• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amendarea solului cu TerraCalco 95 la cultura mare, legume, pomi fructiferi și viţa de vie. Calendar aplicare toamna și iarna!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Am fost martorii unui an agricol într-adevăr greu și capricios. Seceta extremă, chiar şi în momentele cheie (pentru regiuni întregi ale ţării) apoi precipitaţii abundente, sunt factorii meteorologici care au decis deznodământul acestui an, în care, încă se pare că la această dată, mai recoltăm porumb, floarea soarelui şi soia, precum şi înfiinţăm culturi de cereale.

    Ce e important pentru noi? Că acolo unde s-a aplicat TerraCalco®, fiecare fermier a observat ceva pozitiv. O îmbunătăţire a proprietăţilor fizice ale solului, făcând solul mai afânat. Astfel plantele au valorificat un volum mai mare de sol şi s-au dezvoltat corespunzător. De asemenea, fermierii ne semnalează la unison, că nu mai au băltiri accentuate ca în trecut, cu toate că au avut precipitaţii mai multe/interval de timp foarte scurt. Unii fermieri l-au aplicat în doze mai mari (1-1.5 to/ha), alţii l-au introdus în tehnologia de cultură, aplicând la înfiinţarea culturilor 200-300 kg Terracalco 95/ha iar alţi fermieri l-au aplicat în doze medii 500-800 kg/ha.

    Trebuie să gândim să îi oferim solului tot ceea ce are el nevoie. Trebuie să îl menţinem la un pH neutru, deoarece aici şi doar aici, elementele nutritive sunt puse la dispoziţia plantelor în formă asimilabilă, pe când cele nocive (Al, Mn, Hg, Cd, Pb) rămân în formă neasimilabilă. Doar într-un sol cu pH neutru viaţa microbiană este maxim dezvoltată (bacterii şi fungi – N.C. Brady, R.R Weil – The nature and soil properties, UŞA 2008) ca şi toate celelalte procese din acest complex coloidal, sunt la optim. De asemenea, microorganismele din sol se reînnoiesc de 2-3 ori/lună influenţând regimul substanţelor nutritive din sol (cercetător dr. ing Victor Vatamanu). Astfel că, dacă îi oferim un mediu propice (un pH neutru sau cât mai aproape) aici se vor dezvolta bacterii şi microfungi capabile să pună la dispoziţie în formă asimilabilă toate substanţele nutritive necesare plantelor.

    De asemenea, să nu neglijăm partea financiară, în care se fac ample economii din doză de îngrăşământ aplicată şi folosită efectiv, facem amortizări din îngrăşămintele blocate în sol, din consumul de combustibil mult diminuat, din uzura organelor de maşini, din producţii mai ridicate şi de o calitate mai bună. Şi să nu uităm, binenteles, de consumul specific în Calciu, al plantelor de cultură, care pe alocuri îl depăşeşte chiar şi pe cel de fosfor.

    TerraCalco® 95 este considerat din ce în ce mai mult de fermieri soluţia ideală de rezolvare a problemelor ce ţin de structura solului (sol greu, băltiri) precum, de corectare a acidităţii solurilor pe care le lucrează. El se aplică cu succes pe solurile grele, tasate, indiferent de tipul de sol, iar rezultatele se văd cu ochiul liber. Producţiile sunt îmbunătăţite şi de o calitate mai bună.

    Dar cum teoria e una şi practică o completează, să citim ce spun câţiva fermieri care l-au folosit:

    Găsim în Banat un fermier foarte iscusit, profesionist şi respectat în zonă. Este vorba despre inginerul Vasile Târziu, despre care, putem să spunem cu toată sinceritatea, că ridică agricultura la rang de artă. Iată ce ne spune dumnealui, care lucrează 2.500 de hectare în județul Timiș: „Terracalco 95 este un neutralizator de pH foarte rapid, un calciu pur din oxid de calciu, adică fără dioxid de carbon (CO2), mai precis nu produce o eliberare de CO2 în sol, are o reacţie foarte rapidă şi efect vizibil imediat în ceea ce priveşte structura solului. Eu am achiziţionat Terracalco 95 pentru a reduce aciditatea solului (5,6 pH în apă – iniţial) şi pe lângă faptul că mi-a deblocat elementele minerale blocate, am observat fragmentarea agregatelor de sol, rezultând afânarea acestuia. Noi aici avem lăcovişti (un sol caracterizat prin conţinutul mare de argilă). Introducând Terracalco 95, solul îşi măreşte volumul şi astfel se rupe adeziunea dintre particulele sale, oferind direct o „aerare” a sa ceea ce aduce un efect benefic microorganismelor şi vieţii animaliere din sol. Am aplicat 600 kg/ha, pe cele mai grele sole, iar efectul a fost vizibil, chiar şi la palpare (solul comportându-se ca un burete). L-am aplicat cu încorporare, în stratul de 20 cm. Voi folosi în continuare Terracalco 95, iar acum în toamnă, îl voi aplicat înainte de arătură”.

    Și în Transilvania, fermierii folosesc Terracalco 95. „Folosim Terracalco 95 din primăvara anului 2020. Am luat această decizie, eu îi spun, bună, pentru o corecţie a ph-ului care era la 6, o afânare a solului şi reducere a băltirilor în anumite zone. La recoltatul culturii de floarea soarelui, pe parcele unde am aplicat Terracalco 95 în doză de 500 kg/ha, am constat următoarele: o producţie de 200 kg mai mare față de parcele unde nu am aplicat Terracalco 95 şi o reducere a băltirilor. Menționez faptul că în aceste parcele în luna iunie am avut probleme cu grindină. Cu toate acestea am luat hotărârea să aplic și la cultura de rapiță, tot în doze de 500 kg/ha, diferențele le voi vedea în primăvară, respectiv recoltat”, ne spune dna Ing. Raluca Marian de la Alba, o fermieră ce lucrează aproape 1.000 ha, foarte bine zicem noi, luându-ne după ce culturi am văzut acolo.

    În sudul ţării, îl găsim printre alţii, pe Bogdan Tuta, din Vildra- Ilfov, un fermier nu cu foarte multe hectare, dar împătimit de tehnologii profitabile, care se ocupă cu legumicultura precum şi cultura mare:„Lucre z aproximativ 120 de hectare din care 3,5 ha legume, în spaţiu deschis, iar restul, cultură de câmp. Am folosit pentru prima dată în 2019, la cultura de legume, în doză de 1,2 tone/ha Terracalco 95, după arătură. Produsul a fost aplicat în primăvară, în luna mai, cu încorporare superficială, cu grapă cu discuri. În anul 2020, nu am folosit nici un fel de îngrăşământ solid. Singurele îngrăşăminte au fost cele foliare, pe bază de zinc. S-au folosit şi aminoacizi. Rezultatele utilizării produsului Terracalco au fost foarte mulţumitoare pentru mine. Chiar nu m-am aşteptat ca acest produs să pună la dispoziţia legumelor, toate elementele minerale blocate în anii anteriori!”.

    Până acum, subiectul Terracalco 95 în vie nu prea l-am discutat.

    Ştim foarte bine că viţa de vie, ca şi pomii fructiferi, arbuşti, au nevoie de asemenea de un sol afânat, fără băltiri, uşor, prin care să poată valorifica toate elementele nutritive şi să îşi dezvolte suficient sistemul radicular. La polul opus, un sol greu, argilos, face că planta de viţă de vie să fie sensibilă la factorii biotici şi abiotici (precipitaţii, vânt, rezistente la atacuri de fungi, dăunători, etc).

    Este foarte important să ne gândim la nutriţia cu calciu a viei. La scurt timp înainte de intrarea în pârgă, apare o criză a Calciului, care este caracterizată printr-o creştere a absorbţiei acestuia corespunzând apoi schimbării bruşte fiziologice (intrării în pârga)! Dacă în acest moment calciul este insuficient, via va fi slăbită, fiind astfel sensibilă la boli şi dăunători.

    De asemenea, TERRACALCO® reprezintă calea naturală pentru a preveni Phylloxera şi Armillaria, precum şi diversele putregaiuri ale rădăcinilor.

    Ca un rezultat al acestor beneficii, utilizarea TERRACALCO® are loc o creştere a calităţii strugurilor de masă şi de vin cât şi o creştere a producţiei pe unitatea de suprafaţă.

    Una dintre cele mai păgubitoare boli ale viţei de vie este Plasmopara viticola sau mana viţei de vie. Pierderile de recoltă pot fi până la 90-100%, în funcţie de umiditatea atmosferică, fapt care determină intensitatea atacului și frecvenţa bolii. Viticultorii fac chiar şi 5-10 tratamente împotriva acestei boli. Interesant este că ciuperca iernează sub formă de zoospori în frunzele căzute pe sol din toamnă. În primăvară, zoosporii germinează la suprafaţa solului îmbibat cu apă (sau ochiurile de apă) la temperaturi de peste 10°C (maximum fiind de 32°C iar optimum 22°C-32°C). Cu alte cuvinte, dacă avem un sol afânat, care permite apei să pătrundă în straturile inferioare, germinarea zoosporilor este foarte slabă, astfel infecţia va fi de asemenea slabă. Foartea interesant e că infecţia primară se face cu ajutorul vântului care ia zoosporii germinaţi (zoosporangele), aceştia pătrunzând în ţesuturile plantei-gazdă prin osteola stomatelor Dacă rezolvăm problema băltirilor de pe solurile plantate cu viţa de vie, am rezolvat 90% din problemele legate de infecţiile cu fungi.

    Dar să citim ce ne spune un viticultor priceput şi oenolog desăvârşit, Ilarie Prioteasa, vorbind despre via sa de suflet, via Cepari:

    „Plantaţia de vie de la Cepari a fost înfiinţată cu soiuri româneşti şi internaţionale în anul 2011 completând patrimoniul viticol existent. Soiul care caracterizează zona şi imaginea cramei este Crâmpoşia Selecţionată, aici găsind condiţiile ideale de creştere şi fructificare, iar pe de altă parte condiţiile de climă şi sol reprezentând cadrul ideal pentru soiul emblematic al podgoriei Drăgăşani. Celelalte soiuri existente în cultură sunt: Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Negru de Drăgăşani care întregesc un patrimoniu viticol în suprafaţa de 20 Hectare.

    De menţionat, faptul că soiurile roşii găsesc condiţii ideale pentru a da vinuri remarcabile prin gust, culoare şi corpolenţă.

    Teracalco a fost folosit în plantaţie în urmă cu 2 ani, urmărind ca prin aplicare să reducem impactul asupra organelor active ale utilajelor specifice pentru prelucrarea solului şi deasemenea să eliminăm efectele de băltire. Rezultatele au apărut, evident de anul trecut când ambele obiective au fost atinse, lucru care ne-a încurajat să folosim produsul şi în toamna acestui an în cantităţi ceva mai mari, diferenţiat în funcţie de tipul de sol.

    Un alt aspect pe care l-am urmărit în aplicare, a fost scăderea acidităţii solului cu o unitate (prin creşterea pH-ului spre uşor acid-neutru), lucru care de asemenea a fost realizat numai în profilul superficial, urmând ca prin intervenţia din toamnă aceasta să completăm efectul de la prima aplicare şi prin mobilizare adâncă să influenţăm caracteristicile solului în profunzime”, ne spune cu mândrie dl Prioteasa prezentându-se realizările sale, la o degustare cu vinurile sale cu adevărat desăvârşite. Iar prin intrarea în tehnologie a Terracalco, ne mândrim şi noi cu aceste vinuri ale cramei Cepari!”.

