• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: ”Mai bine de un hectar de rapiță mi-a fost distrus de gunoaie! Autoritățile nu fac nimic!”

    Ramona Dascălu -

    Cultură de rapiță distrusă de gunoaie! În această toamna, datorită ploilor, în partea de sud-est a țării, rapița a răsărit și arată chiar foarte bine, însă cu toate acestea, problemele nu îi ocolesc pe fermierii români care mereu duc o luptă neîncetată cu autoritățile, care ar trebuie să se implice mai mult în rezolvarea unor chestiuni locale, care îi împiedică pe agricultori să-și desfășoare activitatea în bune condiții. Radu Daniel, fermier din Ilfov, care lucrează aproximativ 800 de hectare de teren agricol pe raza comunei Gruiu, spune că mai bine de un hectar de rapiță i-a fost distrus de gunoaiele pe care diverse persoane le-a aruncat pe terenul său.

    Nu este primul an însă în care fermierul ilfovean se trezește cu munți de gunoaie pe terenurile sale. Mai mult, acum pe cultura sa de rapiță, a fost făcut chiar și un drum de către cei care vin și depozitează deșeurile. Din păcate însă autoritățile nu au luat nicio măsură pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.

    ”O parte din teren o am pe malul râului Ialomița, chiar în satul Gruiu, și acolo în zona aia aruncă toți oamenii gunoiul. Sunt mulți care recuperează gunoi, moloz de la cetățeni și îl aduc aici și-l depozitează și din această cauză m-am trezit cu drum făcut în cultura mea de rapiță. Sunt munți de gunoaie. Rapița este foarte frumoasă în această toamnă, dar din păcate au făcut drum prin cultură și mi-au distrus, cred, mai bine de un hectar. Exista un drum, dar pe acela l-au umplut cu gunoie și atunci au făcut altul chiar prin cultura mea. Nimeni nu ia nicio măsură, nu întreabă nimeni unde te duci cu gunoiul ăsta. Nu e primul an în care mă confrunt cu această problemă, este al nu știu câtelea an”,  a declarat fermierul Radu Daniel pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Agricultorul este nevoit să strângă în urma celor care își aruncă gunoiul pe culturile sale. ”Eu mereu curăț și îl strâng grămadă și îl las acolo să se degradeze în timp că altceva nu am ce să fac, dar e foarte mult plastic. Că așa pot să plătesc un camion și să îl încarc, dar nu știu unde să-l duc, cine mi-l pimește? De asemenea, ar drumurile ca să nu mai aibă acces, să nu le mai dau posibilitatea să meargă în acea zonă. Este complicat”, a subliniat fermierul.

    Fermierul ilfovean spune că pe lângă faptul că îi este distrusă cultura, în care el a băgat bani, trebuie să mai plătească în plus și motorină și oameni ca să strângă gunoiul lăsat de alții. ”În cazul unei producții bune și al unui preț bun, un hectar de rapiță înseamnă ceva. Și pe lângă asta, eu am mai cheltuit bani și cu costurile de înființare ale culturii, cu tratamente. Acum a trebuit să merg acolo la fața locului cu un tractor și un buldoexcavator, să pun motorină, să plătesc oameni ca să strâng gunoiul grămadă, deci alți bani”, a explicat acesta.

    Agricultorul ne-a dezvăluit și faptul că în alte comune autoritățile sunt mult mai implicate și iau imediat măsuri în cazul în care au loc astfel de fenomene. ”La începutul lunii noiembrie m-am trezit cu gunoaie și în cultura de grâu, dar acest incident a avut loc pe o suprafață de teren, care se află în vecinătate cu comuna Moara Vlăsiei, dar acolo există poliție locală și camere, și cred că într-o jumătate de oră am și fost sunat de un polițist care mi-a spus că a identificat persoana care a basculat gunoiul pe cultura mea. Deci, a identificat persoană, a amendat-o conform legii și a și pus-o să strângă gunoiul. Deci, în alte comune se poate”, a concluzionat fermierul.

    Primarul susține că nu este la curent cu acest fenomen care are loc la el în comună

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu, din județul Ilfov, pentru a afla ce măsuri va lua în această situație, care ne-a fost prezentată de fermier. Am aflat de la edil că nu are cunoștință despre această problemă a gunoiului depozitat pe culturile agricole și ne-a asigurat că va lua măsuri în acest sens.

    ”Eu acum aud de această problemă. O să luăm măsuri, o să cărăm gunoiul de acolo și o să-l ducem la groapă. Deci, luăm măsuri, o să ducem un buldozer să strângă și rezolvăm”, a declarat primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă.

    Rămâne de văzut însă dacă autoritățile se vor ține de cuvânt și vor rezolva această problemă semnalată de fermierul Radu Daniel.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată