIA! Adrian Oros: Avem banii să finalizăm toate plățile către fermieri! Noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole! OUG adoptată de Guvern! NUTRISPOR FNC – fabrică de furaje combinate și concentrate cu materie primă direct din fermă!

  Căutare în articole