• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul de roșii românești Cristinica, mândria cercetătorului Costel Vînătoru

    Angelica Lefter -

    Roșiile românești sunt tot mai căutate de consumatorii români, așa că și legumicultorii se străduiesc că pună pe piață tomate care să aibă și gust, dar și să reziste la tarabă. Unul dintre soiurile pe care fermierii români le pot cultiva este Cristinica, un soi semitimpuriu 100% românesc care poartă numele soției celebrului cercetător Costel Vînătoru.

    Cercetătorul Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene de la Buzău a reușit să acumuleze o resursă importantă de peste 2000 de soiuri de tomate, iar o parte sunt omologate ca soiuri românești.

    ”Unul poarta numele soției, Cristinica de la Cristina. Inițial a fost propus sub denumirea de Cristina, nu eu am făcut propunerea, ci colegul meu, Ditu Dumitru, un cercetător valoros. Și el a militat foarte mult pentru realizarea acestei Bănci de gene la Buzău. Văzând cât suflet am pus pentru acest soi și în special soția, fiind profesoară, venea de la școală, se schimba, știa că nu am oameni suficienți la treaba și venea și îmi îngrijea loturile de cercetare. S-a ocupat foarte mult de realizarea acestui soi. Atunci când am mers la OSIM să îl omologăm, dumnealui a propus să îi punem numele soției, știind că m-a ajutat foarte mult. Fiecare soi are istoria lui, aș putea scrie o carte cu fiecare sămânță, cum am reușit să o aduc în unitate la stațiune, care a fost drumul”, a explicat cunoscutul cercetător, profesor, doctor în horticultură, Costel Vânătoru.

    Despre soiul românesc de roșii Cristinica se știe că este un soi semitimpuriu, destinat industrializării, dar și consumului în stare proaspătă. Are o creștere determinată și vigoare medie.

    Tomata Cristinica se pretează foarte bine culturilor din câmp, celor ecologice, dar și în solarii.

    Roșiile Cristinica sunt colorate roșu intens, cu o greutate medie de 80-120 de grame, cu gust dulce-acrișor. Sunt ferme, rezistente la transport și păstrare, iar un potențial de producție ar fi de 35 până la 50 de tone la hectar.

    Plantele din soiul Cristinica sunt viguroase, cu foliaj bogat ce asigură o bună protecție a fructelor. Un atu ar fi că are rezistență la bolile specifice culturii de tomate din România.

    Multe soiuri românești au dispărut de-a lungul timpului și chiar cele importate, pentru care statul a plătit, au pierit în timp, a explicat cercetătorul Costel Vînătoru, șeful Laboratorului de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Acesta a adăugat că, prin munca sa și a echipei pe care o coordonează, per total, a reușit să omologheze peste 50 de soiuri și hibrizi până acum, care sunt încadrate în catalogul oficial al plantelor de cultură din România, plante reabilitate în cultură, plante de top, soiuri de top sau de specii aclimatizate.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!