Super-hibridul românesc de floarea-soarelui, un pariu câștigat de cercetătorii de la Procera
Daniel Befu -Afacerile în agricultură ocupă multe nișe, însă de departe cea mai mare valoare adăugată pe kilogramul de sămânță o oferă cercetarea fundamentală. Americanii investesc sute de milioane de dolari pentru a crea semințe în care omul are ambiția să joace rolul de Demiurg, lucrând la nivel de modificări genetice induse celulelor prin metode și echipamente ce seamănă mai departe cu reproducerea la scară miniaturală a cuceririi spațiului cosmic.
Însă în agricultură, cercetare fundamentală înseamnă și aplicarea metodelor clasice de ameliorare, în care perseverența, răbdarea și flerul cercetătorilor duc la obținerea de soiuri și de hibrizi care, introduși pe scară largă în producție, generează sporuri de producție în anii buni sau duc la evitarea unor producții dezastru în anii secetoși, prea ploioși sau cu atacuri puternice ale dăunătorilor, de pildă. Însă cercetarea privată românească e încă în stadiu incipient în agricultura românească.
Există totuși și o mână (la propriu) de afaceriști care încearcă să inoveze și monetizeze descoperirile acestor echipe de cercetători. Exponentul cel mai vizibil din această categorie este un personaj cu multiple fețe (politician, om de vânzări, afacerist), toate legate invariabil de domeniul agriculturii. E vorba de ex-ministrul agriculturii Stelian Fuia, ex-manager de marketing pentru Europa de Sud-Est al gigantului Monsanto, actualmente deținătorul companiei Procera din Fundulea. Firma sa a pariat pe cercetare și a avut câteva reușite notabile, dintre care menționăm programul de obținere a unui hibrid de floarea soarelui, în urma câștigării unei competiții organizată de Ministerul Educației și Cercetării, care a finanțat proiectul de cercetare cu 700.000 de euro.
Primii hibrizi de floare din lume, creați de români
“Noi am fost convinși că pe lângă corporațiile mari prezente la ora actuală pe piață, e loc și pentru o companie românească de sămânță. Mai ales că noi am avut un istoric extraordinar în «breeding» în România- primii hibrizi de floarea soarelui din lume au fost creați în România- noi am vrut să avem portofoliul nostru propriu și am crezut că avem loc și noi pe piață. De-aia am și investit agresiv în cercetare, desigur pentru nivelul nostru, nu de ordinul miliardelor cum fac marile corporații internaționale”, a declarat Stelian Fuia pentru Agrointeligența.
Născut și crescut în zona Fundulea, epicentul cercetării românești în agricultură, Fuia a știut ca la momentul propice să motiveze resurse umane slab remunerate la stat pentru a migra spre compania lui, oferindu-le totodată contextul în care să-și poată realiza proiectele personale în care cred. Astfel, obținerea hibridului de floarea-soarelui a fost coordonată de un fost cercetător senior de la Institutul Fundulea, care a condus o echipă de șapte oameni timp de 2 ani și jumătate, cât a durat programul.
Producții de peste 4.100 de kilograme la hectar
„Hibridul nostru manifestă rezistenţă la ierbicidele sulfonil-ureice, chimicale care în mod normal, dacă le aplici la o floarea-soarelui obișnuită, ar omorî-o și pe ea o dată cu buruienile. La floarea soarelui rezistența la acest ierbicid a fost obținută pe cale naturală, nu prin modificare genetică. În plus, peste această caracteristică noi mai avem câteva proiecte pe care le construim, cum e de pildă rezistența la lupoaie, o buruiană parazit foarte comună în România. Rezistența la mană e un alt subproiect la care lucrăm”, ne-a explicat patronul Procera.
Avantajul competitiv e evident: „Până când am ieșit pe piață cu acest hibrid, produs al cercetării noastre, dacă într-o cultură de floarea soarelui aveai o infestare puternică cu pălămidă, singura soluție de combatere era prăşitul manual, metodă rudimentară și total ineficientă atât din punct de vedere al randamentului, cât și economic. Acum o prăşeşti chimic, metodă mult mai comodă și mai ieftină. În plus, am avut o experiență pozitivă cu floarea-soarelui și la nivelul producției în acest an, când în multe locuri din țară am fost peste concernul Pioneer, competitorul nostru, obținând plusuri de producție de 200-500 kg/ha față de ei, ceea ce este extraordinar. Am avut producții de peste 4100 kg/ha”.
În prezent hibrizii de floarea soarelui dezvoltați de Procera dețin o cotă de piață de 2,8-3%, în creștere de la 2,2% anul trecut, fiind cultivați în România pe aproximativ 28.000 de hectare.
Articolul a fost publicat în cadrul unui reportaj amplu, în ediția de decembrie a revistei Agrointeligența