    Recomandări la aplicarea TerraCalco® 95 în toamnă şi iarnă: calendarul aplicărilor

    Pentru perioada de toamnă-iarna, aplicăm TerraCalco® pentru culturile anuale de răpită, cereale şi apoi porumb, floarea soarelui, soia, cânepă, cartof, sfeclă de zahăr, lucernă, mazăre, în, legume, culturi energetice şi de asemenea multianuale, pomi fructiferi, arbuşti fructiferi, pajişti şi păşuni (pentru creşterea valorii furajere) şi bineînțeles, viţa de vie. Principalulul obiectiv este să aplicăm înainte de o lucrare de pregătire a solului (Disc, combinator, freză, grapă sau orice agregat care încorporează granula de TerraCalco®între 2 şi 25 cm) sau înainte de o lucrare de bază (arăt, scarificat). Ideea e să îi asigurăm granulei de TerraCalco® umiditate mare prin încorporare, pentru un contact perfect cu solul, cu scopul de a se dizolva şi a acţiona foarte rapid, pentru pregătirea condiţiilor optime de care are nevoie viitoarea cultură care va fi însămânţată. Granula astfel aplicată se descompune în prezenţa umezelii ridicate şi acţionează direct şi fără echivoc îmbunătăţind partea fizică, chimică şi biologică a solului.

    Ca şi interval calendaristic, aplicăm înainte de înfiinţarea culturii, chiar cu 6 luni până la câteva zile înainte de semănat. Nu avem restricţii din acest punct de vedere, dar recomandăm încorporarea pentru o lucrare de calitate. Vom vedea rezultate în termen scurt, sol mai uşor, afânat, cu nutrient disponibili, optim pentru viitoarea cultură. Din acest motiv, fermierii care utilizează TerraCalco® 95 ne transmit că văd plante mai dezvoltate, mai rezistente la secetă şi care în final dau producţii mai bune şi de o calitate ridicată.

    Cu alte cuvinte, de la fermier la fermier, îţi recomandăm TerraCalco® dacă:

    Când se aplică TerraCalco de la Carmeuse

    La pregătirea terenului, apoi încorporăm. Putem aplica atât înainte de o lucrare de bază a solului (arăt, scarificat) cât şi de o lucrare superficială (combinator, disc etc.). TerraCalco® contribuie la o îmbunătăţire radicală a solului, iar în baza unui program de aplicare fie doză unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, crescând în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor.

    Astfel TerraCalco® 95:

    De ce TerraCalco®  şi nu alt produs

    Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat) este de 98%. Este produsul ideal, adică ipotetic vorbind, pentru că nu e produs, e substanţă activă pură (net superior oricărui produs existent).

    Apoi:

    Mecanismul de acţiune este foarte simplu, diferit faţă de carbonatele de calciu sau de magneziu (care trebuie să „scape” de CO2 şi apoi să acţioneze). TerraCalco® reacţionează cu apa şi formează 2 molecule de hidroxil (OH-) care acţionează direct asupra hidrogenului (indicator de aciditate H+) rezultând 2 molecule de apă.

     Îi poate dăuna solului?

    1. NU. Toţi fermierii care au folosit, folosesc şi vor folosi TerraCalco sunt o garanţie în acest sens. Se foloseşte pe scară largă în majoritatea ţărilor europenere, continental american etc. A fost produsul anului în Ungaria. Tratează problemele adevărate ale solului şi nu efectele acestor probleme. Acţionează rapid, rezultatele sunt durabile şi vizibile din anul în care am aplicat (ideal pentru terenul luat în arendă).

    Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge.

    Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Echipa noastră de experţi vă va vizita pentru a vă prezenta beneficiile Terracalco.

    Pentru detalii suplimentare, contactaţi-ne:

    Dr. Ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
    M:+40.757 929 157
    Email: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agricultura.ro/

    www.terracalco.ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol