• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros: Am majorat prima pentru tinerii fermieri la 100.000 de euro!

    Angelica Lefter -

    Schimbul de generații în agricultură rămâne un subiect de discuție și o provocare pentru societatea românească și pentru autorități. Se fac încercări de a-i determina pe tineri să se implice în acest domeniu atât pe parte legislativă cât și stimulativă. Cu toate acestea, lucrurile se mișcă greu, după cum recunoaște chiar ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

    Prezent, astăzi, joi – 19 noiembrie, la conferința online Romanian Food & Agribusiness Conference, ministrul de resort a menționat că prima de instalare pentru tinerii fermieri a fost mărită de la 50.000 la 100.000 de euro. Majorarea se va aplica atât în cadrul noii Politici Agricole Comune, cât și în perioada de tranziție la această reformă, o tranziție estimată să fie parcursă anul viitor și posibil în 2022.

    ”Mai avem o provocare, asigurarea schimbului de generații în agricultură! Nu este doar problema agriculturii românești, este problemă europeană și de mult Comisia caută soluții pentru a asigura acest schimb de generații în agricultură. Știm cu toții că agricultura nu este un domeniu foarte confortabil, viața e mai aspră, programul uneori este 24 din 24 de ore, și tot mai puțini tineri doresc să rămână sau să activeze în acest sector de activitate, care, de altfel, este vital. Și atunci, în aceste programe de instalare a tinerilor fermieri care au fost derulate și până acum, am observat că s-a crescut suma dedicată primei de instalare, de la maxim 50.000 la 100.000 (nr.de euro) pentru fiecare tânăr fermier care se instalează pentru prima dată ca șef de exploatație”, a explicat ministrul de resort.

    Adrian Oros a menționat că nu contează doar sumele acordate prin diverse programe tinerilor fermieri, ci parcursul acestora, astfel încât, printr-o susținere permanentă, să se poată implica mai departe.

    ”Sigur că acest lucru nu este de ajuns pentru că nu contează doar suma, ci contează ce se întâmplă apoi cu acest tânăr fermier care beneficiază de un asemenea program pentru că am constatat, făcând o analiză în urmă, vechile programe de instalare a tinerilor fermieri, că foarte puțini dintre acești tineri fermieri au rămas în agricultură după perioada de monitorizare. Fie că și-au propus din start să acceseze programul și să nu continue apoi, fie că nefiind ajutați în următorii ani, nefiind monitorizați și ajutați să acceseze în anii care vin alte măsuri care să-i facă să se consolideze acolo, în agricultură, au fost nevoiți să plece pentru că au falimentat”, a spus Adrian Oros.

    Ministrul Agriculturii a vorbit și despre oportunitatea pe care o au tinerii din diaspora de a fi susținuți pentru a se întoarce la agricultura din România, printr-un program distinct, destinat lor.

    ”Am îmbunătățit programul din acest punct de vedere. Pe de o parte am dat șansa și tinerilor români care lucrează în agricultura altor state de ani de zile și care au căpătat o experiență considerabilă să acceseze această măsură și am făcut program distinct pentru aceștia, pe de o parte, pe de altă parte am găsit terenuri ale statului libere de contractele de concesiune, le-am dat așa cum spune legea, dar până acum nu a fost aplicată, le-am dat și le dăm tinerilor fermieri, până la 50 de hectare. Avem o problemă cu forța de muncă calificată și responsabilă, aici știm cu toții și nu are rost să insistăm, ce s-a întâmplat cu învățământul profesional și cu învățământul tehnic, în ultimii ani, dezinteresul atât din partea sistemului de învățământ, dar și a elevilor, de a urma această formă de pregătire”, a conchis ministrul Agriculturii, Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie