• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criza furajelor ne lasă fără carne

    agrointeligenta.ro -

    Seceta a lăsat fără furaje crescătorii de animale, nevoiţi fie să scumpească carnea, fie să dea faliment. La raft, consumatorii se uită mai mult în gol.

    Crescătorii de animale susţin că ”materia primă”, furajele, care reprezintă circa 60% din costul cărnii, s-a scumpit exagerat în ultimul timp. Ca urmare, peste creşterile de preţ de peste zece procente pe care am fost nevoiţi să le suportăm în ultima lună, am putea vedea majorări suplimentare spre final de an. Specialiştii estimează că va trebui să scoatem cu 5-10% mai mult din buzunar pentru carnea de pui şi porc, în iarnă. Carnea de vită este singura care rezistă deocamdată la scumpiri, pentru că oferta e mare.

    Cauza majorărilor este binecunoscută. Seceta a scăzut dramatic producţia de cereale. Ca urmare, preţul la cereale s-a dublat în acest an, din cauza secetei. Dacă porumbul şi grâul se vând în general cu peste 1 leu kilogramul, la furaje, preţul a sărit de 740 de dolari/tonă. Cei mai afectaţi sunt însă consumatorii, nevoită să plătească mai mult pe carne.

    În Călăraşi, preţul la cereale aproape că s-a dublat faţă de anul trecut. La fel s-a întâmplat şi cu şroturile de soia, aduse în general din import, pentru că producţie internă de soia nu prea mai există, povesteşte Gheorghe Dume, un crescător de vaci. Dacă nu ar fi avut pământ (n.red- lucrează circa 1.500 hectare de teren agricol) să-şi producă o parte din cereale, poate că ar fi renunţat de mult la animale.

    Avantajul lui faţă de alţi fermieri, ameninţaţi de faliment, constă în faptul că asigurându-şi materia primă din resurse proprii, îşi produce singur silozul de porumb, care are cea mai mare pondere în hrana animalelor. Altfel, nu s-ar fi descurcat, mai ales că tona de furaj a trecut de 740 dolari, dublu faţă de 2011, iar preţul primit pe litrul de lapte livrat la pocesatori s-a redus.

    Şi Iosif Băilă, un crescător de oi din Cluj, susţine că îşi produce singur furajele, mai ales că nu are nevoie de şroturi aduse din import. Se luptă însă să menţină pe linia de plutire ferma cu cele 400 de oi, în condiţiile în care preţul la cereale este dublu faţă de anul trecut.

    Mai complicat este însă în cazul crescătorilor care lucrează în sistem industrial, nevoiţi să aducă furaje din import. Un astfel de exemplu este cel al producătorului de carne de pasăre Agricola Bacău care are nevoie anual de circa 60.000 de tone de cereale, la care se adaugă furajele aduse din import.

    Cerealele şi şroturile de soia reprezintă circa 50% din costurile de producţie, la care se adugă cheltuielile legate de utilităţi, cu o pondere de 10%. Producătorul a scumpit deja carnea de pasăre cu circa 8%, din cauza preţurilor mai mari la furaje, dar la energie sau gaze. Nu este exclus însă ca până la sfârşitul anului să mai apară şi alte majorări de preţuri. Depinde însă de ce se va întâmpla în piaţă, în principal de contextul economic, după cum susţin reprezentanţii producătorului de carne.

    Si producţia de carne a UE se va reduce în acest an, din cauza costurilor ridicate la furaje, dar şi a recesiunii economice, potrivit unui raport al Direcţiei Generale pentru Agricultură (DG Agri) a Comisiei. Există şi o excepţie: carnea de pui, care rămâne pe creştere.

    Astfel, în acest an, producţia de carne ar urma să se reducă cu 0,6% până la 44,4 milioane de tone (carcasă), cea mai mare scădere fiind prognozată la carnea de vacă (scădere de 4,6%, la o producţie estimată de 7,83 milioane de tone), urmată de carnea de ovine şi caprine (-1,3 % până la o producţie de 0,98 milioane de tone) şi carnea de porc (-0,5 % până la o producţie de 23 milioane de tone). La pui, în schimb, este estimat un avans de 1,9%, producţia urmând să se ridice la 12,6 milioane de tone.

    Anul viitor, producţia totală de carne a UE va scădea cu 1,4%, potrivit raportului DG Agri, urmând să se ridice la 43,8 milioane de tone. Cel mai mare recul este aşteptat la porc.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!